Update: Directeur schoonmaakbedrijf bij P&W ... Brabants schoonmaakbedrijf: 'Maar we discrimineren niet hoor! We zijn gewoon eerlijk' ... College Rechten van de Mens: Overheid moet actief optreden tegen discriminatie
Het aantal meldingen van discriminatie in Nederland is het afgelopen jaar explosief gestegen. Dat meldt het College Rechten van de Mens. In totaal werden door het college 2581 vragen beantwoord, dat is 75 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag.
De meeste vragen die werden gesteld gingen vooral over werk, zwangerschap en afkomst. Het aantal vragen over zwangerschap en discriminatie verviervoudigde. Er werd in totaal 498 keer een verzoek ingediend voor een oordeel van het college. In 183 gevallen kwam het tot een uitspraak. De uitspraken gingen vaak over geslacht (22 procent), leeftijd en handicap/chronische ziekte (beide 17 procent). Het aantal zaken over afkomst steeg opmerkelijk, van 14 naar 18 procent.
Discriminatie lijkt vooral plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de zaken ging over discriminatie op werkvloer. Dat het aantal meldingen toeneemt, betekent niet dat er meer gediscrimineerd wordt, zegt voorzitter Laurien Koster van het college:
Discriminatie is een wijd verbreid fenomeen en naarmate er meer meldingen komen, dan lijkt het een toename, dat hoeft niet zo te zijn. Maar het is wel een serieuze zaak.
Toch wordt in steeds meer zaken discriminatie vastgesteld. De afgelopen twee jaar is dit gestegen van 56 naar 62 procent. De discriminerende partij nam in 77 procent van de zaken maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen, zeven procent meer dan in 2012. Volgens het college blijkt hieruit dat ondernemers vaak niet weten dat zij discrimineren.
Een van de belangrijkste oplossingen voor discriminatie lijkt dan ook bewustwording. Daarom start het college een campagne tegen discriminatie op de werkvloer. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher, kondigde pas geleden nog een pakket met maatregelingen aan. Koster is blij dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt:
Het is de overheid die de hoofdrol speelt als het gaat om de naleving van mensenrechten. De overheid moet actief optreden tegen discriminatie zodat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft. Al is de rol van politici, werkgevers ondernemers en scholen minstens zo belangrijk.
‘We zijn gewoon eerlijk’ Een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat discrimineert en tegelijkertijd de kop in het zand steekt is ‘Budget Cleaning Brabant’. Het bedrijf adverteert met vacatures met de tekst ‘Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers.’ Dat Brabant geen deel uitmaakt van Holland daargelaten, is de eis voor ‘Nederlandse werknemers’ toch wel erg opmerkelijk.
Na negatieve reacties op de vacature schrijft het bedrijf op de Facebookpagina: “Wij zouden discrimineren …. Whahahahaha. We zijn open, eerlijk en transparant.” Zo lang je maar zegt dat je alleen Nederlanders in dienst wil nemen, dan is het geen discriminatie meer? Sorry Budget Cleaning Brabant, zo werkt het niet.
Marysha Molthoff van het College voor de Rechten van de Mens laat in een reactie weten:
Meneer heeft een interessante advertentie geplaatst. En het hoeft niet fout te zijn – hij mag een mening hebben – maar een bedrijf moet zich wel houden aan de regels in Nederland.
Met de advertentie werkt het bedrijf de indruk mensen te zullen uitsluiten, zegt Molthoff.
Update 16.40 De actie van het schoonmaakbedrijf uit Waalwijk is volgens de eigenaar een succes. “Ik heb nog nooit zoveel sollicitaties gehad.”
RTL Nieuws sprak met eigenaar De Laat. Hij houdt vol dat hij niet discrimineert:
Ik spreek alleen mijn voorkeur uit. Ik heb onderzoek gedaan onder onze 10.000 klanten. Ik heb ze gevraagd: Willen jullie een Nederlandse of allochtone schoonmaker? Van mijn klanten zegt 80 procent dat ze door een Nederlander geholpen willen worden.
De Laat heeft intussen 7000 e-mails binnen. “De meeste zijn steunbetuigingen. Maar ook mails met ‘Ik schiet jou dwars door je kop’.”
De eigenaar van het schoonmaakbedrijf zegt dat hij Turken en Marokkanen niet afwijst. “Ik nodig ze gewoon niet uit.” Als hij ze toch aanneemt, zet hij hen in in de regio Rotterdam.