Gezonde edelherten doden degradeert natuurgebied tot extensieve veehouderij
De Provincie Flevoland wil het liefst nog deze maand beginnen met het afschieten van 1830 gezonde edelherten in de Oostvaardersplassen. Ook worden 160 Konikpaarden gevangen en getransporteerd. Het provinciebestuur beloofde te wachten met het afschieten tot aanvang van de rechtszaak die De Faunabescherming en Dierbaar Flevoland op 5 november hebben aangespannen. Te hopen is echter dat het uitstel van executie tenminste zal worden verlengd tot de dag dat de rechter uitspraak doet in de gevraagde spoedvoorziening.
Onwettig Het massale afschot van edelherten is onvoldoende gemotiveerd. Het afschot van gezonde dieren is op geen enkele wijze nuttig voor de populatie. Er is een vergunning voor het afschieten van zieke of gebrekkige dieren, maar die kan onmogelijk worden aangewend om kerngezonde dieren en hun jongen af te schieten. Volgens de wet Natuurbescherming moeten eerst alternatieven onderzocht worden alvorens tot afschot van gezonde dieren kan worden overgegaan. Zo lijkt de vergunning in strijd met de Wet Natuurbescherming te zijn verleend en is daarmee mogelijk onwettig.
Omdat niet duidelijk is wat de lange termijn gevolgen zullen zijn van het doden van een zo groot deel van de in het gebied aanwezige edelherten, en omdat edelherten wettelijk beschermde inheemse dieren zijn, is het ondenkbaar dat het afschieten van zoveel gezonde dieren op korte termijn gelegaliseerd zou kunnen worden. Bovendien ontbreekt een ecologische onderbouwing volledig en is het beleid in strijd met het eerder gevoerde beleid in het gebied. Het heeft er alle schijn van dat Provincie Flevoland, onder druk van actievoerende jagers, boeren en burgers, is gezwicht omdat er geen faunabeheerplan is. En omdat volgens de beleidsregels Wet natuurbescherming Flevoland alleen mag worden geschoten op edelherten op basis van zo’n beheersplan met een duidelijke motivatie waarom het beheer-met-het-geweer nodig zou zijn. Als de provincie zou willen overgaan tot afschot zou er eerst een deugdelijk faunabeheerplan moeten komen en dat zal er naar alle verwachting niet zijn voor de uitspraak van de rechter.
De oorzaak van dit gesol met dierenlevens moet gezocht worden bij het wanbeleid van voormalig staatssecretaris Henk Bleker. Het advies om de dieren meer ruimte en beschutting te bieden dateert al uit 2006, toen de commissie Gabor haar eerste rapport uitbracht (ICMO1). Er lag een corridor klaar naar de Veluwe, het rivierengebied en het Duitse achterland. Het advies van de commissie werd echter niet opgevolgd dankzij het verzet van PVV, CDA en VVD, en Bleker koos er welbewust voor de dieren gevangen te houden achter hekken in een klein gebied. We weten allemaal hoe het de dieren in de Oostvaardersplassen vervolgens is vergaan.
Beschutting zou nu al gemakkelijk geboden kunnen worden in de randgebieden, zoals het Oostvaardersveld, Kotterbos en Hollandse Hout, die opengesteld zouden kunnen worden als de politieke wil daarvoor aanwezig was. Datzelfde geldt voor het ontwikkelen van de verbinding naar het Horsterwold.
Veehouderij Opgewonden activisten gingen er het afgelopen jaar met een gestrekt broodje beenham in door boswachters en politici te bedreigen. En de politiek in Flevoland zwichtte voor die volkswoede. Het was al een bijzonder beeld, mensen die wilden opkomen voor dieren onder het genot van broodjes beenham, braadworst en hamburgers van de grill, in een coalitie waarin ook restauranthouders vertegenwoordigd waren die wel raad wisten met het vlees van de afgeschoten herten. Dieren zijn daar letterlijk het slachtoffer van. Het schieten van 1830 gezonde edelherten dient geen enkel redelijk doel en degradeert een natuurgebied tot extensieve veehouderij. Het wachten is op de uitspraak van de rechter. De dieren zijn wettelijk beschermd. Snel zal blijken of ze ook werkelijke bescherming genieten tegen de waan van de dag.