Het is alweer twee jaar geleden dat 276 Chibok meisjes uit Nigeria ontvoerd zijn door de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Ze werden in het holst van de nacht door gewapende mannen uit hun bedden, in de slaapzaal van de school, gelicht. Een aantal van hen wist sinds die tijd te ontsnappen maar de meerderheid zit nog steeds gevangen. Vannacht zijn er opnieuw beelden van ze opgedoken , die door CNN gedeeld worden.
Honderden ouders en vrijwilligers gingen in 2014 dag in dag uit, elke maand de straat op om de meisjes te zoeken, zonder resultaat. De video van de meisjes is in december gemaakt, maar zou door iemand die de overheid wil aansporen tot actie – en de ouders hoop wil geven – openbaar gemaakt zijn. In het filmpje vertellen 15 meisjes hun naam en waar zij vandaan komen. De laatste spreekster vraagt om redding door de Nigeriaanse autoriteiten, zodat ze eindelijk naar huis kunnen gaan.
In 2014 was de #bringbackourgirls wereldwijd trending. Sterren en invloedrijke mensen zoals Cara DeLevigne, Michelle Obama en vele anderen spraken zich via sociale media uit over de ontvoering van de Nigeriaanse meisjes. Internationale leiders beloofden uitgebreide hulp te verlenen aan Nigeria bij het terughalen van de kinderen. Twee jaar later is het doodstil en zijn er inmiddels meer dan 2.000 vermisten bij gekomen.
Journalist Alexis Akeowo schrijft in de New Yorker hoe de meisjes gedwongen worden om te vechten, zelfmoordaanslagen te plegen en seksslaven zijn. De Nigeriaanse regering doet – ondanks dat het leger er een aantal teruggehaald heeft – er nog steeds niet genoeg aan om de kinderen uit de handen van terreur te redden.
De verontwaardiging en woede in het Westen is niet zo groot als je zou verwachten bij de ontvoering, mishandeling en verkrachting van duizenden tienermeisje, of überhaupt bij de dodelijke terreur van Boko Haram. De #bringbackourgirls is volgens Nigeriaanse deskundigen in een artikel in The Guardian een typisch geval van kliktivisme, waarbij er bewustzijn wordt gecreëerd die maar van korte duur is en niet voor oplossingen zorgt.
Het Amerikaanse nieuwsblog Mic stelt dat er een dubbele moraal is wanneer het op terroristische aanslagen en rampen aankomt. Westerse media besteden minder aandacht aan terreur die zich in derde wereldlanden, met name Afrikaanse, afspeelt. Een ander voorbeeld daarvan is de aanslag in de Nigeriaanse Baga, die als de gruwelijkste in de moderne geschiedenis wordt bestempeld. Tweeduizend moslims werden door Boko Haram afgeslacht en er werd nauwelijks met een woord over gerept in het Westen. Schrijver Mikael Owunna:
"Als de wereldwijde reactie op de afslachting in Baga een indicatie is, gaan we in het Westen van korte aandacht voor de terreur in Nigeria, naar meer prikkelende onderwerpen."
Boko Haram voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. Het afgelopen half jaar alleen zijn er al tweeduizend mensen vermoord. Volgens Unicef zijn er sinds de oprichting 800.000 Nigeriaanse kinderen ontheemd geraakt.