Omdat gevangenisstraffen en boetes niet helpen, gaat Kenya over op een drastischer maatregel: wie wordt gepakt als stroper, krijgt voortaan de doodstraf. Dit heeft Najib Balala, minister van Toerisme en Natuur, bekend gemaakt, schrijft de Independent.
De beslissing zou het land in conflict kunnen brengen met de Verenigde Naties, dat de doodstraf juist wereldwijd wil uitbannen. Balala verdedigt de stap door te wijzen op het succes van steeds strengere maatregelen om het jagen op wild tegen te gaan. Het land herbergt een grote diversiteit aan grote dieren, waaronder leeuwen, zwarte neushoorns, struisvogels, nijlpaarden, buffels, giraffes en zebra’s.
Vorig jaar wisten stropers 69 olifanten en negen neushoorns te doden, uit populaties van respectivelijke 34.000 en onder de 1.000. Volgens cijfers van Save the Rhino zijn in de laatste tien jaar 7,245 Afrikaanse neushoorns door stropers omgebracht. In Zuid-Afrika alleen al ging het om ruim 2000 dieren in twee jaar tijd. Als ergens maatregelen worden genomen om het stroper tegen te gaan, trekken de gangs die zich hiermee bezig houden, verder naar een volgend land waar de omstandigheden makkelijker zijn. Door oorlog of conflict speelt verminderd toezicht op de wildstand deze criminelen in de kaart.
Jarenlang was China de grootste afzetmarkt voor stropers, maar sinds dat land een ban op olifantenivoor heeft ingevoerd is de handelsprijs van ivoor sterk gedaald.