In Zuid-Frankrijk zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege oprukkende bosbranden. Bijna 3000 campinggasten moesten in allerijl het kampeerterrein verlaten in de Franse kustplaats Canet-en-Roussillon, nabij Perpignan. Een krachtige wind joeg de vlammen in hoog tempo richting het vakantieoord. De hulpdiensten wisten de vlammenzee net op tijd onder controle te krijgen en een ramp te voorkomen, al was dat voor sommigen nog te laat. Een camper werd volledig verwoest door de vlammen, vijf andere liepen schade op.
Een stuk verderop langs de Middellandse Zee, in Frontignan nabij Montpellier, moesten tientallen mensen hun huizen in de steek laten vanwege een andere vuurzee. Zeshonderd toegesnelde brandweerlieden wisten het ergste te voorkomen en het vuur een halt toe te roepen. Daarbij werden onder meer particuliere zwenbaden geleegd om de vlammen te doven. Er werden onder meer 5 blusvliegtuigen en 2 hellikopters ingezet. 350 hectare bos ging verloren. De minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Damarnin, brengt maandag een bezoek aan het rampgebied.
Op het Portugese eiland Madeira, een populaire vakantiebestemming, woedt al dagenlang een hevige bosbrand die almaar toeneemt.
Honderden Portugese brandweerlieden proberen op Madeira een snel groeiende bosbrand onder controle te krijgen. De brand woedt langs de zuidkust van het Portugese eiland, waar ook veel toeristen komen. (…) Tot nu toe zijn er geen gewonden of dodelijke slachtoffers gemeld, maar uit voorzorg zijn 160 mensen geëvacueerd.
Bosbranden zijn van alle tijden maar onder invloed van de door mensen veroorzaakte klimaatcrisis neemt het probleem toe. De grootste regeringspartij in Den Haag, PVV, wil tot op de dag van vandaag niet officieel erkennen dat er een klimaatcrisis is.