Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dit is mijn laatste klimaatcolumn

  •  
23-04-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2992 keer bekeken
  •  
25231914648_edc88a6452_k

© cc-foto: Kyle Mortara

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een opiniestuk heb geschreven op dit platform. De reden daarvoor is dat het schrijven van dit soort stukken persoonlijke consequenties voor mij kan hebben. Dit is daarom in ieder geval voorlopig mijn laatste column hier. Het frustreert mij enorm dat ik niet open kan zijn over de daadwerkelijke reden, maar deze houd ik bewust vaag.

Wat ik wel kan zeggen – hoop ik – is dat die reden niet los te zien is van een breder gesprek dat we nu als maatschappij hebben. Hoe verhoud ik me als burger, als ouder, maar ook als professional tot het feit dat we enerzijds in een klimaatnoodtoestand zitten en anderzijds overheid, media en instituten bij lange na niet genoeg doen om de gezondheidscrises, vluchtelingencrises, drinkwatercrises en alle andere crises waar we nu op afstevenen te voorkomen of in ieder geval te beperken. Zo waarschuwt de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra bijvoorbeeld: “De klimaatcrisis is op dit moment de grootste bedreiging voor de volksgezondheid.” Toch kiezen overheid en instituten nog steeds niet voor radicaal klimaatbeleid maar – daarmee – voor radicale klimaatverandering.

Moeten wetenschappers en andere professionals zich uitspreken in de klimaatcrisis? Volgens Gardner et al in een artikel in Frontiers en Capstick et al in Nature zijn academici gerechtvaardigd klimaatactivisme en zelfs vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid op te vatten als een ethische plicht en uiting van hun wetenschappelijke integriteit. Academische instituten zouden deze werknemers zelfs moeten steunen als ze daaraan uiting geven. Universiteiten hebben namelijk baat bij een stabiele, leefbare maatschappij en de klimaatcrisis bedreigt de voorwaarden voor wetenschap. Aaron Thierry, coauteur op beide stukken, vatte dit in mijn interview met hem samen in de catchphrase: “No professorships on a dead planet”.

Academische instituten zijn echter niet alleen wetenschappelijke organisaties, maar ook bedrijven en merknamen. Klimaatactivistische werknemers zoals leden van Scientist Rebellion en XR Zorgprofessionals stellen hun werkgever namelijk voor een dilemma: als ze door de overheid tijdens een demonstratie worden gecriminaliseerd of met harde hand wordt aangepakt terwijl ze onderzoeksartikelen op politievoertuigen plakken of protestborden met teksten als “Luister naar klimaatwetenschap” omhoog houden, kiest het instituut hun kant of de kant van de overheid? En hoe gaan wetenschappelijke instanties ermee om als hun eigen studenten en werknemers in naam van de wetenschap het instituut bezetten en oproepen tot het erkennen van en handelen naar de wetenschappelijke consensus?

De wetenschappelijke consensus, het kan niet vaak genoeg herhaald worden, werd in het laatste IPCC rapport weer duidelijk: we leven in een steeds erger wordende door de mens veroorzaakte klimaatcrisis. We hebben alle wetenschappelijke, technische en politieke mogelijkheden om een crisisaanpak te hanteren die de ergste gevolgen van de klimaatcrisis beperkt. En we – wij allemaal – doen veel te weinig.

Dit alles plaatst ook professionals die zich willen uitspreken voor wetenschap en gezondheid in een dilemma. Zo deelde in een interview met Medisch Contact een AIOS kindergeneeskunde dat ze haar klimaatactivisme bij Extinction Rebellion op haar CV zet. Maar ik weet van een aantal academici en zorgprofessionals dat ze dit juist verborgen houden voor hun werknemer, uit angst voor repercussies. Degenen die ik de afgelopen weken ‘uit de kast’ heb zien komen als klimaatactivist delen daarbij ook vaak hun angst dat dit als onprofessioneel wordt gezien en consequenties kan hebben voor hun carrière.

Ook academische instituten plaatst het voor een dilemma. Enerzijds zijn er instituten die de klimaatnoodtoestand erkennen, open discussie verwelkomen, cafés en discussieavonden organiseren rondom de vraag of klimaatactivisme strijdig is met wetenschap of het juist bekrachtigt. Voor andere is zelfs de wetenschappelijke term “klimaatcrisis” nog taboe, omdat het erkennen van een crisis je verantwoordelijk maakt voor, zoals Greta Thunberg het verwoordde, te handelen alsof je in een crisis zit. Werknemers die zich uitspreken voor klimaatwetenschap zijn een doorn in het oog voor instituten die kiezen voor klimaatstilte.

Staat met dit alles academische vrijheid en wetenschappelijke integriteit in Nederland onder druk? Ik ga deze vraag alleen stellen en hem niet beantwoorden. Ik ben namelijk niet zo moedig als al die anderen die ik noemde. En aangezien ik als existentieel journalist gebonden ben aan het me uitspreken voor de filosofische en wetenschappelijke realiteit, ongeacht de acceptatie daarvan in de sociale realiteit – maar ook in de sociale realiteit leef – kies ik nu ik me niet vrijuit meer kan uitspreken voor stilte.

In ieder geval voorlopig, wat natuurlijk relatief is, totdat me vrijuit uitspreken voor wetenschap geen persoonlijke consequenties voor mij meer kan hebben of ik de moed heb verzameld die te dragen. Ik sluit daarom graag af door mijn dank uit te spreken naar iedereen die op mijn opiniestukken heeft gereageerd. De reacties op Joop – en juist degene die het meest met me oneens zijn – zijn een voorbeeld van hoe een kritisch gesprek er wel uit kan zien, ook als het schuurt. En dit is op Joop, in tegenstelling tot Twitter en andere afvoerputjes van haat en bitterheid, mogelijk door de strenge doch rechtvaardige moderatoren die heldere regels toepassen. Deze mogelijkheden voor een veilig en kritisch gesprek is essentieel. Als we nog een tijdje willen blijven plakken als mensheid moeten alle vijf soorten klimaatgekken wel met elkaar praten.

cc-foto: Kyle Mortara

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

KritischKijken
KritischKijken
24 apr. 2023 - 17:26
Het is idd mooi geweest. We kunnen nog meer rampspoed artikelen schrijven, maar daar schieten we niets mee op. En met al die half bakken 'alleen NL' plannen ook niet, zoals Jetten verleden week weer kwam met zo'n brandstof-elite voorstel.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-225 apr. 2023 - 10:14
"We kunnen nog meer rampspoed artikelen schrijven, maar daar schieten we niets mee op." We kunnen wel nog meer moord negatief benaderen en verwerpen maar daar schieten we niets mee op. Aldus Taghi.
Markzelluf
Markzelluf
24 apr. 2023 - 13:22
Tja, waar gaat dit artikel eigenlijk over? Veen voelt zich bedreigd, lijkt het, maar noemt man noch paard. Dat maakt het lastig om met hem mee te voelen of tegen te spreken. Vanzelfsprekend heeft het uiten van je mening persoonlijke gevolgen voor zowel lezer als zender en je hoopt dat mensen zeggen: zo had ik het nog niet gezien, zender, ik dank je voor jouw inzichten. Soms zijn die gevolgen anders en Veen suggereert dat daar in dit geval sprake van is. Zelf heb ik me wel eens kritisch uitgelaten over zijn columns. Niet omdat ik het minder belangrijk vind dan hij dat we duurzaamheid centraal stellen in ons handelen, maar omdat ik vind dat hij denkfouten maakt. Zo gaf hij mij de tip om een uitgebreide Engelstalige bijdrage van zijn hand te lezen die duidelijk maakt dat niet-duurzaam handelen grote externe effecten (voor anderen) heeft. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar hij 'bewijst' dat door zijn persoonlijke ervaringen met roken daarnaast te leggen. Daar schaadde hij alleen zichzelf mee, stelde hij in dat betoog. Terwijl roken nu juist iets is waar ook anderen (de 'meerokers') last van hebben. Zo zijn er meer voorbeelden van goede punten die slecht onderbouwd zijn. En daar krijg je kritiek op en op twitter is de kritiek wellicht steviger dan hier. Maar is dat de schuld van de lezer of van de zender? Of Veen dit bedoelt, blijft natuurlijk in nevelen gehuld, maar soms is kritiek ook een cadeautje waarmee je je voordeel kunt doen. Dáár hoef je niet voor weg te lopen.
1 Reactie
Pater
Pater24 apr. 2023 - 23:48
Het lijkt me waarschijnlijker dat Veen last heeft met zijn werkgever.
EricDonkaew
EricDonkaew
24 apr. 2023 - 8:56
@Mario Veen: (...) de gezondheidscrises, vluchtelingencrises, drinkwatercrises en alle andere crises (...) ------------------------ Misschien zou het al helpen als we niet zomaar alles een crisis noemen. Dat degradeert de term tot iets wat volgens sommigen wellicht zo'n beetje aan de hand is. Terwijl het bij een crisis toch echt zou moeten gaan om iets wat heel erg is. De economische crisis in 1929: miljoenen mensen verloren hun baan, de krach was uiteindelijk de opmaat naar WOII. De oliecrisis van de jaren '70 (Den Uyl). Al veel kleiner dan die van 1929, maar toch wel een crisis - die gelukkig niet lang duurde. De migrantencrisis van nu vind ik persoonlijk wel een crisis. Maar een gezondheidscrisis en een drinkwatercrisis zijn er gewoon niet. Anders wordt, zoals gezegd, het woordje gedevalueerd. De klimaatcrisis is actueel, al heb ik de neiging om toch de term klimaatkwestie te gebruiken. Maar wil je het als crisis verkopen (ik ontken het trouwens niet hoor), haal dan s.v.p. niet allerlei andere 'crises' erbij.
Rick Hofland
Rick Hofland
24 apr. 2023 - 7:35
Als we toch maatregelen moeten nemen dan graag zo dat ze naar economische draagkracht zijn, dan krijgt het ook de steun van de economisch onderste laag vd bevolking. Belast auto’s exponentieel hoger naar mate ze zwaarder worden. Een hele zware elektrische SUV rijdt indirect eigenlijk op kolen of gas (en veroorzaakt ook nog extreem veel fijnstof), dus ongeacht dat deze elektrisch is heel zwaar belasten. Een elektrische auto tot 1000 kg een lage belasting, en dan met iedere 100 kg daarboven een exponentiële stijging aan maandelijkse wegenbelasting. Iedereen kan zich voor privé doeleinden verplaatsen in de lichte elektrische auto en ook de thuiszorgers, leerkrachten en politie agenten kunnen zo op hun werk komen. Zelfde geldt voor vliegreizen, hoe verder de reis hoe hoger de belasting en ook voor energie thuis, een basis behoefte laag belasten en dan exponentieel extra energie verbruik gaan belasten. Laten we een leefbare basis creëren voor iedereen die een kleiner budget heeft en dan met een groeiende staffel degenen belasten die menen extra luxe nodig te hebben, het wordt niet verboden om in een SUV te rijden, maar dan is een bijzonder hoge bijdrage aan de belastingdienst op zo’n plaats. En bedenk daarbij dat afgelopen 15 jaar 90% van alle tientallen miljarden aan milieu- en klimaat subsidies toch al bij de rijkste Nederlanders op hun rekening gestort is, dus laten we het voor de toekomst nou eens socialer inrichten.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-224 apr. 2023 - 11:11
@Rick Hofland "Als we toch maatregelen moeten nemen dan graag zo dat ze naar economische draagkracht zijn, dan krijgt het ook de steun van de economisch onderste laag vd bevolking." Als daar een meerderheid voor bestaat dan zou die invulling er komen. Er zijn partijen die dat zo willen. Sluit je daar bij aan zou ik zeggen. Er is een deel dat gewoon geen maatregelen wil en zich daarbij aansluiten bij klein rechts of nationalistisch conservatief links met als gevolg dat de partijen die een eerlijke verdeling voorstaan te weinig stemmen hebben en dus dus concessies moeten gaan doen waar de kosten gaan landen. Hoe ze dat ook tegenstaat: want deze partijen weten wel dat niets doen geen optie is. Maar goed. Kunnen ze daarna weer mooi verwijten niet in het belang van 'de gewone man' te handelen. Terwijl die door de hakken in het zand er zelf voor gezorgd heeft dat het de enige optie was.
Volrin
Volrin
23 apr. 2023 - 22:23
"als ze door de overheid tijdens een demonstratie worden gecriminaliseerd of met harde hand wordt aangepakt terwijl ze onderzoeksartikelen op politievoertuigen plakken of protestborden met teksten als “Luister naar klimaatwetenschap” omhoog houden, kiest het instituut hun kant of de kant van de overheid?" Dit veronderstelt een vals dillema. Je kan het doel van een actie steunen terwijl je de vorm van de actie veroordeeld.
2 Reacties
TinoZ
TinoZ24 apr. 2023 - 6:30
Waar het doel of de boodschap ongemakkelijk begint te voelen wordt echter vaak de vorm van de actie (of de actievoerder zelf) aangevallen om het doel te diskwalificeren. Dergelijke drogredenatie is schering en inslag in het klimaatdebat...
Woeki Hypo
Woeki Hypo24 apr. 2023 - 16:51
@ TinoZ, 24 apr. 2023 - 8:30, "Dergelijke drogredenatie is schering en inslag in het klimaatdebat... " Niet alleen daar. Het is (inmiddels) een algemeen probleem. De schrijver schrijft dan ook m.b.t. de vorm: "Degenen die ik de afgelopen weken ‘uit de kast’ heb zien komen als klimaatactivist delen daarbij ook vaak hun angst dat dit als onprofessioneel wordt gezien en consequenties kan hebben voor hun carrière." Vorm: "onprofessioneel". Mij is in dit verband opgevallen: De democratische rechten van o.a. professionals en bestuurders (en straks misschien ook politici) of een relevante organisatie (eventueel een politieke partij) kunnen ingeperkt worden via een professionele code. Zo'n code kan abstract of vaag geformuleerd zijn. De "activist" wordt / is dan afhankelijk van de instanties, die over de toepassing van de code beslissen. Deze instanties kunnen ook belangen hebben, of afhankelijk zijn. Woeki Hypo.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
23 apr. 2023 - 21:48
Van mij mag je je als wetenschapper gewoon uitspreken over de klimaatproblemen. Alleen als het over oplossingen gaat, dan gaat het niet meer over wetenschap, maar over (democratische) politieke beslissingen. Ik denk dat er weinig klimaatontkenners zijn in Nl, alleen over hoeveel we moeten doen om een poging te doen dit te voorkomen, zijn de meningen sterk verdeeld.
9 Reacties
Vuurrood
Vuurrood24 apr. 2023 - 7:24
Al eens geteld hoeveel notoire klimaatontkenners alleen al hier op Joop rondschuimen?
Jozias2
Jozias224 apr. 2023 - 7:44
@vuurrood Ik heb nog helemaal niemand horen zeggen dat er een klimaat is.
MG1968-2
MG1968-224 apr. 2023 - 8:31
@Albit De aanpak, dan gaat het niet meer over wetenschap maar over (democratische) politieke beslissingen. En ja daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Of de aanpak ook alleen maar al een begin van een oplossing is daar heb je toch echt die wetenschap weer voor nodig. Hoewel ik weet dat het gebruikelijk is op rechts om de eigen probleemanalyse en probleemoplossing als de waarheid te zien (en zich anders niet gehoord voelt of (moderner) of het niet als inhoud wenst te herkennen) dat weet ik. Maar is natuurlijk dikke onzin.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 apr. 2023 - 8:40
@vuurrood, in het echte leven kom ik ze niet tegen, internet (en ook Joop) is niet echt representatief.
Vuurrood
Vuurrood24 apr. 2023 - 8:48
Jozias2: Ik citeer sunshine: Ik denk dat er weinig klimaatontkenners zijn in Nl, alleen over hoeveel we moeten doen om een poging te doen dit te voorkomen, zijn de meningen sterk verdeeld. Uiteraard weer eens niet gelezen? Zoals zo vaak bij jouw!
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 apr. 2023 - 11:07
@MG, nee, de wil van de bevolking om te consuminderen en zich aan te passen, is op dit moment veel belangrijker dan de wetenschap.
MG1968-2
MG1968-224 apr. 2023 - 18:01
@albit Help me even wat je bedoeld. Voor mij is dit vergelijkbaar met een reactie als ‘nee want onrijpe bananen zijn groen’ op een stelling als ‘het regent’
MG1968-2
MG1968-224 apr. 2023 - 18:46
*albos Volgens mij type ik al maanden albit.... sorry.
Jozias2
Jozias224 apr. 2023 - 20:24
@vuurrood Dat heb ik wel gelezen maar sunshine ontkent toch niet dat er een klimaat is? Heeft u dit ook gelezen? : “De opwarming van de aarde wordt niet alleen veroorzaakt door de mens, maar dat de mens van grote invloed is, daar zijn de meeste wetenschappers het over eens. Toch blijven veel wetenschappers kritisch op hoe groot de invloed van de mens is en welke factoren een rol spelen. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar klimaatverandering en worden er veel wetenschappelijke discussies over dit onderwerp gevoerd.“ https://www.klimaatakkoord.nl/klimaatakkoord/vraag-en-antwoord/menselijke-invloed-opwarming-aarde
Jozias2
Jozias2
23 apr. 2023 - 21:11
Vraag me af wat de relevantie is om het label ‘wetenschappelijk’ hier zo bij te betrekken als een filosoof zich uitspreekt over klimaatverandering. Dat gewicht is alleen aanwezig op het eigen vakgebied. En verder is het een particuliere mening of je nu wetenschapper bent of kassa medewerker. Daarnaast gaat de schrijver er steeds van uit dat het klimaat het grootste probleem is en dat alles uit de kast gehaald moet worden om klimaatverandering te beperken. Maar dat is een eendimensionale benadering. Je kunt dat vraagstuk niet los zien van het effect van maatregelen om te komen tot een radicale verandering. Iets met een middel wat wellicht erger is dan de kwaal.
5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood24 apr. 2023 - 7:26
Wat is volgens jouw dan een meerdimensionale benadering. Want volgen goed Jozias2 gewoonte wordt de boodschapper bekritiseerd maar verder komt Jozias2 weer eens niet.
MG1968-2
MG1968-224 apr. 2023 - 11:15
@Vuurrood "Wat is volgens jouw dan een meerdimensionale benadering" Lol. Leuk zo'n boemerang.
Jozias2
Jozias224 apr. 2023 - 20:30
@vuurrood Grappig: met een jij-bak een ander beschuldigen van jij-bakken… Dat heb ik hier al meerdere geschreven: Dan moet je bij het bepalen van de maatregelen niet alleen kijken naar het effect van die maatregelen op het klimaat maar ook de economische en andere maatschappelijke consequentie meewegen. 1 voorbeeld: als je doet wat XR wil: netto nul uitstoot in 2025 dan moet je dus ook stoppen met de productie van kunstmest. Als je daar mee stopt gaan er miljarden mensen dood. Dus zeg het maar: wil je alles doen voor het klimaat en miljarden mensen dood laten gaan of kies je een realistischer tempo en zorg je wel voor het beperken van de opwarming maar wel in balans met de andere effecten.
MG1968-2
MG1968-225 apr. 2023 - 10:17
@jozias "Dan moet je bij het bepalen van de maatregelen niet alleen kijken naar het effect van die maatregelen op het klimaat maar ook de economische en andere maatschappelijke consequentie meewegen. " Nee. Je moet kijken wat voor wereld je wilt nalaten en niet hoe je nu wenst te leven. Tenminste in mijn opinie. En daar is het natuurlijk waar het om draait. Wat is het uitgangspunt.
Jozias2
Jozias226 apr. 2023 - 7:43
@mg Dat kan natuurlijk niet. Het leven van de mensen die nu leven is net zo goed een belang wat meegewogen moet worden. En als terug wil naar een samenleving van voor de industriële revolutie dan horen daar ook de nadelen bij. Het direct stoppen met fossiel zal op korte termijn tot miljarden doden. Dan kom je er niet mee weg door te zeggen: we laten wel een mooie wereld na.
Satya
Satya
23 apr. 2023 - 21:06
Begrijpelijk. Rechts is zijn moreel kompas totaal kwijt. Laat je niet intimideren.
2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 apr. 2023 - 6:45
Waar baseer je dat op?
MG1968-2
MG1968-224 apr. 2023 - 8:32
@Ihag Open ihags profielpagina, begin te lezen vanuit ieder ander perspectief dan dat van ihag zelf. Als voorbeeldje.
JAvanGaanderen
JAvanGaanderen
23 apr. 2023 - 20:58
Als ik zou willen speculeren over de aard van de voornoemde "persoonlijke consequenties" - gelardeerd met de al even omineuze zinsnedes, dat hij "niet open kan zijn over de daadwerkelijke reden", maar dat "die reden niet los te zien is van een breder gesprek dat we nu als maatschappij hebben" - dan zou zomaar de neiging kunnen ontstaan te menen dat de auteur bedoeld heeft te willen zeggen, dat hij (lees : zijn belangen in een meer wijdere zin des woords) bij het voortgaan met het publiceren van artikelen over de wereldwijze klimaatcrisis (en aanverwante crises), bedreigd zou hebben kunnen zijn geworden door malicieuze derden, en wel als direct gevolg van zijn eerdere maatschappijkritische publicaties. Of die mogelijke bedreiging fysiek van aard is (bij voorbeeld door klimaatwappies en/of machtige & agressieve politieke of economische belangengroepen), dan wel sociaal-maatschappelijk, of sociaal-economisch / financieel-economisch, zoals een dreiging door zijn werkgever met ontslag / boetes bij voortzetting van zijn, door hem wel heel erg sterk benadrukte (te sterk om dit als bedekte aanwijzing te negeren) "klimaatactivisme" als wetenschapper, behoort zeker tot het duiding-spectrum van zijn evidente noodkreet. Lees maar eens wat bij voorbeeld iemand als Vollenboek (nu gepensioneerd scheikundige) en zijn kundige MOB juristen allemaal aan dreigementen moeten incasseren, door - in hetzelfde kader van milieuactivisme - gewoon van hun basale burgerrechten gebruik te maken.
Sententia
Sententia
23 apr. 2023 - 20:25
Tja, als het je uitspreken over iets niks mag kosten, zul je het wel niet belangrijk genoeg vinden, nietwaar? Activisme verhoudt zich slecht tot wetenschap, dus ik begrijp sowieso niet, dat serieuze wetenschappers daarmee te koop willen lopen. Als je uitspreken zin had, zou ik het zeker doen, maar je weet ook, dat een klimaatverandering alleen in theorie tegen te houden is. Wetenschappers op het gebied van menselijk gedrag, groepsgedrag en internationale betrekkingen hadden je dit kunnen vertellen.
1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood24 apr. 2023 - 7:29
Sententia: Als je uitspreken zin had, zou ik het zeker doen, maar je weet ook, dat een klimaatverandering alleen in theorie tegen te houden is. En daar is tie weer. Hoe je het went of keert , hoeveel wetenschappers zich ook uitspreken, de klimaatontkenner vindt wel een geitenpaadje!
Rick Hofland
Rick Hofland
23 apr. 2023 - 16:40
Klimaatverandering wordt vaak als een nationaal item gebracht, maar dit is gemeenschappelijk meest globale probleem wat er is. We kunnen de dijken doorsteken en het land en de mensen die daardoor verdwijnen maken nagenoeg niets uit om klimaatverandering tegen te gaan, kortom je zorgen maken en iets willen veranderen is prima, maar er moet ook geduld zijn omdat bij het merendeel van de wereldbevolking klimaatverandering geen hot-topic is. Helaas zijn er echt eerst wat hele grote rampen nodig voordat genoeg aard bewoners er alles aan willen doen, tot die tijd is het doen wat we kunnen doen, maar ons compleet wegcijferen en half het land in armoede storten is echt te veel van het goede.
5 Reacties
Art2D2
Art2D223 apr. 2023 - 18:27
Daar ben ik het helemaal mee eens. Af en toe doneer ik aan Millieudefensie en als ik dan na gebeld word, dan vraag ik altijd waar het geld straks aan besteed wordt, omdat ik zo graag wil dat mijn euro's besteed worden, daar waar het het meeste impact heeft op het klimaat. Het antwoord is dan altijd Nederland, maar mijn inziens zou het veel beter voor de wereld zijn als het buiten NL en buiten de EU besteed wordt. Net even gegoogled om te zien of die mening breder gedeeld wordt en zo waar kom ik de website www.doneereffectief.nl tegen. En al lezend weet ik dus nu waar ik volgende keer beter aan kan doneren. Een klein deel van de tekst van hun site: "Veel Nederlandse goede doelen werken niet aan wereldproblemen. Sterker nog, zo’n 90% van de Nederlandse goede doelen geven hun geld in Nederland uit. Dat is zonde. Nederland is een rijk land. Alle problemen die makkelijk en goedkoop zijn om aan te pakken, zijn in rijke landen vaak al opgelost. De problemen die overblijven zijn vaak duur en lastig. In arme landen worden deze eenvoudige problemen vaak nog niet aangepakt. Om deze reden kun je meer impact per euro hebben door te doneren aan goede doelen die zich richten op makkelijk en goedkoop aan te pakken problemen in arme landen".
bv-user-56417
bv-user-5641723 apr. 2023 - 20:50
Art2D2 23 apr 2023 - 20:27 Wellicht is deze organisatie dan wat voor je om aan te doneren: globalwitness.org
Satya
Satya23 apr. 2023 - 21:10
Wat een onzin Rick. Goedkoop retorisch trucje, bekijk eens wat een Nederlander per hoofd aan co2 uitstoot en een Burundees. Dan hebben we de historisch impact niet eens meegerekend. Excuses om niets te doen, meer niet.
Volrin
Volrin23 apr. 2023 - 22:26
Klimaatverandering is geen kledingstijl die je ten alle tijde kan ombuigen. Het klimaat gaat niet wachten tot wij als mensen eens gezamelijk besluiten dat we er misschien toch iets aan moeten doen. We kunnen wel naar de rest van de wereld blijven wijzen, dat gaat nog minder oplossen dan zelf er wat aan doen, zeker aangezien elk ander land hetzelfde kan doen en zo de hele wereld in een kringetje naar elkaar blijft wijzen en niks zal doen.
Rick Hofland
Rick Hofland24 apr. 2023 - 6:17
Volrin, we kunnen zeker ons beste beentje voorzetten, maar er hoort ook realisme bij dat er een veel groter deel van de wereld is waarbij de drang naar meer welvaart duizend keer groter is dan de zorg of op weg naar die welvaart heel veel energie nodig is mede afkomstig van fossiele brandstoffen. Dit is de realiteit in India, China, maar ook Indonesië, Nigeria en nog talloze landen met opgeteld heel veel inwoners die andere belangen hebben dan zich druk maken om CO2 uitstoot. Dus om jezelf en al helemaal onze jeugd in een depressie te storten omdat “wij” de wereld vernietigen is echt volstrekte waanzin. Nogmaals, doe wat je kan, maar door onze eigen welvaart bij de sociale onderlaag compleet weg te halen los je op wereldschaal niks op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor