De dierenrechtenorganisatie Animal Rights eist dat de overheid, in casu de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), in actie komt tegen een schapenhouder van wie de kudde al dertig keer is aangevallen door wolven. Volgens de dierenbeschermers neemt de boer in kwestie geen maatregelen om de aanvallen te voorkomem en strijkt hij ondertussen steeds de financiële vergoeding op die schapenhouders krijgen als hun vee ten prooi valt aan de wilde roofdieren.
De dierenbeschermers wijzen er op dat een boer wettelijk verplicht is afdoende maatregelen te nemen tegen het gevaar dat wolven vormen. Artikel 1.6 van het Besluit houders van dieren luidt: "Een dier wordt, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming geboden tegen slechte weersomstandigheden, gezondheidsrisico’s en zo nodig roofdieren.”
Opvallend is dat van die 20 bevestigde wolf aanvallen in 2023 er 15 plaatsvinden tussen de dorpen Kallenkote en Eesveen in de Kop van Overijssel. Alle 16 meldingen van wolfaanvallen in 2024 uit Overijssel komen van die paar vierkanten kilometers tussen Kallenkote, Eesveen en Steenwijk. Het lijkt om één enkel bedrijf te gaan met zo’n 600 schapen, waarvan eigenaar Gerben Heuver weigert zijn dieren te beschermen en waarvan de wolven uit het Drents-Friese roedel inmiddels geleerd hebben dat er daar eenvoudige prooien te verschalken zijn.
Uit nieuwsberichten die de organisatie heeft verzameld, blijkt dat de schapenboer van mening is dat hij geen maatregelen hoeft te treffen. Hij wil dat de jacht op de wolf wordt geopend.
De boer"lijkt van de wolfaanvallen een verdienmodel gemaakt te hebben,” zegt Animal Rights woordvoerder Erwin Vermeulen. “Het moet afgelopen zijn met schade uitkeringen aan veehouders die weigeren hun dieren te beschermen en de NVWA moet keihard optreden.”
RTV Oost trachtte de schapenhouder, die overigens beweert hobbyist te zijn, om commentaar te vragen maar die weigerde dat.