De rechtse weigering om voldoende reguliere opvangplaatsen te regelen voor vluchtelingen kost de samenleving bakken met geld. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Justitie en Veiligheid op Kamervragen, schrijft dagblad Trouw.
“Duizenden asielzoekers verblijven in hotels, omdat veel gemeenten weigeren opvang te verzorgen. (…) Een opvangplek in een hotel kost per jaar gemiddeld 91.000 euro. Dat is drie keer zo duur als een opvangplek in een normaal azc, die per jaar gemiddeld 29.400 euro kost. Ook het opvangen van asielzoekers of vluchtelingen op (cruise)schepen is duurder dan we al wisten. Een opvangplek op een schip kost per jaar gemiddeld 66.000 euro.”
De vluchtelingen verblijven in tientallen hotels. Als ze in gewone asielzoekerscentra zouden zitten, zou daarmee op jaarbasis een slordige 600 miljoen euro bespaard kunnen worden. Per asielzoeker betaalt het COA inmiddels twee keer zoveel aan opvang als in 2021.
De Spreidingswet, die vluchtelingen eerlijk over het land verdeelt, zou uitkomst kunnen bieden. De wet verplicht alle gemeenten om opvang te regelen, waardoor de inzet van hotels en boten kan worden teruggedrongen. De nieuwe ultrarechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil echter liever dat de opvangcrisis voortduurt en de kosten hoog blijven. De vier partijen hebben een broertje dood aan een betrouwbare overheid of behoorlijk bestuur en zijn daarom van plan om de Spreidingswet weer af te schaffen.