© cc-foto: Hades2k
"Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie."
Zo begint de uitleg van een nieuwe overheidscampagne, Zet ook de knop om, om het energieverbruik omlaag te krijgen. In 200 overheidsgebouwen gaat de thermostaat 2 graden naar beneden om het goede voorbeeld te geven. Bedrijven worden opgeroepen aan te sluiten. Het wordt op het werk niet alleen kouder maar ook warmer want in de zomer wordt de energieslurpende luchtkoeling ook lager gezet. Verder moet er minder energie verlicht gaan worden. Burgers wordt gevraagd de thermostaat niet hoger te zetten dan 19 graden overdag en 's nachts maximum op 15 graden. En korter te douchen.
De NOS schrijft: NOS schrijft
Behalve besparingstips gaat het kabinet ook geld uittrekken om 2,5 miljoen van de 8 miljoen huizen beter te isoleren, zowel koop- als huurwoningen. Tot 2030 wordt daarvoor 4 miljard euro beschikbaar gesteld. Hoog op het lijstje van het kabinet staan de 1,5 miljoen woningen met een energielabel van E of slechter. Al die huizen moeten voor het einde van het decennium zijn geïsoleerd. Om meer mensen te bereiken krijgen gemeenten boven op de bestaande subsidieregelingen de mogelijkheid extra korting, vouchers of tegoedbonnen aan te bieden. Voor particulieren die onvoldoende spaargeld hebben voor aanpassingen aan hun woning wordt er een 0-procentlening opgetuigd.
Zowel minister Jetten van Klimaat als minister De Jonge van Volkshuisvesting doen de oproepen aan bevolking en bedrijfsleven.
Het AD meldt dat de vakbonden zich achter de maatregelen scharen:
Vakbonden FNV en CNV juichen het lager zetten van de verwarming toe. Teamleider rijk van de FNV, Remko Mast reageert: ,,Als je ziet wat in Oekraïne gebeurt en dat wij kunnen bijdragen door de verwarming iets lager te zetten, dan lijkt me dat een kleine moeite.’’ De FNV’er hoopt dat ‘het personeel de iets lagere temperatuur ook voldoende acht’. ,,Als wij het iets minder warm hebben, kunnen we misschien een trui aandoen in plaats van een T-shirt of overhemd.’’ Voordeel is volgens hem dat zo'n driekwart van de rijksambtenaren nog thuis werkt. Mast benadrukt dat het omlaag zetten van de thermostaat ‘ook helemaal past bij de doelen qua duurzaamheid’.
De gemeente Amsterdam draaide de thermostaat half maart al drie graden lager. Dat levert volgens wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) meteen 15 procent besparing op de gasrekening op. Geld dat de stad hard nodig heeft. De hele EU kan Europa 10 miljard kubieke meter aardgas besparen als 18 graden de maximum temperatuur voor verwarming wordt.
cc-foto: Hades2k
Meer over:
energieverbruik, russisch gas, politiek, milieu, nieuws, rob jetten, hugo de jonge, energie besparen