Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een dreun voor je kiezen

  •  
14-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_brechtjepaardekooper.jpg
Hoe GroenLinks er weer bovenop kan komen
Een dreun voor de kiezen: dat was het wel voor GroenLinks, woensdag.
We stonden al een tijd stabiel op vier zetels maar veel GroenLinksers zullen toch gehoopt hebben dat onze eindspurt (ik noem bijvoorbeeld het briljante vier dagen wakker en de fantastische letters) nog een extra zetel zou opleveren. Er waren ontzettend veel GroenLinksers op straat. En Jolande deed het prima in de debatten. Het is dramatisch en triest voor de medewerkers die nu hun baan kwijt raken. En voor Linda, en ook voor Rik en Arjen.
En wat nu? Andree van Es is as we speak bezig een commissie samen te stellen om de nederlaag te onderzoeken. De eerste analyserende blogjes verschijnen ook al. Prima. Maar ik geloof dat we eerst even nog iets anders moeten doen. We moeten juist gaan praten met alle kiezers en leden die ons de afgelopen woensdag verlaten hebben voor een andere partij of gewoon thuis gebleven zijn. Om ze te laten weten dat we gehoord hebben wat ze ons zeiden.
Ik noem even een paar dingen die ik zelf gehoord heb: ‘we vinden het niks dat jullie de missie in Kunduz steunden’, ‘we vinden dat jullie minder sociaal geworden zijn’. En: ‘we vinden dat er teveel gedoe is geweest in de partij’.
Misschien moeten we juist de komende weken weer met de standjes de markten en pleinen op. Om dat gesprek te voeren en te laten merken dat we luisteren. Wat dat betreft, afdeling Utrecht , kom maar op met die kraam, ik ga wel op de Stadhuisbrug staan. 
Ik denk dat we ook niet te trots moeten zijn om toe te geven dat we fouten gemaakt hebben. Was de Kunduz politiemissie wel zo’n goed idee, wetend dat we daar wel drie jaar aan vast zouden zitten? Zijn we niet kwetsbaar op het ontslagrecht, moeten we ons verhaal op sociale zekerheid niet nog eens goed overdenken? Dat betekent niet dat je het verhaal de PvdA en SP moet overnemen, maar wel dat je moet nadenken hoe je mensen in onzekere tijden een optimale basis kunt bieden om met die economische onzekerheid om te gaan.
En zo kunnen we waarschijnlijk wel meer dingen bedenken. Een voordeel: we hebben de komende tijd de ruimte en tijd om ons eigen verhaal aan te scherpen en te moderniseren. Denkkracht genoeg. Zo kunnen wij straks scherp zijn. Terwijl de regeringspartijen dat per definitie niet kunnen, gebonden als ze zijn aan coalities en drukker met regeren dan met nadenken. 
En het gedoe? Jolande gaat door en met Bram verwacht ik rust in de tent. Ik ben daar blij mee. Mooi. Ik heb Jolande de afgelopen weken zien groeien. Nog een leiderschapswissel, ik had er niet aan moeten denken.
De lijdensweg is nog niet helemaal ten einde vrees ik. We zullen de komende tijd goed luisteren naar wat mensen zeggen, het zal af en toe pijnlijk zijn maar we zullen er denk ik ook door veranderen. En ik hoop dat onze vrienden weer bij ons terugkomen. 
Brechtje Paardekooper is co-auteur van Slow Sex, een erotisch beschavingsoffensief (2008)
Meer opinies over het verkiezingsresultaat van GroenLinks: Wijnand Duyvendak:  GroenLinks is nog steeds broodnodig Christian Jongeneel: De messen in de rug van Jolande Alicia Hobbel: Verkiezingsuitslag

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Bakoe
Bakoe
14 sep. 2012 - 11:42
Nou Brechtje, je hebt dan wel zoveel mededogen met die medewerkers van jullie die nu iets anders moeten gaan doen, maar van enige empathie ten opzichte van al die duizenden mensen die het slachtoffer gaan worden van jullie hervormingsdrift inzake het ontslagrecht proef ik niet zoveel. Gelukkig hebben Nederlanders een heel slecht geheugen, en zien ze GL bij de volgende verkiezingen wel weer als links. Succes gewenst.
Greengrass
Greengrass
14 sep. 2012 - 11:42
Beste Brechtje, Dat je de oplossingen alvast gaat opsommen: 'tegen PvdA/SP aanschurken, Jolande blijft, Bram houdt iedereen gedeisd, over het partijbestuur wordt verder verwzegen', voordat je mij de vraag gesteld hebt waarom ik GroenLinks de rug toegekeerd heb in het stemhokje vind ik geen bemoedigend begin van het nieuwe GroenLinks. Het is namelijk het stuitende amateurisme waardoor GroenLinks als partij niet meer serieus te nemen is. Het verhaal klopte voor mij wel. Links/liberaal met duurzaamheid als speerpunt. Maar vervolgens.. Kunduz was politiek te verdedigen maar de uitvoering is een faliekante mislukking geworden. Dan moet je als lijsttrekker na een kijkmissie niet gaan beweren dat het er zo fantastisch loopt. Als je als partijbestuur je in het heetst van de strijd moet verdedigen achter een bureaucratisch 'de procedurele afspraken zijn nagekomen' kun je beter terug naar het bestuur van de studentenvereniging. Dit is de echte wereld namelijk. De boodschap om consumptie/productie te belasten in plaats van arbeid is de kern van het partijprogramma, maar als je je dan in de campagne laat verleiden tot voorstellen voor gratis glaasjes water uit de kraan in de horeca lijkt het alsof je jezelf niet eens serieus neemt. Of in Amsterdam, waarom richt GroenLinks zich niet op een CO2-neutrale bouw van de Zuidas in plaats van te jammeren over terraswarmers. Denk klein.. en je blijft klein. Ik zou zeggen met een schone lei beginnen. Sap en partijbestuur houden de eer aan zichzelf en we praten verder.
wvdstraat
wvdstraat
14 sep. 2012 - 11:42
Het is wat vreemd dat GL (hier bij monde van Paardekoper) nú pas dingen 'hoort', die op dit forum en elders al te horen / lezen(!) zijn sinds de verkiezingscampagne van 2010. Namelijk de teleurstelling van links georiënteerde kiezers, die meenden dat de partij zich beter kon verdelen over d66 en pvdd. De lijstverbinding met de pvda en sp was voor hen dat ook niet erg geloofwaardig. Het aanschurken tegen een aanzienlijk aantal (neo)liberale standpunten van d66 en het verlies van natuur en milieu als USP zijn belangrijke factoren. Om eerlijk te zijn zie ik weinig oplossingen om voort te bestaan.
jamabo
jamabo
14 sep. 2012 - 11:42
Deze dame slaat de spijker al wat beter op z'n kop dan Duivedak, maar ook zij zou moeten durven inzien dat met de huidige top van GL, de Kunduz kliek noem ik ze maar even lekker plat, er geen kiezer terugkomt. GL heeft alleen maar bestaansrecht als zij groen en links èn progressief is. In het eerste schiet de PvdA tekort, het tweede is bij PvdA en SP redelijk in vertrouwde handen, GL kan dat nog aanscherpen, maar het derde ontbreekt weer volledig bij SP. zie daar de plek voor GL in het Nederlandse politieke spectrum, meer dan 10 tot 12 zetels zal dat niet worden, maar zo tegen de 10% zit er wel in.
jamabo
jamabo
14 sep. 2012 - 11:42
Excuses, moet natuurlijk netjes Duyvendak zijn.
marietjejansen
marietjejansen
14 sep. 2012 - 11:42
Snelle aftreden van Halsema. De Kunduz-missie. De stekkerdoos. Het Lente-akkoord. Van Gent; 'dan ga je maar dichter bij je werk wonen' (alsof er geen huizenmarkt-gedonder bestaat). Dibi. Reactie van het bestuur. De openbare afkraaksessies van de kandidaten. Gratis kraanwater. Maar bovenal Sap, met haar gebeitelde neplachje er haar trage Limburgs. Ik kom niet meer terug naar GL. Ze kunnen hun eigen splinterpartijtje niet eens runnen, laat staan een land.
HenkSneevliet
HenkSneevliet
14 sep. 2012 - 11:42
De oorzaak ligt bij de verrechtsing van GroenLinks, zolang de partij dat niet onder ogen wil zien, is er geen hoop, behalve een fusie met de liberale D66 Zie http://socialisme.nu/blog/nieuws/23735/waar-stopt-de-verrechtsing-van-groenlinks/
JongLinks
JongLinks
14 sep. 2012 - 11:42
Sap is gewoon te rechts voor GL, nu is eigenlijk de vrouw van Pechtold de leider van GL.
BasVV
BasVV
14 sep. 2012 - 11:42
Dat is nou net het probleem van GL. Als je nog moet gaan praten met mensen via marktkraampjes heb je de boot gemist.
Meijer29
Meijer29
14 sep. 2012 - 11:42
Dat GroenLinks vertegenwoordigers permanent uitstralen dat ze ten opzichte van gewone stervelingen moreel een streepje voor hebben, is al irritant. Het wordt lachwekkend als in de praktijk blijkt dat het met die morele superioriteit nogal meevalt. GroenLinks is goed voor het vanuit de oppositie ter verantwoording roepen van bestuurlijk verantwoordelijken. Op het moment dat de partij zelf op het pluche zitten, liggen zaken als snel wat genuanceerder. Denk aan het spektakel van het kamerlid Vos dat (terecht) twee ministers politiek verantwoordelijk houdt voor de Schiphol brand, maar als wethouder, met steun vann haar partij, vervolgens iedere politieke veantwoordelijkheid afwijst voor het falen van haar milieudienst.
Heileeuw
Heileeuw
14 sep. 2012 - 11:42
Gewoon, terug die ideologische veren en schud de Thyssen-meuk af.
JoopSchouten
JoopSchouten
14 sep. 2012 - 11:42
Allemaal mooi en wel Brechtje. Maar zullen we het over de onderliggende ideologieën hebben? De rest zie ik als ideeën invulling. We zitten namelijk nog steeds vast in een neoliberaal moeras en zinken steeds dieper weg.
1 Reactie
eeweew
eeweew14 sep. 2012 - 11:42
En wat is de beste manier om uit een moeras te komen? Heel hard gaan trappen en schreeuwen werkt niet, dan zak je verder weg. Als je er langzaam uit probeert te klimmen, dan heeft dat vele meer effect. Zo moet je het zien, door het systeem van binnenuit te veranderen bereik je veel meer.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor