DWARS laat zien dat het onzin is om te stellen dat een echt duurzame energievoorziening te duur zou zijn
Er wordt vaak beweerd dat de overgang naar een duurzame energievoorziening niet haalbaar zou zijn. Het kabinet kiest voor kernenergie, omdat dat de enige oplossing zou zijn om onze CO2-uitstoot te verminderen. Een echt duurzame energievoorziening zou te duur zijn en we zouden te veel in moeten leveren op onze levensstandaard. Maar DWARS, GroenLinkse Jongeren laat zien dat hier niets waar van is: een vrijwel volledig duurzame energievoorziening in 2050 ligt binnen handbereik.
Tijden lang heeft iedereen lukraak kunnen strooien met beweringen over het al dan niet mogelijk zijn van een transitie naar een volledig duurzame energievoorziening. Er is nu echter een toegankelijk model, ontwikkeld door Quintel en in samenwerking met partners als GasTerra en Eneco, dat het mogelijk maakt om je eigen transitievoorstel in kaart te brengen. DWARS, GroenLinkse Jongeren wil in 2050 een volledig duurzame energievoorziening in Nederland en heeft het model ingevuld. Op energietransitiemodel.nl kan iedereen zien welke gevolgen onze keuzes hebben. Wij willen radicaal anders over onze energie gaan denken. We bewijzen dat dit kan zonder dat onleefbaarheid en extreem hoge kosten de consequenties zijn.
Wat zijn onze keuzes dan? Ten eerste willen wij volledig duurzaam zijn in 2050. Daar ligt onze prioriteit. Dat betekent een uitbanning van kolen, olie en gas. Alle drie deze bronnen zijn vies, eindig en duur. Het is dom om daar met de beschikking over zoveel alternatieven nog zo intensief op in te zetten.
Ten tweede moet de leefbaarheid gewaarborgd zijn. Dat betekent geen drastische veranderingen en geen ecologische voetafdruk die groter is dan Nederland zelf. Om dat tweede doel te bereiken, is een grote omslag nodig in waar we onze energie vandaan halen. Dat hoeft echter geenszins te betekenen dat we moeten inleveren in ons dagelijks leven. Door huizen te isoleren en apparaten efficiënter te maken daalt de energiebehoefte aanzienlijk. En we hoeven ook heus niet te stoppen met autorijden: als het maar elektrisch gebeurt.
Omdat het van het grootste belang is dat er overgestapt wordt naar een duurzame energievoorziening, kiest DWARS er bewust voor ons niet te laten remmen door hogere kosten. Maar uit het model blijkt dat het met de financiën nogal meevalt. De kosten voor de energievoorziening zullen in het scenario van DWARS in 2050 30 miljard lager uitkomen dan bijvoorbeeld het veel vuilere model van GasTerra.
Tenslotte kiezen wij voor een energievoorziening zonder kernenergie. We zien het nu in Japan: kernenergie is gevaarlijk. Afval blijft meer dan 200.000 jaar radioactief. Kernenergie is duur: zowel de verantwoordelijkheid als de kosten worden doorgeschoven naar volgende generaties en bij ongelukken, opslag en ontmanteling draait de belastingbetaler ervoor op. Kernenergie ís overbodig. Ons energietransitiemodel laat dat zien. Daarom staat ook DWARS aanstaande zaterdag op de Dam bij de manifestatie tegen kernenergie.
Dat een duurzame toekomst onrealistisch zou zijn is dus simpelweg niet waar. Het verhaal van Rutte en Verhagen cum suis is klinkklare onzin. Alles wat we nodig hebben is een beetje politieke moed. Het wordt tijd dat deze regering die gaat tonen.
Eline van Nistelrooij schreef dit samen met Anna Schutte, politiek secretaris en voorzitter van DWARS, GroenLinkse Jongeren.