Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eindelijk einde aan stilzwijgende verlenging

  •  
01-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vandaag is het zover: nooit meer stilzwijgende verlenging!
En nooit meer per aangetekende brief moeten opzeggen, nooit meer verplicht op 15 november om 14u je opzegbrief indienen en nooit meer een langere opzegtermijn dan een maand!
Vandaag, 1 december, treedt eindelijk de wet tegen stilzwijgende verlenging in werking. De wet is er in de eerste plaats om ons te verlossen van één van de grootste consumentenergernissen: dat je opeens een jaar langer aan een contract vastzit zonder er voor gekozen te hebben. Stilzwijgend verlengen is vanaf vandaag niet meer toegestaan!
De wet kent nog meer verbeteringen voor consumenten. Er zijn bedrijven die het ons zo moeilijk mogelijk maken een abonnement op te zeggen. Bijvoorbeeld doordat klanten alleen aan het einde van het jaar mogen opzeggen. Vanaf vandaag zijn bedrijven verplicht op elk moment je opzegging te accepteren. Ook moet het opzeggen van een contract net zo makkelijk zijn als het afsluiten ervan. Aanmelden op internet, betekent opzeggen op internet. Dus geen gedoe meer met aangetekende brieven.
Hieronder de verbeteringen op een rijtje: – Stilzwijgend verlengen van contracten of abonnementen wordt verboden. Het betreft alle overeenkomst waarmee met regelmaat producten worden geleverd of diensten worden verricht. Verzekeringen vallen daar niet onder, maar de verzekeringsbranche heeft zelf inmiddels de stilzwijgende verlenging afgeschaft. – Overeenkomsten kunnen voortaan op elk gewenst moment worden opgezegd. Een aanbieder mag dus geen eisen meer stellen aan het moment waarop de opzegging binnen moet komen. Aanbieders maakten opzegging aan het begin van het jaar vaak onmogelijk, maar dat is dus verleden tijd. – De opzegtermijn van overeenkomsten wordt maximaal een maand. Dat was drie maanden. – Aanbieders mogen geen eisen stellen aan de opzegging die zwaarder zijn dan de mogelijkheid om een contract aan te gaan. Vaak werd bijvoorbeeld een aangetekende brief geëist. Dus als je via internet een contract kunt afsluiten, heb je voortaan ook het recht via internet op te zeggen. – Er is een uitzondering voor kranten en tijdschriften. Die mogen wel stilzwijgend verlengen, maar nog maximaal met drie maanden. Of als ze niet stilzwijgend verlengen, mogen tijdschriften die minder dan eens per maand verschijnen een opzegtermijn hanteren van drie maanden. Aan een krant of tijdschrift kun je zodoende hooguit drie maanden vastzitten. Een proefabonnement mag voortaan niet stilzwijgend worden omgezet in een gewoon abonnement. – Contracten met een duur langer dan een jaar, kunnen na dat jaar worden opgezegd met een opzegtermijn van een maand. Indien de consument echter korting of een cadeau kreeg in ruil voor de langere contractduur, heeft de aanbieder wel het recht daarvoor een redelijke vergoeding te vragen bij vroegtijdig opzeggen. Ik heb ook veelgestelde vragen van een antwoord voorzien. Lees hier.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor