De Grand Prix van Zandvoort (DGP) heeft de afgelopen jaren bijna 2 miljoen aan coronasubsidie binnengeharkt door goed gebruik te maken van de kleine lettertjes in de voorwaarden daarvoor. De miljoen staatssteun werden aangevraagd, terwijl de Grand Prix flink verdiende aan de races die er op het circuit werden gereden. Dat meldt RTL Nieuws.
Het gaat om de zogeheten TVL-subsidie, oftewel de vastelastensubsidie. Maar liefst 1,8 miljoen euro werd er vanuit dat fonds overgemaakt aan DGP. Dit ondanks dar sportief directeur Jan Lammers zich in 2021 op de borst klopte dat “de feiten” waren dat het race-evenement voor 315.000 bezoekers werd georganiseerd “met 0 euro subsidie”.
RTL Nieuws haalde boven water dat:
In 2020 ontving Dutch Grand Prix (DGP) in twee etappes 140.000 euro aan subsidie. In dat jaar zou de eerste GP worden verreden in Zandvoort, maar dat ging niet door vanwege corona. In 2021 kreeg het evenement 1,1 miljoen aan subsidie en begin 2022 volgde nog eens 550.000 euro. Die laatste tranche was de verlate uitbetaling voor het laatste kwartaal van 2021.
Vooral de subsidies voor het jaar 2021 zijn opmerkelijk. In dat jaar werd namelijk wel degelijk een Grand Prix verreden, zij het met twee derde van het maximale aantal bezoekers wegens corona. Bovendien werden in dat jaar ook de kaarten voor 2022 verkocht, toen er geen muis meer bij kon wegens de grote belangstelling.
DGP heeft daarbij handig gebruik gemaakt van de onvolkomenheden in de regeling. Zo werd de TVL-subsidie aangevraagd voor de periode voorafgaand aan de kaartverkoop, waardoor die gegarandeerde forse inkomsten niet werden meegeteld. Extra wrang is dat de subsidie bedoeld is voor de vaste lasten, maar die heeft DGP niet. De organisatie “woont in” op het circuit van Zandvoort en heeft daarom geen hypotheeklasten, energiekosten of onderhoud van een kantoor. Een woordvoerder van DGP heeft vragen hierover van RTL Nieuws genegeerd.