Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ECB stopt uitgifte 500 euro biljetten, Duitsers kritisch op verlies vrijheid

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3096 keer bekeken
  •  
26708246213_e8d738d0bd_k
De Europese Centrale Bank is zondag gestopt met de uitgifte van 500 euro biljetten. Het besluit om geen nieuwe biljetten met deze waarde te maken dateert al uit 2016. Het 500 euro Biljet kreeg de bijnaam Bin Laden, naar de oprichter van Al Qaida, omdat het criminelen, terroristen en andere kwaadwillenden in staat stelt grote hoeveelheden geld te transporteren zonder dat er een spoor wordt achtergelaten.
In Duitsland is discussie ontstaan over de maatregel omdat die de vrijheid van burgers beperkt. Daarom wordt de uitgifte daar en in Oostenrijk pas later gestaakt. Privacy is bij de oosterburen een groot goed en de stop wordt gezien als een drukmiddel om mensen over laten stappen op elektronisch geld. Duitsers zijn daar minder van gecharmeerd dan bijvoorbeeld Fransen. Slechts 19 procent van de elektronische betalingen wordt in Duitsland met een betaalpas verricht. In Frankrijk is dat 65 procent en in Nederland meer dan de helft.
Critici wijzen er op dat vóór de invoering van de euro er bankbiljetten werden uitgegeven van 1000 mark die een soortgelijke waarde vertegenwoordigden. In Nederland was er het groene biljet van 1000 gulden, dat overigens als bijnaam ‘visitekaartje van de maffia’ had.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

stokkickhuysen
stokkickhuysen
28 jan. 2019 - 16:45
Interessant dat NLers privacy opeens belangrijk gaan vinden als het om geld gaat. Voor mij is het een van de slechtste argumenten tegen electronisch betalen: dat anders de fiscus van iedereen weet wat ze binnen krijgen. Er is toch geen recht op ontduiking?
1 Reactie
Oranje2
Oranje214 sep. 2019 - 8:16
Je hebt wel het recht zonder dat de overheid mee kan kijken je aankopen te doen. De uitgifte van 500 euro biljetten staken lost niets op.
Jansen7
Jansen7
28 jan. 2019 - 13:33
En ik maar van hoogleraren horen dat criminaliteit vooral tussen de oren zit, en jaren zodanig daalt dat de gevangenissen (in Nederland althans) kunnen sluiten. Het grootste nadeel van het afschaffen van contant geld is dat je geen gezag meer hebt over je eigen geld als je geen vertrouwen meer hebt in je bank. Bijvoorbeeld als banken negatieve rente gaan berekenen (voor spaarders, uiteraard niet voor leners), en dat is maar één voorbeeld.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
28 jan. 2019 - 10:04
Ik geef de Duitsers helemaal gelijk! Maar ja als alles gepind wordt is natuurlijk iedereen letterlijk, tot op de cent, helemaal te volgen, iedere burger van a tot z ontleed en gefileerd tot op het bot. 'Gemak dient de overheid nietwaar!'
1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jan. 2019 - 13:04
Zoiets heet een "democratische dictatuur". Het is dat Nederland nog een koninkrijk is, maar anders hadden we al de passende afkorting daarvoor. Nu komen er natuurlijk commentaren dat je daar niet hardop mocht zeggen en dat is waar. Nog meer verschillen?
msj_meijerink
msj_meijerink
28 jan. 2019 - 9:27
Een beetje ouderwets, maar, vooral ook irritant voor mensen die wél vooruit willen. Privacy is altijd al een grotesk issue geweest in Duitsland.
1 Reactie
itsme3
itsme328 jan. 2019 - 11:45
Wat heeft dit met "wel vooral willen" te maken? Iedereen heeft de vrijheid om geen contant geld meer te gebruiken. En wat is er tegen een beetje privacy. U wilt toch ook niet dat uw vrouw precies weet wanneer u naar de hoeren gaat?
frankie48
frankie48
28 jan. 2019 - 8:41
Met één druk op de knop konden ze worden gemaakt, en met één druk op diezelfde knop kun je er ook weer mee stoppen, had het volk maar zoveel macht!
Horige
Horige
28 jan. 2019 - 6:15
Wij zijn zo dwaas om alles te pinnen. Hierdoor maak je cash geld overbodig. Binnen nu en 10 jaar is er geen cash geld meer. Zeker na al de ramkraken van een groep domme criminelen. Zowel de bank de staat en een groep grote winkelketens in de vorm van naamloze vennootschappen hebben dan alle macht over de burger in handen. Zij bepalen alles en val je buiten de boot door schuldsanering of als dakloze is er geen cash systeem die jou overeind kan houden. En laten Wij eerlijk zijn er is de laatste per jaar 20% meer belasting gevangen dan in het top jaar 2007. Ben of ik er beter van geworden. Die briefjes van 500 zijn ondingen je kunt er nergens mee betalen behalve bij de in mijn ogen slimme Duitsers.Die domme Hollanders laten zich een oor aan naaien.
Bert Jansen2
Bert Jansen2
27 jan. 2019 - 21:08
Ik werk op het ogenblik in Duitsland, gek wordt je van al die plekken waar je uitsluitend cash kunt betalen, benzinepompen, parkeerautomaten en ga zo maar door. Je moet achterlijke hoeveelheden cahs meeslepen met alle risico's van dien.
3 Reacties
manic
manic27 jan. 2019 - 23:11
we rijden regelmatig van hongarije naar nederland via oostenrijk en duitsland heb altijd overal kunnen pinnen , heb amper contant geld op zat is dit mazzel ?
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jan. 2019 - 12:39
Dan zal het aantal gevallen van straatroof in Duitsland wel de pan uit rijzen. Even nakijken..... Aha, Bert Jansen probeert ons weer lulkoek te verkopen.
Bert Jansen2
Bert Jansen229 jan. 2019 - 17:44
@rene Zolang je aan de autobahn blijft kom je dit niet tegen. Daarbuiten wel.
L.Brusselman
L.Brusselman
27 jan. 2019 - 17:08
Haal altijd de rekening leeg laat er geen euro opstaan. Een dekkingsgraad van 4% dat moet een keer misgaan. Ik wens niet mee te werken aan die windhandel door te pinnen.
Joop den Uil
Joop den Uil
27 jan. 2019 - 15:52
dan hoop ik dat die biljetten nog geldig blijven , anders heb ik een probleem .... (die lade met guldenbiljetten kon ik ook wegkieperen onlangs). Gelukkig heb ik nog spaarpot voor oude dag met 1 en 2 cents euromunten. Sinds de EU opgericht is hoef ik niet meer aan geld te denken ... dat doen zij in hun ontzorgsturmdrang wel voor mij.
1 Reactie
Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 21:06
[(die lade met guldenbiljetten kon ik ook wegkieperen onlangs)] Zonde, ik had ze met liefde ingewisseld voor Euros, al dan niet tegen een kleine vergoeding voor het opruimen. Het kan nog tot 2032.
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins2
27 jan. 2019 - 13:08
Holelijk verdwijnt het niet. Ik haal al mijn geld elke keer als ik WAO krijg van de bank en hou alles bij mezelf (ik laat maar €200 + vaste lasten op de bank staan). Als ik een keer een grote electronishe betaling moet doen (bijvoorbeeld als ik op vakantie ga) stort ik dat exacte bedrag op de bank. Ook kan ik met een gerust hart bijverdienen met demostreren. Zo zie je maar. Je bent niet verplicht om met een bank in zee te gaan. Het scheeld natuurlikk ook dat ik geen auto heb, lage huur (icl gas, water en licht) en eigenlijk amper vaste lasten.
6 Reacties
Elias Unique
Elias Unique27 jan. 2019 - 14:37
U heeft die bank maar mooi tuk.
madbako
madbako27 jan. 2019 - 17:02
Ik haal al mijn geld elke keer als ik WAO krijg van de bank en hou alles bij mezelf Zo zie je maar. Je bent niet verplicht om met een bank in zee te gaan Tja, zonder bank geen geld. Dus je bent weldegelijk verplicht om bij een bank een rekening te openen.
stokkickhuysen
stokkickhuysen27 jan. 2019 - 18:43
Waarom?
WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas28 jan. 2019 - 10:10
WAO ontvangen, "met een gerust hart" zwart geld bijverdienen, en lekker op vakantie. Tja. Zo draagt iedereen op z'n eigen manier bij aan een eerlijke sociale wereld. En meer dan genoeg tijd over om anderen de maat te nemen vanaf je morele high horse.
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jan. 2019 - 12:52
WatVroegerLinksWas probeert nu de wereld wijs te maken dat de revolutie alleen maar kans van slagen heeft als je je aan de regels van de onderdrukkers houdt.
WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas30 jan. 2019 - 15:19
Meulen: ik probeer niemand iets "wijs te maken", noch heb ik interesse in een revolutie, en ook zie ik de staat niet als "de onderdrukkers"! Ik begrijp niet waar die opmerkingen vandaan komen. Ik geloof in een staat waarin degenen die kunnen werken een bijdrage leveren (middels belasting betalen) zodat de armen, de zieken en andere mensen die echt pech hebben geholpen kunnen worden. Noem me maar ouderwets. Denk je echt dat door principieel het systeem te dwarsbomen je het land beter maakt? Stel je voor dat iedereen dat zou doen. Kijk maar naar Griekenland, waar belastingontduiking een nationale sport is. Het zijn de armen die het het eerst de dupe worden wanneer het geld op is. Van een revolutie wordt het niet zomaar beter en rechtvaardiger. Uiteindelijk draait het om geld en dat moet ergens vandaan komen. Juist in landen waar de regering wordt gedestabiliseerd en de overheid uit elkaar valt treedt acute armoede en honger op.
Uitgekleed
Uitgekleed
27 jan. 2019 - 12:59
De WRR heeft net uitgezocht, op verzoek van de 2e kamer of een depositobank ter bescherming van ons positief saldo nuttig en wenselijk is. Daar is uitgekomen dat enkel contant geld schuldvrij is maar staat het saldo op de bank dan is het ook te gebruiken door de bank als schuldgeld met de daarbij behorende bankrisico's. Is het nu toevallig dat de 500 euro bankbiljetten afgeschaft gaan worden? Publieke en privé belangen zij met de moderne communicatie middelen in conflict geraakt.
DaanOuwens
DaanOuwens
27 jan. 2019 - 12:21
Dat cash geld vind ik zo'n verouderd betaalmiddel. Als mensen er moeite mee hebben vanwege je privacy stop dan je energie in een goed algemeen bruikbaar alternatief betaalcircuit. Ga cryptomunten gebruiken o.i.d. en richt een club op die dat goed organiseert. Ik vind die strijd voor dat cash geld vergelijkbaar met het strijden voor autorijden met benzine en tegen een elektrische auto. Op strijden voor de zondagsrust tegen 7 dagen per week open. Het is een soort strijd tegen vooruitgang. Als je vindt dat het niet de goede kant uitgaat zorg dan voor een nieuw middel maar blijf niet hangen in het verleden.
3 Reacties
De Vries3
De Vries327 jan. 2019 - 16:03
Cash heeft wel veel voordelen boven elektronisch. Je kan je zoontje van 6 een paar euro meegeven voor een ijsje tijdens schoolreisje. Een pinpas op die leeftijd is een beetje gevaarlijk. Met cash geld kan je je zelf makkelijker disciplineren tegen te veel uitgeven. Ook heeft een groot deel van de wereld geen bankrekening. Een pinautomaat kost toch 100den euro’s en dat is vrij duur als je bijvoorbeeld op een rommelmarkt staat. Ook is voor blinde medeburgers, cash aanzienlijk makkelijker mee te betalen dan pinnen.
HM van der Meulen
HM van der Meulen27 jan. 2019 - 17:47
"Ga cryptomunten gebruiken" Ja, waarom niet? Er zullen altijd middelen zijn om grote hoeveelheden middelen te verplaatsen bij het zicht van de autoriteiten om. Dus je kunt het nou wel ouderwets vinden, maar waarom zou je proberen het onmogelijk te maken? Ook dit zou ik graag hebben aangevuld met wat smakelijk anekdotes, maar de censor is op jacht en dan is het me wat teveel typewerk. Ik zou natuurlijk AL mijn reacties kunnen opslaan en catalogiseren voor hergebruik, maar dan voel ik me net iemand die kruiswoordpuzzels oplost met en speciaal daarvoor bestemd woordenboek. Het moet wel gewoon een lolletje blijven, nietwaar censor?
itsme3
itsme328 jan. 2019 - 11:49
"Ik vind die strijd voor dat cash geld vergelijkbaar met het strijden voor autorijden met benzine en tegen een elektrische auto. " Ik vind dit wel een rake vergelijking. In heel groot deel van de gevallen is de elektrische uato ook nog steeds ondergeschikt aan de capaciteiten van de brandstofauto. En dat zal ook nog een hele tijd zo blijven.
EricDonkaew
EricDonkaew
27 jan. 2019 - 11:55
Het biljet van 250 mag er van mij ook aan. Ik zie 'm nooit gebruikt worden. Het meest gangbaar als het gaat om wat groter geld is het briefje van 50. Dit wordt ook het meest uitgespuugd door ATM's. Een biljet van 100 moet nog wel kunnen, vind ik, maar daar mag het van mij dan ook bij blijven.
9 Reacties
Zakenpief
Zakenpief27 jan. 2019 - 12:58
Je bedoelt het biljet van E200, de E250 bestaat niet. Mocht je die wel zien, bel dan de politie :)
Hiltermann
Hiltermann27 jan. 2019 - 13:30
Ik heb ook nog nooit een biljet van 250 euro gezien. Dat biljet bestaat ook niet. Er zijn wel biljetten van 200 euro. Geld, munten en biljetten volgt de reeks 1, 2, 5.
Gaitj
Gaitj27 jan. 2019 - 13:44
U weet dat we al een tijdje de euro als betaalmiddel hebben en dat een 250-eurobiljet niet bestaat? Bij deze dan: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/welke-eurobiljetten-en-euromunten-zijn-er
EricDonkaew
EricDonkaew27 jan. 2019 - 15:18
@Zakenpief e.a. ------------------------------ Ja, hebben jullie gelijk. Duidelijk dus dat ik 200-biljetten nooit zie. En 250-biljetten uiteraard ook niet.
EricDonkaew
EricDonkaew27 jan. 2019 - 15:23
@Hiltermann ----------------------- Ja, dat kwartjesgedoe was typisch Nederlands.Volgens mij kom/kwam je het verder nergens tegen. Toch is rekenkundig de 2,5 vergeleken met de 2 nog niet zo slecht tussen de 1 en de 5. Dat had de wereld dus wel van Nederland kunnen overnemen.
Gaitj
Gaitj27 jan. 2019 - 18:58
Eric, het Amerikaanse kwartje (quarter dollar) is ook redelijk bekend. Ik vind het wel jammer dat we het nederlandse kwartje kwijt zijn. Niet uniek, wel bijzonder.
EricDonkaew
EricDonkaew27 jan. 2019 - 20:26
@Gaitj: Eric, het Amerikaanse kwartje (quarter dollar) is ook redelijk bekend. --------------------------------------- De Nederlandse daalder is ook redelijk bekend en in Amerika verbasterd tot dollar.
Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 21:16
[Dat had de wereld dus wel van Nederland kunnen overnemen.] Natuurlijk niet. Het hele idee van de series van 1,2,5 cent, veelvouden van 10 cent, euros, veelvouden van 10 en 100 euros, is dat je daarmee altijd met maximaal 2 van elke variant en dan overschakelend op de volgende serie een willekeurig bedrag gepast kunt betalen. Dat gaat je met de Nederlandse serie van 1, 2 1/2, 5 niet lukken.
EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2019 - 9:27
@Bert Jansen ________________________ Oké, zo had ik het nog niet bekeken.
RealistischLinks
RealistischLinks
27 jan. 2019 - 11:17
Toch de ultieme droom van de gemiddelde overheid en belastingdienst: het totale overzicht over het geldverkeer. Het publiek wordt langzaam maar zeker gemotiveerd om alleen nog maar electronisch te betalen. Big brother kijkt mee.
Frits Jansen
Frits Jansen
27 jan. 2019 - 11:17
Voor een goed oordeel moet je wel weten dat pinnen in Duitsland lang niet zo verbreid is als in Nederland. Voor zakenlui is het lullig als ze na een zakenlunch met een hele stapel honderdjes moeten betalen.
1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann27 jan. 2019 - 14:59
Creditcard?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor