De door zijn eigen leden weggestuurde oud-leider van de PvdA Diederik Samsom praat voor het eerst in maanden weer met de media. Journalisten van NRC spraken hem voor een dubbelinterview met Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing. In het gesprek, dat een avond en ochtend duurde, stelt Samsom dat zijn opvolger Asscher een historische nederlaag heeft geleden omdat het kabinetsbeleid niet hard werd verdedigd. Hij denkt ook dat hij zelf veel beter had gescoord bij de verkiezingen dan zijn opvolger.
"De rest van de avond zal Samsom een hele trits ingrijpende maatregelen van het kabinet verdedigen. Met passie, alsof hij nog altijd PvdA-leider is. „Het kost me geen enkele moeite, het is een way of life.” Natuurlijk, hij heeft fouten gemaakt, dingen niet zien aankomen. Maar hij stáát voor alles wat Rutte II heeft gedaan. „Ik kan nog steeds niet één afslag aanwijzen die ik niet had moeten of willen nemen.” Dit kabinet, zegt hij, was „een zegen voor het land.” Als híj had meegedaan aan de verkiezingen, in plaats van Asscher, was hij met „meer trots” op het kabinet de campagne ingegaan, zegt Samsom. „Maar ook ik had als lijsttrekker niet meer dan achttien zetels kunnen halen.”"
Sheila Sitalsing informeert nog met haar bekende gevoel voor understatement “Dus die 29 zetels verlies hebben niets te maken met jullie beleid?” Samsom gaat gewoon enthousiast verder: “Wij hebben de verzorgingsstaat op een fatsoenlijke manier overeind gehouden. Het grootste deel van Nederland vindt dat ook.”
In het interview trekt Samsom regelmatig het boetekleed aan – alles wat er mis ging was zijn schuld want hij was de leider, zegt hij meerdere malen – maar toch dampt het gevoel op dat de man die de partij in 2012 een forse winst bezorgde en tegen alle verwachtingen in 38 zetels haalde, in werkelijkheid niets geleerd heeft van de afgelopen vier jaar. “Ik had zo graag gewild dat ik mensen warm had kunnen maken voor het compromis. Het leven is één groot compromis!”
Samsom vertelt dat hij op verkiezingsavond alleen thuis zat en werd gebeld door Rutte en Zijlstra die hem uitnodigden naar het VVD-verkiezingsfeest te komen. Dat aanbod sloeg hij wijselijk af. Sitalsing, die een boek schreef over Mark Rutte, schetst de premier als een politicus voor wie alles “inwisselbaar, uitruilbaar, verkoopbaar” is. “Hij heeft geen enkele rode lijn. Rutte ziet zijn tekortkomingen niet, die ziet alleen of iets gelukt is.”
Samsom daarentegen noemt Rutte “best links” en verklaart dat hij zich “onvoorwaardelijk loyaal” aan hem voelde. Volgens Samsom was dat ook wederzijds.