© cc-foto: tokyoform
Kohtla-Järve, de op vier na grootste stad van Estland, heeft om te besparen op de almaar stijgende energiekosten besloten om de straatverlichting niet meer aan te doen. Bewoners van de EU-lidstaat krijgen het advies om, als ze in het complete donker de straat op willen, een zaklantaarn mee te nemen en reflecterende kleding te dragen. Ook worden ze er op gewezen, als ze bang zijn, niet hun eentje over straat te gaan maar gezelschap te zoeken, bijvoorbeeld als ze in het donker naar hun werk moeten. De bewoners zijn er niet blij mee, om het zacht uit te drukken. Tientallen mensen hebben al geklaagd bij de gemeente.
De drastische bezuinigingsmaatregel geldt tot eind juli en moet maandelijks 100.000 euro opleveren. De politie heeft verklaard dat het werken lastiger wordt nu de stad in het duister gehuld blijft. Al is er in de eerste tien verlichtingsloze nachten nog geen golf aan misdaad losgebroken.
In heel Europa zoeken overheden naar methodes om het kostbare energieverbruik omlaag te krijgen. In Spanje bijvoorbeeld, dat als gevolg van de klimaatcrisis kampt met steeds meer hittegolven waarbij temperaturen tot boven de 40 graden bereikt worden, heeft een limiet ingesteld op het koelen van openbare gebouwen. Overheidsgebouwen mogen de airconditioning niet lager dan 27 graden zetten.
De Nederlandse overheid verwarmt gebouwen nog maar tot maximaal 19 graden.
cc-foto: tokyoform
Meer over:
estland, spanje, energiecrisis, airconditioning, straatverlichting, energiebesparing, nieuws