Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elon Musk wil geen debat maar een extreemrechtse echokamer

  •  
12-01-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2205 keer bekeken
  •  
elonmusk

Nieuwe technologie kan tegelijkertijd een zegen en een vloek zijn. De uitvinding van de boekdrukkunst leidde bijvoorbeeld vrijwel meteen tot de grootschalige verspreiding van dodelijke desinformatie. Een van de eerste bestsellers betrof een handboek waarin niet alleen werd uitgelegd hoe je heksen kon herkennen maar ook hoe je hen moest martelen en het beste kon straffen. Tienduizenden mensen vonden daardoor de dood.

De drukpers zorgde voor een informatierevolutie. Geschriften waren niet langer voorbehouden aan een kleine (geestelijke) elite, maar kwamen binnen het handbereik van steeds groter deel van de bevolking. De boekdrukkunst gaf de Reformatie een zetje in de rug, maar daarmee ook de godsdienstoorlogen die Europa eeuwenlang teisterden. Al met slaat de balans positief uit: zonder boekdrukkunst geen verlichting, moderne democratie of wetenschappelijke revolutie.

Toen internet begin jaren negentig toegankelijk werd voor het grote publiek waren de verwachtingen hooggespannen. Internetters waren niet langer afhankelijk van wat de traditionele media hun voorschotelden, maar konden zelf hun informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen bij elkaar sprokkelen. De komst van sociale media begin deze eeuw leek de emancipatie van de burger te vervolmaken. Opeens had iedereen een eigen drukpers. Er zou een marktplaats van ideeën ontstaan, waar de beste ideeën als vanzelf komen bovendrijven, voorspelden optimistische internetgoeroes.

Net als bij de uitvinding van de boekdrukkunst zijn de resultaten gemengd. De nieuwe communicatiemiddelen leken aanvankelijk een zegen voor wie de wereld ten goede wilde veranderen. In 2008 sloten meer dan twee miljoen Colombianen zich aan bij een via Facebook georganiseerd protest tegen de FARC. Zij riepen onder meer op tot de vrijlating van de politica Ingrid Bétancourt. Tijdens de Arabische Lente in 2010 en 2011 werd er gesproken van een Facebookrevolutie.

Een bepaald menstype mag de laatste jaren graag zeuren over de cancel-cultuur, waardoor je tegenwoordig niets meer zou mogen zeggen. Die klagers lijken te zijn vergeten hoe het vroeger was. De Belgische cartoonist Lectrr bedacht de term kanselcultuur om het pre-internettijdperk te beschrijven: een select groepje witte mannen legde eeuwenlang vanaf de kansel (en later ook in de krant of op radio of tv) uit hoe de wereld in elkaar zat. Dankzij sociale media hebben nu hele nieuwe groepen een podium gekregen. Het palet aan meningen en opiniemakers is in alle opzichten veelkleuriger geworden.

De afgelopen jaren is er vooral aandacht voor de schaduwkanten van sociale media. Na het uitbreken van pandemie verspreidden coronaontkenners en antivaxxers op grote schaal hun dodelijke desinformatie, met alle gruwelijke gevolgen van dien. In Myanmar werd Facebook misbruikt om aan te zetten tot genocide op de Rohingya. De beruchte Wagner-groep zette Facebook in om huurlingen te rekruteren en om de geesten rijp te maken voor een militaire coup in Burkina Faso.

De ‘vrije uitwisseling van ideeën’ blijkt er in de praktijk maar al te vaak toe te leiden dat de grootste bekken de discussie domineren. Op X leidde dat deze week weer eens tot een uittocht van gebruikers. KRO-NCRV en Akwasi gaven er na een stortvloed aan racistische berichten de brui aan. In hun kielzog zeiden meer Twitteraars het ooit zo vrolijk begonnen platform vaarwel.

Op een gewone markt heb je een marktmeester die zorgt dat alles ordelijk verloopt, maar op de marktplaats van ideeën X wordt die rol vervuld door een megalomane miljardair die “krijg de tyfus, val toch dood” beschouwt als een even waardevolle bijdrage aan het debat als elk ander bericht. Of eigenlijk is het nog erger: want terwijl X niet of nauwelijks optreedt tegen racisten en trollen, werden deze week wel kritische journalisten en linkse opiniemakers verwijderd. Elon Musk slaat zichzelf graag op de borst als de kampioen van de vrijheid van meningsuiting, maar voor hem geldt toch vooral: eigen mening eerst.

De kans is groot dat de Europese Commissie Musk een boete zal opleggen omdat hij weigert maatregelen te nemen tegen haatzaaiers en verspreiders van desinformatie. De vraag is of zo’n maatregel niet veel te laat komt. Door de (al dan niet gedwongen) uittocht van gebruikers dreigt X langzaam maar zeker in een extreemrechtse echokamer te veranderen.

Toen Microsoft begin 2022 aankondigde het gamebedrijf Activision Blizzard te willen kopen, keken toezichthouders van over de hele wereld naar de overname. De softwaregigant moest toezeggingen doen om de autoriteiten gerust te stellen. Het kon immers niet de bedoeling zijn dat gamers of concurrenten de dupe zouden worden van de marktmacht van Microsoft. Pas in oktober 2023 werd de overname afgerond.

Hoe anders ging het toen Musk in april 2022 aankondigde Twitter te willen opkopen. Binnen een paar maanden was de deal beklonken. Dat is op z’n minst opmerkelijk, gelet op de impact die Twitter kan hebben op de democratie. Door de aanwezigheid van veel politici en journalisten is de invloed van X op het publieke debat veel groter dan de omvang van het platform wellicht doet vermoeden.

Het zegt iets over onze maatschappij dat we betere regels hebben voor het goed functioneren van de vrije markt dan voor de bescherming van onze democratie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Zandb
Zandb
13 jan. 2024 - 9:34
Wie z'n geld verdient door een podium te bieden aan mensen van waaraf ze maar kunnen roepen wat ze willen, van hem kun je toch niet beweren dat die daar geen rol in speelt en dat hij geen verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van spelen van die rol. Als het hem alleen om de vrijheid van meningsuiting zou gaan, dan zou hij er geen ander belang in hebben dan dat. En dat is duidelijk niet het geval!
Molly Veenstra
Molly Veenstra
12 jan. 2024 - 16:24
Als je een bericht op twitter leest, in plaats van door te scrollen, wordt dat geregistreerd en krijg je meer van dat soort berichten te zien. Ook andere gebruikers zullen dit soort berichten sneller te zien krijgen, omdat jij met je gedrag hebt aangegeven dat het je interesse heeft gewekt. Dat geldt ook voor de berichten die je walgelijk of afschuwelijk vindt! Je hebt het gelezen, en daarmee heb je de 'waarde' van het bericht verhoogt. Verontwaardiging kan een belangrijke drijfveer zijn om een bericht te lezen, of om daar op te reageren. Je zult meer berichten te zien krijgen die jouw verontwaardiging wekken. Vooral als je de een of andere lomperik wilt wijzen op zijn foute opmerking en een reacie plaatst, verhoog je de waarde van het bericht. Ook anderen zullen de lomperik sneller in hun tijdlijn zien opduiken. De goorste belediging en de smerigste leugen van de hardste schreeuwer en de grootste racist komen automatisch bovendrijven. De brutaalste hond is de winnaar en de held van twitter. Als je ervoor kiest om op dat medium te blijven, zul je daar weinig tegen kunnen doen. Zonder dat je het wilt, werk je mee aan de stank van het riool.
2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine12 jan. 2024 - 17:41
@Molly, als je een keer iets ziet moet je gewoon die gebruiker blokkeren of voor altijd negeren met een enkele klik, dan smoor je het in de kiem. Ik denk dat de meeste mensen dat doen, maar je hebt natuurlijk altijd mensen die het niet kunnen laten en moeten reageren, en zo versterken deze mensen elkaar, en ontstaat de polarisatie.
Molly Veenstra
Molly Veenstra13 jan. 2024 - 1:18
@Sunshine - 'je hebt natuurlijk altijd mensen die het niet kunnen laten en moeten reageren' Als iemand iets schrijft waarmee je het niet eens bent, dan ga je met zo iemand in gesprek en probeer je hem of haar op andere gedachten te brengen. Dat is de normale manier van reageren in het sociale verkeer, zoals vroeger aan de dorpspomp of later het buurtcafé. Twitter zoals het wellicht ooit is bedoelt, is ook zo'n soort ontmoetingsplek. Het verschil is dat de kastelijn geen versnaperingen verkoopt. Op twitter is zijn verdienmodel gebaseert op ruzie. Waar een normale kroegbaas ruziezoekers en andere vechtjassen op straat gooit, worden ze op twitter juist beloont met extra aandacht.
EenMening3
EenMening3
12 jan. 2024 - 15:47
Hoe onmisbaar het internet is geworden, werd duidelijk aan het begin van de pandemie. Dankzij het internet konden veel mensen hun werkzaamheden thuis voortzetten en de maatschappij draaiend houden. Maar het is inmiddels ook onmisbaar voor veel andere nuttige en noodzakelijke activiteiten. Er is natuurlijk ook veel schadelijke onzin en polarisatie op het internet, die vormen echter slechts een klein gedeelte van het WWW. Natuurlijk geldt nog altijd de waarschuwing van Prediker: "Wie wetenschap vermeerdert, vermeerdert ook smart". Ik ben van mening dat de techgiganten veel te veel macht hebben en daarom opgesplitst moeten worden. Zolang dat niet het geval is, kan Musk zelf uitmaken hoe hij Twitter inricht.
3 Reacties
Gimli1955
Gimli195513 jan. 2024 - 8:45
Je kunt van geen enkele invoering van iets nieuws verwachten dat het alleen positieve effecten zal opleveren. Dat is wel ontzettend naïeve en gemakzuchtig. Iedere uitvinding heeft negatieve en positieve uitkomsten, de auto zorgde voor de mogelijkheid om je snel te verplaatsen, en zorgde ook voor ongelukken en doden. Uiteraard geldt dat ook voor internet en sociale media, de polarisatie was er vroeger ook, maar dat geschiedde dan op het gebied van de zuilen en is nu veel wijder verspreid en net als de individualisering, is dat ook verspreid over de sociale media. Alles heeft een oorzaak en een gevolg. De keuze om niet meer mee te doen heeft ook negatieve en positieve effecten op die personen of instellingen, die niet meer meedoen. Dan sluit je jezelf op in je eigen gelijk en sluit je jezelf buiten. Dat werd altijd als negatief betiteld, want dan had je geen recht van spreken meer. Nu wordt dat als een daad van verzet gezien, het is maar wat je geloofd. Ik denk dat van alle instanties die te groot worden of te lang de dienst uitmaken, hun macht beperkt moet worden. Echter zo lang de markt de problemen moeten oplossen, want natuurlijk niet gebeurt, zal de macht altijd in handen zijn van steeds minder mensen. De poen concentreert zich altijd bij de machthebbers, die zeggenschap en macht hebben over het verloop. De enige manier om die macht te verkleinen, is door niet meer mee te doen. Maar de personen, die eruit stappen, hebben helemaal geen macht meer. De bekende Catch 22.
Zandb
Zandb13 jan. 2024 - 9:37
Mening Iemand die de baas van iets is, die kan voor zover het hem toegestaan is doen wat die wil. Als je hem minder toestaat, kan die minder. Dat klopt als een zwerende vinger.
adriek
adriek1 apr. 2024 - 10:56
'het Internet' is slechts een manier om computers met elkaar te verbinden. De ellende is ongeveer begonnen toen sociale media commercieel gedreven werden. Meer kliks is meer advertenties is meer geld.
dirk den boer
dirk den boer
12 jan. 2024 - 13:17
Na zijn recente aankoop kwam Musk natuurlijk wel in een gespreid bedje, al het spitwerk was al voor hem gedaan. Stine Jensen citeert filosoof en maatschappij-fluisteraar Kierkegaard (1851) hierover in nrc : - nu de media welhaast het toppunt hebben bereikt van haast en van een alles-overstromende omvang, zitten we tegelijkertijd op dieptepunt van nietszeggendheid"(toen al dus, en de computer moest nog uitgevonden).
JanWillemF
JanWillemF
12 jan. 2024 - 11:47
''terwijl X niet of nauwelijks optreedt tegen racisten en trollen, werden deze week wel kritische journalisten en linkse opiniemakers verwijderd'' Dat kritische journalisten en linkse opiniemakers zijn verwijderd van X deugt natuurlijk van geen kant. Voorop gesteld dat strafbare uitingen zoveel mogelijk geweerd worden op X. Het probleem is dat de huidige X algoritmes zo schijnen te werken dat als iemand veel berichten die niet deugen ''leuk'' vindt om te lezen ook steeds meer van dat soort berichten voorgeschoteld krijgt. Dat soort foute klanten heb je natuurlijk liever niet op je medium. Door juist die foute klanten die een heel scheef beeld van doorsnee X gebruiker veroorzaken en dat scheve beeld ook graag uitventen aan te pakken (in plaats van niet deugende berichten zelf te censureren) kan de vrijheid van meningsuiting op X gespaard worden. Foute klanten geheel verwijderen gaat echter te ver. Beter is het om foute klanten alleen de mogelijkheid te ontnemen heel veel niet deugende berichten te lezen. Maar ze tegelijkertijd nog wel de mogelijkheid te geven om zelf (bij voorkeur deugende) berichten te plaatsen in het kader van vrije meningsuiting.
3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra12 jan. 2024 - 16:19
@JanWillem - 'Het probleem is dat de huidige X algoritmes zo schijnen te werken dat als iemand veel berichten die niet deugen ''leuk'' vindt om te lezen ook steeds meer van dat soort berichten voorgeschoteld krijgt.' Het algoritme gaat nog verder dan dat. De bedoeling is, dat je zo veel mogelijk tijd doorbrengt op het medium. Het is niet nodig om een bericht te 'liken'. Lezen is voldoende. Jij zult meer van dit soort berichten te zien krijgen en jij niet alleen. Door het bericht te lezen heb je de 'waarde' ervan voor het algoritme verhoogt en zullen ook anderen het sneller te zien krijgen.
JanWillemF
JanWillemF12 jan. 2024 - 19:19
Vooral geen berichten lezen die niet deugen dus Molly als je zelf wilt deugen. En al helemaal niet ''liken'' zoals je zegt. En ook niet naar berichten die niet deugen gaan zoeken vermoed ik. Daar hebben dan natuurlijk vooral ''journalisten'' e.d. die graag melding maken van berichten die niet deugen een probleem. Door op berichten die niet deugen te zoeken wordt je immers overladen met dat soort berichten en denk je als wappie dat X een platform is voor lieden die niet deugen terwijl dat volstrekt bezijden de waarheid is.
Molly Veenstra
Molly Veenstra13 jan. 2024 - 1:46
@JanWillem - 'Vooral geen berichten lezen die niet deugen dus Molly als je zelf wilt deugen.' Je legt dus de verantwoordelijkheid bij de gebruiker in plaats van bij de manier waarop het medium is ingericht door de uitbater. Je begrijpt toch wel dat je het probleem op die manier nooit zal kunnen oplossen? Bijvoorbeeld: hoe wil je beoordelen of een bericht 'deugt'? Dan zul je het eerst moeten lezen. Daarmee heb je de waarde van het bericht verhoogt. Wat doe je vervolgens met 'de deugniet'? Blokkeren of negeren komt neer op 'cancelen'. Uitsluiten. De menselijke reactie is om met de deugniet het gesprek aan te gaan. Juist daarmee verhoog je de waarde van het bericht nog meer. Twittergebruikers gedragen zich op twitter alsof het gaat om een normale vorm van sociaal verkeer. Ik vindt niet dat je ze dat kwalijk kunt nemen. Het is de eigenaar van het medium die gebaat is bij ruzie tussen zijn bezoekers. Dat genereert omzet. Daar is het algoritme op ingericht. En dat zie je dus ook gebeuren.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
12 jan. 2024 - 11:08
Het aantal gebruikers op X daalt, maar het aantal interacties schijnt te stijgen. Verder is de blik van de schrijver natuurlijk heel beperkt. Drie kwart van de X gebruikers woont niet in de VS of de EU. Geen idee hoe extreem rechts de rest van de wereld aan het worden is, het meeste kan ik in ieder geval simpelweg niet eens lezen.
Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands
12 jan. 2024 - 10:58
X zou gebaat zijn bij een beperkte vorm van moderatie.: zaken die in strijd zijn met de wet (racisme, bedreigingen, oproepen tot geweld etc) verwijderen. Voor de rest bepaal je zelf wat je binnen krijgt (block, mute) Wat in dit stuk niet vermeld wordt is dat Musk de boel o.a. overnam omdat het politiek werd ingezet vanuit linkerzijde, Allerlei zaken die niet in straatje van Biden paste, werden actief geblocked (denk aan het Hunter Biden schandaal). Zelfde gold voor Facebook. Het kritische stuk daarover heb ik van deze auteur kennelijk gemist. Minder scherpe geesten zullen nu ongetwijfeld 'whataboutisme' gaan roepen. Is het niet, want er is een innerlijke relatie tussen beide: het maakt duidelijk dat alle partijen het kennelijk acceptabel vinden dat het medium politiek wordt gebruikt zolang het eigen belang wordt gediend. En zolang dat het geval is, heeft iedereen boter op zijn hoofd.
5 Reacties
Marka.
Marka.12 jan. 2024 - 15:18
De schrijver zet het idee van de marktmeester tegenover Musk's zonnekoningen-censuur. De marktmeester is geen absolutist, die claimt niet de waarheid in pacht te hebben. Die moet schipperen. Musk claimt wel een free speech absolutist te zijn, maar gedraagt zich als een dictator. Dáár zit de hypocrisie. Jouw poging om dat toch weer met een what-about-the-left verhaal te duiden, is een klassieke jij-bak met het doel er een gelijkspelletje uit te slepen; iedereen heeft boter op zijn hoofd. Maar zo is het niet. Dat je die kritiek al bij voorbaat probeert weg te zetten als iets van een minder scherpe geest, is ook niet zo sterk. Zie eerst je eigen dommigheid, je eigen luie maniertjes om je gelijk te halen onder ogen, dan pas die van de ander.
JanDuine2
JanDuine212 jan. 2024 - 17:04
"Wat in dit stuk niet vermeld wordt is dat Musk de boel o.a. overnam omdat het politiek werd ingezet vanuit linkerzijde, Allerlei zaken die niet in straatje van Biden paste, werden actief geblocked (denk aan het Hunter Biden schandaal)." De reden dat dit niet in dit stuk vermeld is, is omdat het bewezen onzin is! De enige die actief heeft geprobeerd om Twitter berichten te verwijderen, is Trump, die over hem kritische berichten wilde laten verwijderen (iets waarin hij overigens niet is geslaagd). Ik weet niet waar jij je kennis vandaan haalt. Maar ik raad je aan om de volledige (!) verslagen van de desbetreffende hoorzittingen van de door de Republikeinen (!) ingestelde commissie te bekijken!
LaBou
LaBou 12 jan. 2024 - 17:08
"Wat in dit stuk niet vermeld wordt is dat Musk de boel o.a. overnam omdat het politiek werd ingezet vanuit linkerzijde, " Natuurlijk vermeldt dit stuk dat niet want het is onzin. Maar voor sommigen is links overal de schuld van. Althans, dat is wat ze te pas en te pas hier vertellen.
Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands12 jan. 2024 - 17:50
@Marka. Zeer zeker heeft iedereen hier boter op zijn hoofd, Gezeik met twitter was al lang gaande voor Musk, maar toen van de andere kant. Daar hoorde je toen niemand over. Dat is hypocrisie. Maar zoals ik zeg vind iedereen het kennelijk prima om zo te opereren, incl. Musk . En daarom is het geen whataboutisme. Misschien eens in de structuur van drogredenen verdiepen - niet alles wat in de vorm van 'ja, maar' staat is namelijk een whataboutisme. dit in tegenstelling tot wat sommige minder scherpe geesten hier menen
JanDuine2
JanDuine212 jan. 2024 - 23:12
"Zeer zeker heeft iedereen hier boter op zijn hoofd, Gezeik met twitter was al lang gaande voor Musk, maar toen van de andere kant. Daar hoorde je toen niemand over. Dat is hypocrisie." Nee, wat jij beweert is een bewezen onwaarheid! En dat zou je kunnen weten! Ik heb je al aangeraden om de volledige (!) verslagen van de desbetreffende hoorzittingen van de door de Republikeinen (!) ingestelde commissie te bekijken! Deze probeerden de democraten /Biden, c.s. te beschuldigen van beinvloeden van o.a. Twitter. Deze hoorzittingen sloegen direct in hun gezicht terug toen bleek dat alléén Trump had geprobeerd om (hem ongevallige) berichten van Twitter te verwijderen. Maar ja, jij hebt de onwaarheden klaarblijkelijk nodig om je argumenten kracht bij te zetten. En dan heb jij het over "minder scherpe geesten" ... wat ben jij dan wel niet?
Tjek Doze
Tjek Doze
12 jan. 2024 - 10:34
Elon Musk wil niet anders dan een ongemodereerd platform en biedt dat dus. Daarop kan iedereen kwijt wat hij of zij wil, dus ook extreem-rechts niet meer dan extreem-links, extremistische milieu-activisten, of religieuze extremisten. De een niet meer of minder dan de ander. De meeste gebruikers maken zich echter nergens schuldig aan. Voor wie van bepaalde uitingen niet gediend is kan deze de berichten gewoon negeren, en door X tevens als dienst geboden, betreffende personen muten/blokkeren. Zo blijft er geen enkel argument over om deze dienst zelf te beperken.
3 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 jan. 2024 - 13:45
"Daarop kan iedereen kwijt wat hij of zij wil, dus ook extreem-rechts niet meer dan extreem-links, extremistische milieu-activisten, of religieuze extremisten. " Je hebt het nieuws niet gezien de afgelopen week en je hebt het artikel niet gelezen hierboven. Anders ben je glashard aan het liegen. De link staat ook in het artikel. Maar speciaal voor jou nog een keer: https://www.vice.com/en/article/5d948x/x-purges-prominent-journalists-leftists-with-no-explanation "Zo blijft er geen enkel argument over om deze dienst zelf te beperken." Als je je van leugens moet bedienen om iets te verdedigen is dat iets ook in jou eigen ogen niet te verdedigen. Want anders loog je niet. Nee. Hij biedt een ongemodereerd platform voor rechts waar links en critici van
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jan. 2024 - 17:06
Pff, En die journalisten die verwijderd zijn dan? Die konden toch niet ongemodereerd alles kwijt?
Gimli1955
Gimli195513 jan. 2024 - 9:00
@Tjek Helaas Tjek, sinds de beschuldiging van fascisme en racisme geen deuk meer in een pakje boter slaat, komt de "linkse" reageerder met in zijn of haar ogen grootste beschuldiging : "Je liegt". Inhoud heeft het niet en het lost net als de vorige beschuldigingen niets op. Het is heel simpel. Als je niet mee wil doen, doe je niet mee. Dan gebruik je je account niet meer. Zo zijn al heel wat internet zaken verdwenen. zoals ICQ, Hyves, allerlei internet browser en mailprogramma's. Wordperfect was vroeger onmisbaar en nu herkent deze site de naam niet eens meer. Niemand is verplicht om mee te doen en net als boodschappen doen, kun je kiezen of je naar de Jumbo of AH gaat. Als je alleen nog maar kan kiezen uit AH, dan is er een probleem. Maar er is ook nog zo iets als Telegram. Als je boodschappen doet bij de Jumbo, heb je je te houden aan de regels van de Jumbo. Als die regels nergens op slaan, heb je de consumenten beschermingen die bestaat voor internet ook. Heeft dat geen invloed, stem je op politieke partijen, die dat wel willen invoeren. Blijven schelden op X, of Microsoft of Apple, is zinloos, of probeer hun macht te verkleinen, of doe niet meer mee. Ik heb een tijdje een laptop met Linux gehad, was niet bijster gebruiksvriendelijk, vandaar dat ik nu weer op Microsoft ben aangewezen. Er zijn alternatieven, maar daar staat dan wel iets tegenover. Je hebt overal positieve en negatieve effecten. Buitensluiten is nooit de oplossing voor een fundamenteel probleem.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor