De EU heeft zo langzamerhand haar buik vol van de spelletjes van Boris Johnson en vraagt zich openlijk af of Johnson überhaupt wel een Brexit-deal wil. Gisteren werd bekend dat het ‘nieuwe voorstel’ van het Verenigd Koninkrijk gewoon een printje was van het EU-akkoord dat eerder met Theresa May werd bereikt, waarbij het gedeelte met afspraken over de backstop simpelweg was doorgestreept in de tekst. En dat terwijl Johnson in de Britse pers continu opschept over de ‘enorme vooruitgang’ die hij zou hebben geboekt in de onderhandelingen met de EU.
Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, verzuchtte ten overstaan van het Europees Parlement:
"Er zijn al bijna drie jaar voorbij sinds het referendum. Ik geloof niet dat we onze tijd moeten verdoen met net doen alsof we onderhandelen. We moeten vastberaden voorwaarts. De EU staat open voor elk voorstel van het Verenigd Koninkrijk en is bereid dag en nacht met hen te werken om vooruitgang te boeken. Indien het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal verlaat, dan verdwijnen deze vraagstukken niet. Ze zijn weliswaar genoemd in het uittredingsverdrag, maar ze blijven bestaan. Of het nu gaat om vrede in Ierland, de rechten van burgers, budgettaire issues. Deze zaken dienen allemaal nog steeds te worden afgehandeld."
In een reactie op de wilde beschuldigingen van Brexiteers voegde hij daaraan toe:
"Niemand probeert onder het besluit van een meerderheid aan Britse kiezers om de EU te verlaten uit te komen. Niemand probeert Brexit te stelen. Niemand wil het Verenigd Koninkrijk tegen haar wil in de douane-unie of de interne markt houden. Het is echter jullie verantwoordelijkheid om te vertrekken."
Terwijl de deadline van 30 dagen die Johnson zichzelf gesteld had bijna voorbij is, wacht de EU nog steeds op schriftelijke voorstellen van het Verenigd Koninkrijk. Guy Verhofstadt, die de Brexit-commissie in het Europees Parlement leidt, merkte droogjes op dat Brexiteers wellicht wat minder hoog van de toren moeten blazen met hun verwijten van anti-democratisch handelen door de EU:
"Jean-Claude Juncker en Donald Tusk hebben veel macht, maar ze kunnen tenminste de deuren van ons parlement niet op slot gooien. Als de eurosceptici nog eens belachelijke vergelijkingen met de Sovjet-Unie willen maken, dan mogen ze met hun vinger naar Westminster wijzen in plaats van Straatsburg of Brussel."
Verhofstadt doelt daarmee op het schorsen van het parlement door Johnson, die daarmee hoopte te voorkomen dat het parlement zijn plannen voor een No Deal-Brexit zou dwarsbomen. Het parlement slaagde er echter nog net op tijd in om voor de schorsing een wet door beide huizen te loodsen die Johnson dwingt om uitstel van de Brexit-datum aan te vragen indien er op 19 oktober nog geen deal is. Johnson heeft gedreigd om die wet naast zich neer te leggen en zegt dat hij ‘nog liever sterft in een greppel’ dan de EU om Brexit-uitstel te vragen. De omstreden schorsing is door de hoogste rechtbank van Schotland onwettig verklaard. Johnson zou het parlement op oneigenlijke gronden hebben willen wegsturen en de koningin hebben misleid, aldus het unanieme oordeel van de rechters van het Court of Session. Deze week buigt het opperste gerechtshof zich over de zaak. De onderminister van Justitie in de regering van Johnson weigerde deze week uit te sluiten dat Johnson het parlement opnieuw schorst indien de rechters in zijn nadeel oordelen.