Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Disney claimt alleenrecht op Swahili-uitdrukking 'hakuna matata'

  •  
19-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
hakunamatata
Meer dan 52.000 mensen hebben een petitie getekend om bezwaar te maken tegen de beslissing van Disney om een gedeponeerd handelsmerk te claimen op de populaire Swahili-uitdrukking ‘hakuna matata’, wat zo veel betekent als ‘geen zorgen’. Critici zien in de letterlijke culturele toe-eigening van Disney een moderne vorm van kolonialisme. Swahili wordt door grote delen van Oost-Afrika gesproken en is de nationale taal van Kenia, Tanzania, Oeganda en de Democratische Republiek Congo.
Disney brengt komend jaar een remake van The Lion King uit waarbij de stemmen ingesproken zullen worden door beroemde acteurs en popsterren als Beyoncé, Donald Glover en Chiwetel Ejiofor. De uitdrukking ‘hakuna matata’ werd in 1982 gepopulariseerd door de Keniaanse band Them Mushrooms in hun hitsingle Jambo Bwana (Hello, Mister). De animatiefilm The Lion King uit 1994 zou uitgroeien tot een van de meest succesvolle Disney-titels ooit, mede dankzij de pakkende liedjes uit de film, waaronder het nummer Hakuna Matata geschreven door Elton John en Tim Rice. De musical The Lion King werd eveneens een gigantische hit. Disney verkreeg het Amerikaanse handelsmerk overigens al in 2003.
De Keniaanse professor Kimani Njogu, die een denktank leidt ter bevordering van culturele rechten, noemt het deponeren van handelsmerken op algemene begrippen ‘onethisch’:
"Deze grote bedrijven uit het noorden maken misbruik van culturele expressie en goederen uit Afrika. Ze weten zelf ook wel dat dit eigenlijk eigendom van het volk is, gemunt en populair gemaakt door mensen. Hakuna matata is meer dan zo maar een uitdrukking. Them Mushrooms hebben ‘hakuna matata’ tot een levensstijl gemaakt. Van plezier, van ontspanning, van geluk. Het is niet eerlijk dat de populaire term, die veel verkocht wordt op souvenirs in Oost-Afrika, niet door Afrikanen verkocht mag worden in de VS terwijl Disney er wel geld mee verdient. Noordelijke landen zouden zich moeten afvragen of het wel ethisch is om je producten afkomstig uit het zuiden toe te eigenen, zonder dat de makers van die producten daarvan profiteren – of zelfs maar zonder de toestemming van de mensen die het ooit bedachten?"
Afbeelding: screenshot The Lion King
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.