De gemeente Amsterdam roept mensen op zich niet meer bij het protest te voegen omdat het druk is geworden.
Eerder: Wel een Formule 1 race met camping maar geen festival, wel de stadions vol laten stromen maar de nachtclubs op slot houden. Medewerkers, organisatoren van festivals, dj’s, clubmedewerkers en hun publiek, ze kunnen er met hun pet niet meer bij en trekken in Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam de straat op om te protesteren tegen het kabinetsbeleid onder de noemer Unmute Us , oftewel laat ons horen. De opkomst overtreft de verwachtingen.
"Deelnemers verwijten het kabinet ‘zwabberend beleid’ en ‘willekeur’. Het gaat er bij hen niet in dat zij nog steeds met lege handen staan terwijl er 70.000 bezoekers welkoms zijn bij de Grand Prix in Zandvoort en daar zelfs een camping geopend wordt. Het toelaten van supporters in voetbalstadions roept ook veel verontwaardiging op. (…) Volgens het huidige coronabeleid zijn meerdaagse festivals niet toegestaan en voor andere evenementen geldt een maximale capaciteit van 750 bezoekers met een coronabewijs. Over de doelstelling is één van de organisatoren, Aziz Yagoub, duidelijk: “We willen vanaf september met onze gehele branche volwaardig opengaan. Ondanks dat we niet dezelfde lobby hebben als de KNVB of de Grand Prix in Zandvoort.”"
Ook in Amsterdam is de opkomst groot, bericht AT5:
Op de social media benadrukt de organisatie dat het gaat om een protest en niet om een festival. Ze laten weten vreedzaam te willen demonstreren en roepen mensen op 1,5 meter afstand te houden. Verder is fysiek en verbaal geweld niet toegestaan en ze vragen de mensen die meelopen om de stad schoon te houden.
In Utrecht trekken de demonstranten in groten getale door de stad: “Volgens verslaggever Peter Huting zijn er een paar duizend mensen op de Utrechtse editie van de protestmars afgekomen.”
"We stevenen rap af op een vaccinatiegraad van 85 procent van de volwassen bevolking en op 1 september kan iedereen die dat wil gevaccineerd zijn. Als evenementen op de piek van de vaccinatiegraad nog steeds niet kunnen plaatsvinden, wanneer dan wel? De branche heeft tenslotte door middel van Fieldlab evenementen bewezen dat dit ook bij een minder hoge vaccinatiegraad zeer veilig kan. In het buitenland hebben inmiddels diverse grootschalige evenementen en festivals plaatsgevonden. De cijfers liegen niet. De Servische gezondheidsautoriteit heeft bevestigd dat er op Exit Festival (180.000 bezoekers) géén corona-uitbraak is geconstateerd. In de Verenigde Staten liepen op Lollapalooza (385.000 bezoekers) slechts 203 mensen (0,05%) een besmetting op. In buurland België worden inmiddels weer evenementen van 75.000 bezoekers toegestaan, nota bene op basis van resultaten van de Nederlandse Fieldlab onderzoeken. Het is onverteerbaar dat de branche die deze resultaten heeft voortgebracht al 1,5 jaar op slot wordt gehouden, zonder enig perspectief op heropening. De Nederlandse overheid handelt nu uit angst na het nemen van een aantal dubieuze besluiten eind juni. Van Dansen met Janssen tot een verruiming van de door Fieldlab geadviseerde 24 uur testen voor toegang naar 40 uur, een lage vaccinatiegraad onder jongeren én een opkomende Delta-variant. Echter bovenstaande buitenlandse evenementen vonden plaats tijdens de Delta-variant, er wordt nu wel goed gecommuniceerd over de inwerktijd van het Janssen-vaccin, er wordt 24 uur testen gehanteerd én de vaccinatiegraad onder jongeren is exponentieel gestegen."