Sinds de Britten met de Brexit uit de Europese Unie stapten, onder meer met de belofte dat daardoor de migratie gestopt zou worden, stijgt het aantal mensen dat in bootjes naar Engeland vaart. Dit jaar hebben al 5000 mensen de oversteek gemaakt, een nieuw record. Afgelopen zaterdag ging het om maar liefst 349 mensen.
De Britse conservatieve regering van premier Rishi Sunak slaat voortdurend wilde taal uit over harde maatregelen maar blijkt in de praktijk niet in staat het probleem daadwerkelijk aan te pakken, constateert de oppositie. Downing Street heeft al een tijd het bizarre plan om asielzoekers naar Rwanda te sturen maar krijgt dat niet van de grond, los van de vraag of het überhaupt zou werken. Groot-Brittannië dat als koloniale macht eeuwenlang ervaring heeft met het dumpen en veroorzaken van problemen op andere continenten, wordt fel bekritiseerd vanwege die aanpak. De regering van Sunak slaagt er, ondanks veel steun van de Franse autoriteiten, ook niet in het aantal landingen tegen te gaan.
Stephen Kinnock, de schaduwminister van Labour zegt tegen The Guardian daarnaast een ramp te vrezen: "We kunnen zien dat er een enorme tragedie aan zit te komen. Slechte, overbelaste rubberbootjes gaan de zee op en raken in de problemen tijdens de overtocht terwijl de verantwoordelijke mensensmokkelaars hun winst zitten te tellen."