Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een noodkreet van ambtenaren die niet zonder gevolgen kan blijven

  •  
21-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2285 keer bekeken
  •  
52453018654_f5c304d347_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Afgelopen week is de eerste Staat van de Uitvoering aan de Tweede Kamer aangeboden. Een rapportage waarin 38 overheidsdiensten, waaronder de Belastingdienst, het UWV, DUO, Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG) en andere organisaties, verslag doen van hun belangrijkste knelpunten.

Een op zijn zachtst gezegd uiterst alarmerende rapportage van ambtenaren over de slechte kwaliteit van dienstverlening van hun eigen uitvoeringsorganisaties. Veroorzaakt door complexe wet- en regelgeving en stapeling van beleid waarvoor deze organisaties niet geëquipeerd zijn. Vanwege tekortschietende verouderde IT-systemen, niet uitvoerbare regelgeving en een tekort aan arbeidskrachten.

De ambtenaren roepen de politiek en wetten- en beleidsmakers op om de complexiteit van regelgeving en stapeling van beleid vooreerst te stoppen totdat de organisaties feitelijk de uitvoering ervan weer aankunnen. Een noodkreet die niet zonder gevolgen kan blijven.

Waarbij naar mijn oordeel een vervanging van bestaande verouderde IT-systemen als eerste zal moeten worden opgepakt. Omdat het anders aanmodderen blijft met de grootste kritische factor bij alle overheidsdiensten. De huidige situatie in de afwikkeling van de toeslagenaffaire illustreert goed hetgeen hiervoor is aangegeven. In de afgelopen twee jaar is er voor slachtoffers nauwelijks iets opgelost! Mede veroorzaakt door een tekort aan arbeidskrachten. 

De Tweede Kamer is nu aan zet. Zij kan aan de hand van voornoemde glasheldere rapportage Rutte IV opdracht geven om een masterplan vernieuwing IT-systemen bij de belastingdienst en andere uitvoeringsinstanties te maken dat snel kan worden geïmplementeerd. Geld mag daarbij geen rol spelen. De maatschappelijke kosten van het niet oppakken zijn immens veel hoger. Zolang het IT-probleem niet wordt opgepakt blijft het aanmodderen en mogen particulieren en ondernemers hopen dat de dienstverlening niet nog slechter zal worden dan zij nu al is.

Het maken van nieuwe complexe regelgeving waarvan op voorhand al bekend is dat die niet uitvoerbaar is zal dus door kabinet en Tweede Kamer onmiddellijk gestaakt moeten worden tot het moment dat de infrastructuur bij de uitvoeringsinstanties wel complexe regelgeving en stapeling van beleid weer kan bijbenen. Dat zal zeker nog jaren duren. 

Dat vraagt van politiek en beleidsmakers een cultuuromslag waarbij voor ieder politiek initiatief eerst de uitvoeringsinstanties gevraagd zullen moeten worden of zij de politieke voornemens ook kunnen uitvoeren. Alleen dat voorkomt nog meer frustratie en teleurstelling bij burgers die afhankelijk zijn van voornoemde organisaties. 

Voorlopig wordt het er voor de burgers derhalve  niet beter op.

cc-foto: Roel Wijnants 

.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Berend22
Berend22
23 jan. 2023 - 10:23
Problemen met de IT zijn er in het bedrijfsleven ook meer dan genoeg. Daar hangen ze die echter niet aan de grote klok, in tegendeel zelfs. Verder is het makkelijk afgeven op de ambtenaars die van boven af ook een hele sloot vol aan (tegenstrijdige) alsmaar veranderen beleidsregels krijgen opgelegd om te automatiseren.
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
22 jan. 2023 - 21:22
Kan me nog herinneren dat de hele oude garde bij de belasting met een zak geld naar huis werd gestuurd. Want ze waren overbodig en werden vervangen door uiterst moderne IT systemen. Haha!! Dat gepiep van die vermeende onderbezetting heeft veel (ik zeg zeker niet alles) te maken met slecht management en slap en laks gedrag van veel van de werknemers. Ik ben eerlijk niet zo onder de indruk de professionaliteit in ieder geval, Je kunt je natuurlijk afvragen waarom zo'n IT traject elke keer mislukt en miljarden over de balk gegooid worden en ingehuurde IT bedrijven ongecontroleerd een wanprestatie leveren en enkel goed zijn in het factureren. Die noodkreet vind ik wel heel erg gemakkelijk.
FreddyFluweel
FreddyFluweel
22 jan. 2023 - 9:10
Niemand stelt de vraag of er wel computersystemen zijn of te maken zijn die deze problemen kunnen oplossen. Zo'n masterplan is er al lang en breed. Onzin om er naar te vragen. Geeft de regering weer mooi gelegenheid om uit te stellen.
1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus22 jan. 2023 - 10:29
Nah, als je op Mars kan landen, dan zou je toch ook een computersysteem voor die aardse problemen kunnen ontwikkelen
Rutger Groot
Rutger Groot
22 jan. 2023 - 8:13
Vervanging van IT systemen bij de overheid? Je zou bijna denken dat Kerstholt aandelen heeft in de IT, want deze programma's lopen bij de overheid steevast uit op perverse overschreidingen..... Typisch om ook altijd maar weer externe factoren de schuld te geven van het onvermogen bij de ambtenaren zelf... Toeslagenaffaire: daar zijn 500! mensen aangetrokken om 9000 dossiers door te werken, wat na verwachting nog jaaaaren gaat duren... Is er dan niemand daar die zich afvraagd waar zij in godsnaam mee bezig zijn? En waarom horen we niets van deze 500 raamambtenaren zelf, dit is toch te schandalig voor woorden? En kom nu niet met allemaal flauwekul redenen over wetgeving etc... dit heeft allemaal te maken met volslagen incompetentie om binnen de bestaande 'kaders' een oplossing te vinden.... Maar de Kamerleden houden zich liever bezig met het oplossen van niet bestaande problemen..
1 Reactie
Cruise
Cruise22 jan. 2023 - 18:27
Inmiddels schijnen er wel 1500 ( combinatie van en ingehuurde) krachten met de afhandeling van de Toeslagenaffaire bezig te zijn. Er zijn 2 zaken die dit noodzakelijk maken: er zijn inmiddels 56.000 personen die zich als gedupeerden hebben gemeld ( in de praktijk blijkt de helft hiervan dit niet te zijn of wel gedupeerd dan bijv. i.vm. onterechte terugvordering huur en zorgtoeslag). Daarnaast gaat vrijwel iedereen die wel al als gedupeerde (slachtoffer) is aangemerkt en in verband hiermee het standaard bedrag aan schadevergoeding van €30.000 heeft ontvangen, daarna in bezwaar om dat er misschien sprake is van een hoger geïndividualiseerde vergoeding. Dit kost echter heel veel tijd en dus arbeidsinzet en dan kan men daartegen ook weer in beroep. Ondertussen is de kans dat je als particulier middels een steekproef wordt gecontroleerd bij je inkomstenbelastingaangifte nog eens in de 135 jaar omdat groot deel personeel voor langere tijd wordt ingezet met afhandelen Toeslagenaffaire of ICT problematiek !
Gio Servas
Gio Servas
22 jan. 2023 - 6:08
Probleem met overheid en ICT projecten is dat ICT projecten vaak langer duren van a tot z dan de verkiezingen hierdoor heb je dan vaak te maken met een wisseling van de wacht die graag zijn of haar eigen stempel er op wil drukken. Naast dit wil men voor een dubbeltje op de eerste rij zitten dus wordt er een eisenpakket aangeboden aan een ICT dienstverlener die daar een prijskaartje aan hangt en dat vindt de onderhandelaar van de overheid te duur, dan wordt er steeds iets meer van de prijs afgeschaafd, maar ook van de functionaliteit, de verloren functionaliteiten worden dan apart als meerprijs aangeboden en de onderhandelaar van de overheid kan dan heel trots de lage standaard prijs tonen alsof het gehele project dan veel goedkoper kost. Echter aan het einde van de streep is men weer veel duurder uit omdat men dan toch de missende functionaliteiten wil hebben dus de meerprijs moet gaan betalen. Door de stroefheid van de overheid wordt een ICT project voor een ICT bedrijf een prestige project waarbij het overigens wel moeilijk is om winst uit te halen, maar als het een keer goed gaat, staat dat mooi op je CV. Verder wordt er ook heel vaak niets afgemaakt. Projecten worden gerund door een flexibele schil en als er even bezuinigd moet worden, wordt een project zomaar afgekapt en verdwijnen alle kosten die tot dan aan toe gemaakt zijn de vuilnisbak in. Ik denk dat daar nog wel veel winst uit te halen is.
Eric Minnens
Eric Minnens
22 jan. 2023 - 5:44
"In de afgelopen twee jaar is er voor slachtoffers nauwelijks iets opgelost!" Komt volgens mij ook door het breed gedragen Zeeuws-meisje-complex in de ambtenarij: Geen cent teveel! Ze zijn als de dood dat een gewone burger ook maar een miniem 'onterecht' profijtje trekt van welke (compenserende) regeling dan ook. Alles moet volgens het droogklotenboekje. Zelfs als er zo'n maatschappelijke urgentie bestaat als in de toeslagenaffaire. Juist als er een personeelstekort bestaat, zou dat een reden moeten zijn om dat als EXCUUS te gebruiken om dan maar de gedupeerden het voordeel van de 'Zeeuwse' twijfel te geven.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2023 - 9:12
Eric Minnens Dat doen ze ook bij controles op de inkomstenbelastingen. Die zijn vrij willekeurig al naar de tijd die ze voor iets hebben maken ze keuzes, zelfs als er een vermoeden is van fraude bij bepaalde groepen. Wie wel controleren en wie niet!
Martin108
Martin108
21 jan. 2023 - 21:59
Heeft de overheid überhaupt wel eens een groot IT project tot een goed einde gebracht?
2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 0:55
Teveel VVD invloed
Gerygrr
Gerygrr23 jan. 2023 - 11:16
De overheid heeft geen verstand van technologie, zeker niet van IT. Altijd wordt de goedkoopste oplossing gekozen. Zonder te beseffen, dat goedkoop immer duurkoop is. Net als de Italiaanse Fyra treinen….
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
21 jan. 2023 - 21:48
In de afgelopen twee jaar is er voor slachtoffers nauwelijks iets opgelost! Typerend
3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier22 jan. 2023 - 0:55
Dat zou jij zeker anders doen! /s
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 jan. 2023 - 14:00
Ik zou ontslag nemen, als zou blijken dat de slachtoffers die mijn organisatie gemaakt heeft, niet geholpen worden !
Gerygrr
Gerygrr23 jan. 2023 - 12:13
Baloem, De hoge ambtenaren van de belastingdienst, die een mooie vertrekregeling kregen aangeboden, zijn ook snel vertrokken. Ik zie trouwens ook veel politici vertrekken, zoals kroonprins Dijkhof. En daarna Ploumen, Segers…

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor