De bijna duizend Duitse voedselbanken hebben steeds meer problemen om hulpbehoevenden te voorzien levensmiddelen. De economische crisis en de komst van grote aantal vluchtelingen uit Oekraïne zorgen voor tekorten in het aanbod, zeker in steden als Berlijn. Sinds februari is er sprake van een sterke stijging in de vraag. Dat de inflatie in maart een record van 7,3 procent bedroeg, is ook een oorzaak. Door de forse stijging in de kosten van het levensonderhoud wenden steeds meer burgers zich tot de gratis voedselverstrekking voor hulpbehoevenden.
Een andere factor is dat supermarkten steeds efficiënter inkopen waardoor er minder restanten overblijven die gedoneerd worden aan de hulporganisatie. Om de problemen nog beter te maken, lijden de voedselbanken onder coronacrisis. Veel van de 60.000 vrijwilligers zijn ziek of blijven weg uit angst voor besmetting.
De woordvoerder van de landelijke vereniging van voedselbank, vertelt in The Local dat particulieren wordt gevraagd om giften. Maar uiteindelijk willen ze dat de staat ingrijpt. "Mensen voeden is de taak van de staat. Wij van de voedselbanken zijn alleen maar een steunorganisatie, we zijn er niet voor de levenslange bijstand. We richten ons op de korte termijn."
De crisis beperkt zich niet tot voedselbanken. De Duitse regering wordt aangespoord om grote investeringen te doen, om zo de economie een impuls te geven, schrijft Die Welle. Werkgevers krijgen de oproep de salarissen van werkenden te verhogen.