© cc-foto: joekanyou
Er kan al heel veel bespaard worden op een eenvoudige manier.
Op het moment dat wij moeten bedenken hoe ons energiegebruik minder afhankelijk kan worden van de Russische Federatie, borrelen er allerlei petty polemieken op over bijvoorbeeld het gebruik van e-bikes. Nooit op basis van exacte gegevens. Hoeveel autokilometers worden daadwerkelijk vervangen door elektrische fietskilometers? Een vraag aan de voorstanders. Hoeveel jongeren vervangen hun rijwiel voor een elektrische variant en hoeveel bejaarden krijgen een ongeluk doordat ze de hoge snelheid niet kunnen beheersen? Wat kost de e-bike alles bij elkaar – parkeerruimte, speciale voorzieningen, energie, accu, afval etc – werkelijk? Vragen aan de tegenstanders. Want ik wil cijfers, geen meningen.
En waarom wordt de groei van het aantal e-bikes niet mede toegeschreven aan mode? Zeker bij welvarende tieners en yuppies zal dat het geval zijn.
Over minder afhankelijkheid van Poetin wordt vooral gelobbyd om klimaatdoelen niet meer te hoeven halen. Fijn voor Rutte, de boeren en de grote bedrijven. Niet te vergeten de kernenergielobby, die als een veenbrand al een halve eeuw rondwaart en nu haar kans ziet, met in de slipstream ecomodernisten die voor elk probleem wel een technische oplossing weten. Niet voor nu natuurlijk, maar zeker over een jaar of wat. Of een decennium of wat.
Hierbij wordt de politiek van de kleine stappen vergeten. Want er kan al heel veel bespaard worden op een eenvoudige manier.
Zo te zien rijdt een op de drie voertuigen op de rijkswegen harder dan de maximumsnelheid. Motoren en andere fun-vervoermiddelen vaak nog veel harder. En dan zwijg ik nog over hun rijstijl. Handhaving hierbij door de politie zou al heel veel schelen.
Werkgevers zouden dwingender het carpoolen en thuiswerken kunnen bevorderen.
Verwarmde terrasssen en winkels met open deuren: gemeenten zouden die kunnen verbieden. Hetzelfde met felle verlichting ’s nachts in en op lege gebouwen. Bijkomend voordeel is minder lichtvervuiling.
Een structurele maatregel zou het sluiten van industrieën als Tata Steel kunnen zijn, alsmede het afbouwen van de glastuinbouw. Om te beginnen met de meest energieverslindende en giftige tuinbouwbedrijven.
Goed idee lijkt ook een klein Schiphol in zee. Geen hub meer en wat een woningen en zonneparken kunnen er worden gerealiseerd op het oude vliegveld!
cc-foto: joekanyou