Vandaag gaat Duitsland naar de stembus en het lijken spannende verkiezingen te worden. Volgens de peilingen krijgt Angela Merkel met haar christendemocratische partij het CDU ongeveer 36 procent van de zetels, waarmee ze voor de vierde keer bondskanselier van Duitsland zou worden. Maar er wordt vooral met argusogen gekeken naar de Alternative für Deutschland (AfD). Deze extreemrechtse partij zou volgens de huidige peilingen 11 procent van de stemmen krijgen. Daarmee zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een extreemrechtse populistische partij in de Bondsdag van Duitsland komen.
De sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz zal volgends de peilingen met 22 procent de tweede grote partij worden en samen met Merkel gaan regeren. De liberale Freie Demokratische Partei (FDP) zou ook weer zitting nemen in de Bondsdag met hun voorspelde 9 procent.
In 2003 en 2013 stemde zo’n 70 procent van de stemgerechtigde Duitsers, maar dit jaar wordt er een hogere opkomst verwacht. Dit keer zijn er in totaal 61,5 miljoen stemgerechtigden, waarvan 22 miljoen zestig plussers.
Update 14.22
Tot nu toe is de opkomst voor deze Duitse verkiezingen hoog. In vergelijking tot de verkiezingen van 2013 komen vooral in veel grote steden Duitsers massaal naar de stembus. Drie uur nadat de stembussen geopend werden had 27,3 procent van de stemgerechtigde Duitsers al gestemd. Vier jaar geleden was op dezelfde tijd twee procent lager.
In Bremen, Neurenberd, Stuttgart, Potsdam liggen de opkomstcijfers een stuk hoger dan in 2013. Maar in München helemaal: om 12.00 was 57,1 procent van de stemgerechtigden al op komen dagen. In 2013 was dit 44,3 procent op dezelfde tijd.
Update 16.20
Volgens de laatste berichten lijkt de opkomst voor de Duitse Bondsdagverkiezingen toch wat lager te zijn dan bij de verkiezingen in 2013. De hoge opkomst aan het begin van de dag is niet doorgezet volgens persbureau Reuters. Om 13.00 uur hadden 41.1 procent van de stemgerechtigden hun keuze gemaakt, terwijl dit in 2013 op dezelfde tijd 41,4 procent was.
Update 19.16
De eerste verkiezingsuitslagen, op basis van exitpolls, zijn binnen. Volgens deze uitslagen is het CDU van Angela Merkel de grootste gebleven met 32,5 procent van de stemmen. De sociaaldemocraten van SPD kregen 20,2 procent van de stemmen. Ze worden gevolgd door het extreemrechtse Alernative für Deutschland die 13,3 procent van de stemmen kreeg.
Tijdens het wachten op de uitslagen hebben talloze demonstranten zich voor het hoofdkantoor van het extreemrechtse AfD verzameld. Ze protesteren tegen de ‘nazi-propaganda’ en het nationalisme van de partij. Binnen bij het AfD wordt er echter feest gevierd. Ze hebben, met 8,8 procent meer stemmen dan tijdens de vorige verkiezingen, gewonnen. Marine Le Pen en Geert Wilders hebben hun felicitaties aangeboden aan de rechtsextremisten.
Het SPD ziet zijn eigen resultaat, met 5,7 procent minder stemmen, als een ‘stevig verlies’. Ze mogen dan wel de tweede partij van het land blijven, alsnog maken ze bekend dat ze in de oppositie plaats zullen namen.
Ook het CSU, dat samen met het CDU van Merkel een blok vormt, vindt de verkiezingsresultaten een nederlaag. In totaal heeft de grootste partij 8,3 procent aan stemmen verloren ten opzichte van 2013. Alexander Dobrindt, die in de zittende regering minister van Transport was, noemt ‘deze avond een bittere teleurstelling’.
Dit resultaat, in combinatie met het feit dat het SPD voornemens is om oppositie te voeren, zal het voor Merkel lastig maken om een nieuwe regering te vormen. Merkel heeft twee partijen nodig voor een meerderheid.
Aangezien een coalitie met het AfD voor Merkel onacceptabel is, zou Merkel alleen nog een regering kunnen vormen met de conservatieve liberalen van het FDP en de Groenen. Beide partijen wonnen met respectievelijk 10,1 procent en 9,3 procent van de stemmen.
Update 20.39
Voor veel Duitsers is de deelname van het AfD aan de bondsdag volledig onacceptabel. De verkiezingswinst van een extreemrechtse partij heeft bij veel Duitsers weerstand opgeroepen. De pleinen en de straten voor het hoofdkantoor van AfD staat inmiddels vol met woedende demonstranten die ‘Nazi’s raus!’ roepen. De politie probeert orde te houden terwijl van alle kanten meer demonstranten toestromen.