Demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid is door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgeroepen tot de grootste privacyschender. Dat meldt ANP. De VVD-leider heeft maandagavond een Big Brother Award gekregen, van het publiek ontving ze de meeste stemmen.
Bits of Freedom had Yeşilgöz genomineerd omdat mensen soms ten onrechte op terreurlijsten zijn gezet. Wanneer ze daar de gevolgen van ondervonden, bijvoorbeeld aan een grens, werden ze door het ministerie van Yeşilgöz aan hun lot overgelaten. "De minister moet zorgen voor veiliger beleid bij de politie als het gaat over wanneer mensen op een terreurlijst terechtkomen en wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen hoe mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald", aldus de directeur van Bits of Freedom, Evelyn Austin.
De gevolgen van dit beleid van Yeşilgöz ondervond vorig jaar onder andere een Nederlands man met een Marokkaanse achtergrond. De man werd in Spanje opgepakt op verdenking van banden met een terreurgroep, terwijl hij nergens van verdacht werd en niet op een opsporingslijst stond. Uiteindelijk bleek de man zonder geldige reden op een signaleringslijst te staan. Hij zat enkele maanden onschuldig vast in een Spaanse cel. Volgens Yeşilgöz was het weliswaar vervelend dat met name moslims onschuldig op dergelijke lijsten belandden, maar moesten ze er zelf maar voor zorgen dat ze hier weer vanaf gehaald werden.
De juryprijs van de awards ging naar de sociale media Meta (moederbedrijf van Facebook en Instagram), Telegram en X, het voormalige Twitter. Zij belemmeren kritische berichten uit conflictgebieden, terwijl oproepen tot geweld en genocide juist ruim baan krijgen, zegt Bits of Freedom. Die noemt hun aanpak roekeloos.
De Koninklijke Marechaussee was ook genomineerd. Die had na een protestactie van Extinction Rebellion ongeveer 175 mensen een waarschuwingsbrief gestuurd, terwijl sommige mensen überhaupt niet bij het protest waren. Rechercheurs bleken te hebben gekeken naar profielen op sociale media. Vervolgens vergeleken ze de profielfoto's van gebruikers daar met beelden van de demonstratie. Op grond daarvan concludeerden ze dat het om dezelfde mensen moest gaan. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels erkend dat dit fout was. De andere genomineerde was demissionair staatssecretaris Marnix van Rij, die over de Belastingdienst gaat.