Onderzoek in Londens park leidt tot bijzondere ontdekking
Egels zijn – helaas – de bekendste vorm van roadkill. Ze worden massaal platgereden door voorbijrazende auto’s. Als gevolg daarvan is het aantal egels gedecimeerd. Maar er is hoop. Onderzoekers ontdekten dat egels in een het Londense Regent;s Park zichzelf hebben geleerd wegen te mijden.
Egels zijn vaak verkeersslachtoffer. Niet alleen omdat ze langzaam de weg oversteken maar ook omdat het natte asfalt na een regenbui bezaaid raakt met slakken, de lievelingskost van egels. Een weg wordt daardoor tafeltje-dekje voor de egel. Vervolgens worden ze tijdens het eten doodgereden. Op die manier is de egelstand in het VK de afgelopen 50 jaar teruggelopen van 36 miljoen naar minder dan 1 miljoen. Het zijn zeg maar de bizons van de autosamenleving.
Onderzoekers die in Londen een groep egels uitrustten met een zender deden echter een opzienbarende ontdekking. De dieren lijken de wegen rond het park bewust te mijden. Ook is zo achterhaald dat de egels het liefste verkeren in grasland en dat ze op een nacht 1,5 kilometer afleggen. De parkbeheerders gaan daarom wijziging aanbrengen in het landschap. Regent’s Park is het enige Londense waar nog egels leven. In de andere parken zijn ze uitgeroeid.
In Nederland hebben egels het ook zwaar. Het aantal egels is de afgelopen 20 jaar gehalveerd. Jaarlijks worden er in Nedelrand naar schatting 135.000 egels doodgereden.