In de Amerikaanse stad New Orleans zijn zeker tien mensen om het leven gekomen bij een terreuraanslag. De dader reed met een voertuig door de feestende menigte in een druk gedeelte van de stad. Volgens lokale media zijn er ook minstens dertig gewonden.
De aanslag vond plaats rond 03:15 uur ‘s nachts (10:15 uur Nederlandse tijd) tijdens een drukbezocht nieuwjaarsfeest. Getuigen vertelden een verslaggeefster van CBS News dat een wagen in Bourbon Street met hoge snelheid inreed op de feestgangers. De bestuurder stapte daarna uit en begon te schieten. De politie zou vervolgens terug hebben geschoten. Daarbij zou de dader zijn neergeschoten. Over het motief van de dader is vooralsnog niets bekend.
Update:
De verdachte van de vermeende aanslag in New Orleans is dood, berichten Amerikaanse media als ABC News en The New York Times. Nadat de man in de stad was ingereden op een menigte, kwam hij volgens bronnen om het leven bij een vuurgevecht met de politie. Dat meldt ANP.
Ingewijden zeggen tegen ABC News dat de man werd neergeschoten nadat hij met een aanvalsgeweer uit zijn wagen was gestapt. Bronnen van The New York Times bevestigen dat het incident wordt onderzocht als een vermoedelijke terreurdaad.
Eerder noemde de burgemeester van New Orleans de aanrijding al een terroristische aanslag. De politie zei dat de man hard reed en kennelijk zoveel mogelijk mensen wilde aanrijden. Hij zou ook twee agenten hebben neergeschoten.
Update 19:00 uur:
De verdachte van de dodelijke aanval met een pick-uptruck in New Orleans heette volgens diverse Amerikaanse media Shamsud-Din Bahar Jabbar. Onder meer The New York Times meldt zijn naam op basis van anonieme functionarissen. Over de man is nog niets bekendgemaakt door de politie of andere officiële instanties.
De FBI onderzoekt de zaak als een terroristische aanslag. Volgens diverse media had de dader aan zijn voertuig een grote zwarte vlag vastgemaakt. Politiebronnen hebben tegen CBS News gezegd dat ze onderzoeken of die vlag kan worden gelinkt aan Islamitische Staat (IS) of andere buitenlandse terreurorganisaties.
De bestuurder van de auto was er volgens de lokale politie op uit om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Hij was gewapend en is door de politie doodgeschoten.