Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een pleidooi voor respect en empathie richting transgender en non-binaire mensen

  •  
10-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9086 keer bekeken
  •  
ANP-450292568

Gisteren plaatste de bekende zangeres Anouk een foto van menstruatiebloed op social media met de begeleidende tekst (vrij vertaald): je pipi eraf hakken maakt je geen vrouw, maar dit wel.

Cabaretier Claudia de Breij reageerde scherp en gevat: “Alle vrouwen zijn vrouwen. Transvrouwen dus ook. Perimenopauzale vrouwen die nog steeds blij zijn dat ze een cyclus hebben ook.”

Verder schrijft ze: “Maak je geen zorgen hoor, Anouk. Jij gaat om jouw post niet gecanceld worden, daarvoor ben je veel te geliefd. Een stuk geliefder dan transvrouwen. Zij kunnen nauwelijks gecanceld worden, want om gecanceld te worden moet je eerst omarmd zijn geweest en dat krijgen zij een stuk minder dan jij en ik. Daarom kun je ze ook gewoon supporten, of met rust laten.”

Opmerkingen zoals die van Anouk dragen bij aan een giftige cultuur van discriminatie en marginalisatie.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat woorden van haat, zoals van de zangeres, een negatieve invloed hebben op het mentale welzijn van transgender en non-binaire personen. Deze mensen worden al geconfronteerd met talloze obstakels bij het zoeken naar acceptatie en begrip in onze samenleving. Giftige woorden dragen bij aan een gevoel van isolatie en onbegrip, waardoor het risico op psychische gezondheidsklachten, zoals angst en depressie, toeneemt. Een cultuur van vernedering draagt niet bij aan een gezonde samenleving waarin iedereen de kans verdient om zichzelf te zijn, zonder angst voor spot of afwijzing.

Woorden zoals die van Anouk ondermijnen de vele inspanningen om bewustwording en begrip voor transgender en non-binaire mensen te vergroten. Het is een regelrechte aanval op het werk van onder meer Transgender Netwerk Nederland, Transvisie, COC Nederland en talloze activisten en bruggenbouwers in ons land. Gemene grappen en opmerkingen normaliseren negatieve stereotypes en bevestigen schadelijke vooroordelen, wat weer bijdraagt aan het in stand houden van een onveilige omgeving.

Ze belemmeren de vooruitgang die we hebben geboekt op het gebied van gendergelijkheid en inclusie, en creëren een sfeer waarin het voor transgender en non-binaire mensen moeilijk wordt om zichzelf te uiten zonder de angst voor negatieve gevolgen.

Tot slot moeten we erkennen dat gemene grappen en opmerkingen over transgender en non-binaire mensen bijdragen aan fysiek gevaar. Door deze woorden te normaliseren legitimeren we discriminerend gedrag en geweld. Het vergroot de kans dat transgender en non-binaire mensen het slachtoffer worden van pesten en zelfs geweldsmisdrijven. Het is niet slechts een kwestie van woorden: het heeft een directe impact op de veiligheid en het welzijn van deze gemeenschap.

Kortom: het is van cruciaal belang dat we ons bewust worden van de schadelijke impact van gemene grappen en opmerkingen richting transgender en non-binaire mensen. Het is een kwestie van respect, empathie en het streven naar een samenleving waarin iedereen zich, ongeacht genderidenteit, veilig en gewaardeerd voelt. Laten we de kracht van humor gebruiken om te verbinden en begrip te bevorderen, in plaats van dit te gebruiken als wapen en bij te dragen een cultuur van uitsluiting en pijn.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor