Congolese presidentsverkiezingen onder hoogspanning
• 30-12-2018
• leestijd 1 minuten
Voor het eerst sinds jaren kunnen ongeveer 40 miljoen Congolezen vandaag hun stem uitbrengen om zo een nieuwe president te kiezen. Hiermee zal een eind komen aan de heerschappij van de Kabila’s, die sinds de zelfstandigheid een beleid voerde dat vooral gericht was op zelfverrijking en repressie. De huidige president, Joseph Kabila, staat niet op het stembiljet.
Of de verkiezingen ook echt daadwerkelijk democratisch gaan verlopen, valt te betwijfelen. Kabila, die zijn vader zeventien jaar geleden opvolgde, heeft de kiescommissie eigenhandig geselecteerd en in sommige regio’s is het stemmen uitgesteld. Eerder deze week kwam het om die reden tot gewelddadigheden bij een opvangcentrum voor ebola-patiënten
uit onvrede. De kliniek ligt in Beni, waar de oppositie erg populair is.
De kiescommissie zegt dat de vertraging in het stemmen is ingebouwd omdat er een uitbraak van ebola wordt gevreesd. Oppositiepartijen geloven daar niets van en verdenken de autoriteiten ervan de verkiezingen te willen beïnvloeden. Hoewel Kabila twee jaar geleden al zou vertrekken, werd de verkiezing voortdurend uitgesteld. Bij verschillende protesten tegen die beslissing werden tientallen Congolezen gedood door regeringstroepen.
Hoe kiezers in steden als Beni, Butembo en Yumbi, waar de verkiezingen zijn uitgesteld en de oppositie juist erg sterk is, uiteindelijk hun stem kunnen laten gelden, is niet duidelijk. Tegen een journalist van de de BBC zei Kabila dat hij geen ‘grote problemen voorziet voor de een punt zoveel miljoen kiezers waar u het over het heeft.”