Dure gezondheidszorg maakt burger niet gezonder
• 30-03-2012
• leestijd 2 minuten
Onderzoek: Geld blijft hangen bij farmaceuten en gaat vooral op aan mensen die zelf hun gezondheid verwaarlozen
Nederland staat op de 4de plek van landen die per hoofd van de bevolking veel geld uitgeven aan goede gezondheidszorg. Zo blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling betreft mondiale gezondheidsaspecten (OECD). Maar levert die investering ook iets op? Uit onderzoek van het instituut blijkt dat maar in 3 van de 35 OECD-landen die een goede gezondheidszorg kennen, burgers langer leven.
In de Huffington Post zegt directeur Matthias Rumph van het OECD dat bij landen met een rijke gezondheidszorg het meeste geld opgaat aan dure testen en ingrepen die grotere gezondheidsproblemen moeten voorkomen. Omgekeerd tasten onregelmatige bezoeken aan een arts de preventieve zorg aan.
De meeste landen die veel aan gezondheidszorg uitgeven hebben over het algemeen hoog geprivatiseerde gehalte. De privatisering van de gezondheidszorg is echter geen oplossing om de kosten te laten dalen, meent Rumph. In de publieke opinie werd altijd gedacht dat een geprivatiseerde gezondheidszorg de kosten drukt, maar die theorie blijkt niet te kloppen. Volgens Rumph moeten overheden juist kijken hoe patiënten gebruik maken van medische diensten. Deze hebben de meeste gevolgen voor de uitgaven.
Bij de meeste landen zijn het medicijnprijzen de grootste kostenposten. In de top vier van landen met de duurste gezondheidszorg, waaronder Nederland, lopen de farmaceutische kosten op tot 450 euro per persoon per jaar. Een andere grote kostenpost zijn mensen die door slecht gedrag hun gezondheid verwaarlozen.