Meer dan een op de vijf jongeren rookt weleens een elektronische sigaret. Dat is bijna evenveel als het aantal jongeren dat af en toe een gewone sigaret rookt. "Alarmerend", noemt verslavingsinstituut Trimbos dat en pleit ervoor om vapes alleen nog op doktersadvies uit te geven Het kabinet wil daar niet aan.
Onderzoeksbureau I&O Research ondervroeg in opdracht van het kabinet in maart ruim 4700 Nederlanders van 12 tot 25 jaar. Ongeveer een kwart (27,4 procent) zegt in het afgelopen jaar minstens één sigaret te hebben gerookt en 21,7 procent heeft in die periode een e-sigaret gebruikt. Sommige jongeren combineren, de ene keer vapen ze en de andere keer roken ze. Het gebruik van de vape varieert van dagelijks tot een keer per maand.
RTL Nieuws meldt:
Vooral de leeftijd van de vapegebruikers noemt ze zorgwekkend: ruim 10 procent van de 12 tot en met 14-jarigen en ruim 23 procent van de 15 tot en met 17-jarigen heeft het afgelopen jaar gevapet. Croes [arts-epidemioloog, Trimbos, red.] noemt dat 'opvallend hoog'. "We denken dat zo veel jongeren vapen door de slimme marketingtrucjes van de tabaksindustrie", zegt Croes. "Fabrikanten hebben een enorm palet aan smaakjes, geurtjes en kleurtjes in zo'n vape gestopt om jongeren nicotineafhankelijk te maken. Als je dus eenmaal begint met vapen is het voor de tabaksindustrie een verdienmodel voor het leven."
Een groep bezorgde artsen zegt dat ouders wel weten dat hun kinderen elektronische sigaretten roken, maar dat ze "machteloos lijken te staan tegenover de sluwe marketing van de dodelijke tabaksindustrie".