In Duitsland dreigt de zorg te bezwijken onder een tsunami aan ziektegevallen. De Telegraaf meldt:
Het aantal mensen in Duitsland dat momenteel lijdt aan een infectie of ziekte ligt op een historisch hoog niveau, zegt voorzitter Christian Karagiannidis van de Duitse vereniging voor intensive care en spoedeisende geneeskunde tegen de Rheinische Post. „Het ziektecijfer onder de bevolking is momenteel extreem hoog, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.”
Bijkomend probleem is dat veel personeel ook ziek is terwijl de zorg toch al kampt met een hoge werkdruk. Daar komt nog bij dat er sprake is van een tekort aan medicijnen. Medische experts dringen er op aan dat Duitsland de productie van medicijnen weer zelf ter hand gaat nemen. De fabricage van geneesmiddelen, vooral die waarvan de patenten verlopen zijn, is de afgelopen jaren overgebracht naar lage lonenlanden als China en India. Die landen kampen nu met productieproblemen waardoor er tekorten ontstaan aan pijnstillers als ibuprofen, hoestsiroop en verschillende types antibiotica. Sommige middelen worden in slechts een of twee fabrieken gemaakt.
Volgens Christian Karagiannidis, lid van de overheidscommissie voor zorg, zou er een minimale binnenlandse productiecapaciteit vastgesteld moeten worden voor essentiële medicijnen om minder afhankelijk te zijn van import, meldt Deutsche Welle.
Apothekers beginnen medicijnen te hamsteren om leveringsproblemen te voorkomen. Dat maakt het gebrek nog groter. De regeringspartij SPD roept hen op dat niet te doen en slechts kleine voorraden aan te houden "voor niet meer dan een week". De liberale regeringspartij FDP wil dat de medicijnproductie teruggebracht wordt naar Europa.