De kandidaat-lijsttrekker Gauland van de Duitse AfD wil de verrichtingen van de Duitse weermacht tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw laten beoordelen. Kort geleden werd tegen hem een gerechtelijk onderzoek ingesteld vanwege volksopruiing.
Recht op verleden Tijdens een toespraak op 2 september in de Duitse deelstaat Thüringen zei hij dat geen ander volk “zo duidelijk schoon schip had gemaakt met een fout verleden als het Duitse”. Met het oog op de nationaalsocialistische periode van 1933-1945 voegde hij eraan toe: “Men moet ons deze jaren niet meer voorspiegelen. Ze hebben vandaag niet meer met onze identiteit te maken. Daarom hebben we ook het recht niet alleen ons land maar ook ons verleden terug te halen.”
Trots op Duitse weermacht Gauland zei verder, dan wanneer Fransen en Britten trots zijn op hun keizer of op de oorlogspremier Winston Churchill, “wij het recht hebben trots te zijn op de prestaties van Duitse soldaten in twee wereldoorlogen.” De Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939 met de overval van nazi-Duitsland op Polen en eindigde in Europa op 8 mei 1945 met de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse weermacht. Het aantal oorlogsslachtoffers wordt door historici wereldwijd geschat op 60 tot 70 miljoen.
Afval dumpen De AfD wordt door critici al langere tijd een gebrekkige afgrenzing van rechts-extremistische groeperingen verweten. Gauland geldt als een vertegenwoordiger van de nationaal-conservatieve vleugel van de partij. De voormalige federale rechter én ZEIT-columnist Thomas Fischer had eind augustus aangifte gedaan tegen Gauland vanwege volksopruiing. De officier van justitie in Mühlhausen heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld. De AfD-politicus had over regeringscommissaris voor integratie Aydan Özoğuz (SPD) gezegd, zij kan in Anatolië “entsorgt” worden ( FAZ ). “Entsorgen” betekent in het Duits “van afval ontdoen” of “vernietigen”.
Holocaust-monument een schande Dit jaar haalde ook Gaulands partijgenoot Björn Höcke de voorpagina’s. In januari zei hij tijdens een toespraak in Dresden dat het Holocaust-monument in Berlijn “een monument van schande” is. Hij eiste destijds: “We hebben een herinneringscultuur nodig die ons in de allereerste plaats met de geweldige prestaties van onze voorouders in contact brengt.” Er werd een verzoek ingediend Höcke uit de partij te zetten, maar dat verzoek is het bij partijbestuur van de AfD omstreden. Enkele dagen geleden herinnerde de plaatsvervangende SPD-leider Ralf Steger eraan dat Höcke zich niet “in een ondergeschikte positie als assistent-adviseur bevindt”, maar fractievoorzitter is in het parlement van de deelstaat Thüringen. Stegner noemde Höcke in een interview met de Mannheimer Morgen een nazi.