De Europese Unie en Tunesië hebben een akkoord bereikt over migratie. Dat maakte een woordvoerder van premier Mark Rutte bekend. Hij is zondag samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar het Noord-Afrikaanse land gevlogen om 'de laatste kleine obstakels uit de weg te ruimen'. Dat meldt ANP.
Vooraf was er bij de Europese leiders al optimisme dat er een akkoord zou worden bereikt met president Kais Saied. In ruil voor geld gaat de Tunesische regering maatregelen nemen om de clandestiene oversteek van vluchtelingen te stoppen. Daarnaast worden er ook over andere zaken afspraken gemaakt. Tunesië heeft hulp nodig omdat de economie van het land in zwaar weer verkeert. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen om de deal, omdat Tunesië de facto een dictatuur is en de regering van Saied het niet al te nauw neemt met het naleven van de mensenrechten. Ook onderdrukt Saied de rechten van de oppositie in het land. Eerder deze maand werden nog honderden migranten in de woestijn aan de grens met Libië gedumpt en aan hun lot overgelaten.
Rutte, Von der Leyen en Meloni waren ruim een maand geleden ook al in Tunesië. Toen lukte het niet om tot een akkoord te komen, maar werden al wel de eerste afspraken gemaakt. Vanuit Tunesië vertrekken veel migranten met bootjes naar Europa, voornamelijk richting Italië. Tunesië werd toen 900 miljoen euro financiële hulp in het vooruitzicht gesteld. Nog eens 100 miljoen zou snel beschikbaar komen voor grensbewaking en het terugsturen van migranten. Om de eerste problemen aan te pakken kreeg het land direct 150 miljoen.
Volgens ingewijden was een van de problemen dat een groot deel van het EU-geld, in de vorm van leningen, gekoppeld is aan een hervormingsprogramma van 1,9 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook over de besteding van de 100 miljoen werd nog onderhandeld. De Tunesië-deal wordt nu aan de EU-landen voorgelegd. Brussel wil met meer landen rond Europa tot dit soort akkoorden komen. De deal met Tunesië moet daarbij als een soort blauwdruk dienen, zei Von der Leyen eind vorige week. In 2016 sloot de EU een soortgelijk en hoogst omstreden migratiedeal met Turkije.