Griekenland in zogenaamd ‘uit de crisis’. De financiële noodhulp-paketten waarmee het land de betalingsverplichtingen aan veelal Westeuropese banken kon voldoen, om te voorkomen dat die om zouden vallen, zijn stopgezet. Door de door de EU opgelegde zware ‘hervormingsmaatregelen’ is het land er slecht aan toe. Een kwart van de economie is verdampt en een op de vijf Grieken is werkloos.
Jeroen Dijsselbloem, de drijvende kracht achter de draconische maatregelen die het land kreeg opgelegd, erkent nu dat de duimschroeven te zwaar zijn aangedraaid. Dat bekent hij in een gesprek met Nieuwsuur. Dijsselbloem bezocht Griekenland met een ploeg van Nieuwsuur maar moet daar stebig beveiligd worden omdat hij nog steeds een van de meest gehate figuren is.
"Dijsselbloem zet achteraf vraagtekens bij de hoeveelheid hervormingsprogramma’s die de Grieken moesten doorvoeren. “We weten ook in Nederland hoe moeilijk het is om overheidshervormingen door te voeren. We hebben enorm veel gevraagd van de Grieken aan die hervormingskant, te veel. Als je een goed functionerend ambtelijk apparaat hebt, dan is het al moeilijk. Maar daarvan was in Griekenland natuurlijk geen sprake.”"