"Het jaarlijkse, doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden is, gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling, in de periode 2007-2017 nagenoeg gelijk gebleven. Bij werknemers kwam het in 2017 uit op 35,2 duizend euro, bij de zelfstandigen zonder personeel was dat 28,0 duizend euro. In beide gevallen is dat iets hoger dan in 2007. Het doorsnee inkomen van zelfstandigen met personeel bedroeg 48,5 duizend euro, 3 procent minder dan het inkomen in 2007 van de toenmalige groep zelfstandigen. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar het inkomen van werkenden in 2017."
Het feit dat de inkomens al tien jaar niet groeien verrast de onderzoekers, blijkt uit een gesprek met het AD :
"Dat het gemiddelde inkomen van de werkende Nederlander zo constant blijft, noemt CBS-onderzoeker Peter Hein van Mulligen ‘heel opvallend’. ,,Als de economie met 3 procent groeit en het zo goed gaat met de arbeidsmarkt, dan verwacht je daar iets van terug te zien in het gemiddelde inkomen. Maar dat is niet het geval. Blijkbaar is het geld ergens anders gebleven, eerder bij de overheid en bedrijven dan bij de burger.’’ De uitkomst van het onderzoek heeft het CBS verrast. ,,Hoe dat kan, daar heb ik eigenlijk ook geen verklaring voor.’’"
Een voorbeeld van werknemers die maar niet profiteren van de economische groei zijn de winkelmedewerkers van het luxe warenhuis De Bijenkorf. Met hulp van de vakbond FNV roepen ze daarom vanaf aanstaande zaterdag de Dwaze Dagen opnieuw in het leven , maar anders dan bij de koopjesjacht is het nu het personeel dat loonsverhoging jaagt:
"Medewerkers van de Bijenkorf zijn trots op hun winkel. Maar ondanks de winsten, de hoge omzetten, en de steenrijke eigenaar van de winkel, weigert de Bijenkorf om een normale loonsverhoging te geven. Het maximale basisloon van een verkoopster die fulltime werkt bedraagt 1750 euro bruto per maand. De medewerkers hebben sinds 2017 geen loonsverhoging gekregen. Na ruim een jaar onderhandelen is de Bijenkorf bereid om de lonen met 1,5% te verhogen. De Bijenkorf wil geen loonsverhoging met terugwerkende kracht. Dus feitelijk komt hun voorstel neer op jaarlijks 0,75% erbij, dat is ver beneden het niveau van de inflatie, die alleen al dit jaar 2,2% bedraagt."
De eerste actie in de reeks ‘De Dwaze Zaterdagen’ is zaterdag 23 maart voor de Bijenkorf in Amsterdam, tussen 14:00 uur en 16:00 uur.