Ondanks een uitspraak van het Duitse federale hof uit 2017 blokkeert de Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn het verstrekken van medicijnen aan mensen die euthanasie willen uitvoeren. Van de 123 aanvragen, zijn er tot nu toe 93 afgewezen en nog niet een gehonoreerd. Dit is in tegenspraak met de rechterlijke uitspraak van twee jaar geleden, waarin werd gepleit voor:
"Het recht van een patiënt die lijdt en ongeneeslijk ziek is om te beslissen hoe en wanneer zijn of haar leven zou moeten eindigen, met als voorwaarde dat de patiënt zich vrij kan uitdrukken en overeenkomstig kan handelen."
Na een jarenlange juridische strijd wist een weduwnaar af te dwingen dat het hoogste Duitse gerechtshof een uitspraak zou doen over de zaak van zijn overleden vrouw, die zelfmoord pleegde in 2005 nadat zij vergeefs om sodium phenobarbital had gevraagd bij de daartoe bevoegde instantie. Hiermee wilde zij haar lijden definitief stoppen. Omdat haar vraag werd afgewezen, reisde de verlamde vrouw naar Zwitserland, waar met hulp van de Dignitas Euthanasie Vereniging alsnog euthanasie werd uitgevoerd.
Minister Spahn zou na de uitspraak expliciet tegen de betrokken instantie hebben gezegd dat ze geen dodelijke medicijnen mogen verstrekken met als doel zelfmoord te plegen. In een brief aan de instantie van onderminister Lutz Stroppe staat de zin “Het kan niet de taak zijn van de staat om actief suïcidale acties te steunen door met officiële, administratieve toestemming dodelijke medicijnen te kunnen kopen.” Criticasters zeggen dat door de vertragingstactieken van Spahn ongeneeslijk zieken hoop wordt ontnomen.