De Europese Unie zit met kersverse voorzitter Hongarije en diens premier Viktor Orbán in zijn maag. Direct na het ingaan van het voorzitterschap, trok Orbán op eigen houtje naar Kyiv, om vervolgens door te reizen naar Moskou en Beijing. Woensdag komen diplomaten van de 27 EU-landen bijeen om te overleggen wat ze tegen het land kunnen ondernemen. Voor die laatste twee bezoeken zijn tegen het zere been van de EU.
Orbán zelf spreekt van een "vredesmissie" om de oorlog tussen Oekraïne en Rusland te beëindigen. Veel EU-lidstaten en Europese instellingen vinden dat Orbán daarmee verwarring sticht, helemaal omdat Hongarije op onder meer sociale media ruimschoots met het EU-logo schermt. Zo meldt ANP. Dergelijke buitenlandse reizen moet je in die rol met de andere EU-landen afstemmen, vindt onder meer de Europese Commissie.
"Vooraf is hierover geen contact geweest, er was geen uitleg achteraf, en laat ik nog maar eens duidelijk maken dat de Europese Commissie niet verantwoordelijk is voor de beeldvorming van de voorzitter van de Raad", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie over de recente reizen van Orbán.
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie laat in een verklaring daarom nog maar eens duidelijk weten: "Er is een hele eenvoudige manier om dit conflict dat door Rusland is begonnen te beëindigen. Dat is dat Rusland zijn troepen terugtrekt en met de oorlog stopt." De woordvoerder van de Europese Commissie voegt er nog aan toe dat het beslist niet zo is dat de Europese Unie geen vrede wil of niets doet, zoals Orbán doet voorkomen. "Er is [...] wel degelijk een vredesproces gaande dat door de EU wordt ondersteund. Het is in die context dat de EU actief is om Oekraïne te helpen".
Wat de Europese diplomatie kan doen om Hongarije te stoppen, is niet eenvoudig. Hongarije zit al in een Europese strafprocedure wegens het onophoudelijk aantasten van de democratische rechtsstaat. Ook wordt om die reden al veel EU-subsidie ingehouden.
Volgens een onderzoeker van de denktank German Marshall Fund is er nog wel een sanctie over die de EU kan opleggen. Die is dat Hongarije vroegtijdig wordt afgezet als EU-voorzitter. In dat geval zal Polen, het volgende land dat aan de beurt is voor deze leidersrol van een half jaar, eventueel al voor 1 januari tijdelijk EU-voorzitter kunnen worden.