© Nederland, Eemshaven, 24-08-'21; De RWE Kolencentrale in de Groningse Eemshaven. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Terwijl mensen met een laag inkomen en een duur energiecontract in de kou zitten, zitten de Duitse eigenaren van drie Nederlandse kolencentrales er warmpjes bij. De overheid moet zeker 1,5 miljard euro extra aan hen betalen omdat ze hebben toegezegd dat ze minder CO2 zullen uitstoten. Dat blijkt uit berekeningen waarover NRC bericht.
De enorme strop voor de schatkist is het gevolg van de wijze waarop de vergoeding wordt berekend: omdat de energieprijzen flink zijn gestegen, krijgen de eigenaren van de kolencentrales ook een veel hogere vergoeding. Terwijl kolencentrales voorheen maar 1 cent winst boekten per kilowattuur liep de marge vorige week op tot maar liefst 16 cent.
De afspraken met de eigenaren van de kolencentrales werden door het vorige kabinet-Rutte gemaakt. Omdat Ruttes kabinetten al jaren weigeren klimaatmaatregelen te nemen, moesten die in 2020 halsoverkop alsnog worden genomen om te voldoen aan het Urgenda-vonnis. Minister Eric Wiebes maakte afspraken met de eigenaren van drie kolencentrales, twee in de Rotterdamse haven en een in de Groningse Eemshaven.
Twee jaar geleden kwam al aan het licht dat de centrales die nu bakken belastinggeld krijgen, helemaal niet gebouwd hadden hoeven worden. De bouw van de kolencentrales werd doorgezet, terwijl al duidelijk was dat er daardoor te veel capaciteit zou ontstaan op de Nederlandse elektriciteitsmarkt.