De meeste mensen vertrouwen op de overheid tot ze hun Wobine tegenkomen
De gruwelijke zelfmoord van Arie den Dekker voor het stadhuis van Oss is geen op zichzelf staand incident. Het is de zoveelste illustratie van de niets ontziende wijze waarop de staatsmacht zich tegen de burger kan keren. Ze doet dat lang niet altijd. De meeste Nederlanders ervaren veel gemak en betrekkelijk weinig hinder van de overheid. Dat kan echter snel omslaan zoals de tienduizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst hebben ervaren.
Arie den Dekker vertelde de politie dat hij vlak na een schietpartij bij de buren in het woonwagenkamp een auto langs zijn huis zag rijden. Daardoor kwam een vooraanstaand drugscrimineel in de problemen. In het naar zijn advocaat gestuurde dossier vond deze naam en adres van de tipgever. Resultaat: het huis van Den Dekker werd in brand gestoken. Zijn honden kwamen in de vlammen om. De politie plaatste hem in een beschermingsprogamma, dat hem van vakantiepark naar vakantiepark sleepte. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans (VVD) gaf Den Dekker een gebiedsverbod voor de gemeente Oss omdat iemand die door de Brabantse drugsmaffia vervolgd wordt, de veiligheid in gevaar brengt.
Het enige wat Den Dekker wilde was een of ander huisje waar hij met zijn honden kon wonen. Dat hoefde niet eens in Oss te zijn. Overheidsinstanties ondernamen van alles waardoor hij juist nog verder van huis raakte. Daarom heeft Den Dekker het werk van de criminelen maar zelf afgemaakt: hij stak zichzelf in brand.
Hare Wobine, de burgemeester van Oss, bracht een videoverklaring uit over wat zij een tragedie noemde. Daarin komt de volgende zinsnede voor: “We zijn jarenlang met het Openbaar Ministerie en de politie bezig geweest om deze man te helpen. Dat heeft veel geld en tijd gekost. Ergens heb je altijd het idee dat er een moment kan komen waarop het niet gelukt is om iemand te helpen, en dat is vandaag gebeurd.”
In 2018 werd deze Wobine Buijs-Glaudemans door de lezers van het vakblad Binnenlands Bestuur verkozen tot de beste lokale bestuurder van Nederland.
Deze vorm van bestuurlijke aandacht heeft al menigeen in moeilijkheden gebracht: als iemand een handgranaat voor je deur legt, wordt jouw zaak door de burgemeester verzegeld terwijl de daders zelden worden gepakt. De laatste tijd kunnen middenstanders megaboetes krijgen omdat zij een door de overheid afgekondigde regel – anderhalve meter afstand bewaren – op eigen terrein niet goed genoeg weten te handhaven. Tijdens de eerste lockdown werden bewoners van verpleeghuizen in hun kamers vastgezet. Zij mochten wegens besmettingsgevaar hun familieleden niet zien. Tegelijkertijd werd het verplegend personeel beschermende kleding onthouden. Een week lang zijn de Nederlanders massaal aangespoord om toch vooral een coronatest te laten doen. Nu zij aan die oproep gehoor geven, ontstaan er wachtlijsten en vertragingen. In Zuid-Holland-Zuid duurt het 55 uur voor je aan de beurt bent. De uitslag laat dagen op zich wachten. Zuid-Holland-Zuid telt zeven testlocaties, die voor het grootste deel nogal excentrisch liggen. De eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten tellen er elk slechts een, in het laatste geval niet in het grootste bevolkingscentrum Spijkenisse maar in het afgelegen dorp Zuidland. De GGD wil graag dat je met de auto komt. Of anders met de fiets of te voet. Het gebruik van het openbaar vervoer wordt ontraden. Daar sta je als van bus, tram of metro afhankelijke oudere met een snottebel.
Wie om de een of andere reden afhankelijk wordt van een uitkering, kan net zo goed een lied zingen over wat er aan noodlottigheden over je heen komt als overheidsinstanties je confronteren met hun procedures en bijbehorende sancties voor een verkeerd geplaatste komma of zo. Datzelfde geldt voor ouders van meervoudig gehandicapte kinderen. Of de minderjarigen die als criminelen “voor hun eigen bestwil” in een jeugdgevangenis worden opgesloten. Zoals de site jeugdgevangenis het formuleert: “Er zitten dus ook soms kinderen die helemaal niks hebben gedaan maar die ouders kunnen niet goed voor de kinderen zorgen omdat ze bijvoorbeeld verslaafd zijn. Deze kinderen zitten dus tussen de kinderen die wel erge dingen hebben gedaan. Dit heeft te maken met geld. De regering heeft een bepaald bedrag voor deze kinderen, maar er zijn te weinig instellingen waar deze kinderen naartoe kunnen. Uit nood worden deze jongeren dan soms in jeugdgevangenissen geplaatst, omdat ze ook niet meer thuis kunnen wonen.”
Er zit een patroon in deze zaken. In alle gevallen gaat het om mensen in een zwakke positie die de overheid niet zo gemakkelijk in de vastgelegde kadertjes kan wringen. Zij gedragen zich op een manier die op gemeentehuizen en openbare diensten onaangepast wordt genoemd. Zij raken in moeilijkheden waarvoor geen standaardoplossing te vinden is. Elke overheidspersoon sluit zich vervolgens op in de eigen rol. Die probeert de burger en het bijbehorende probleem eerst naar een ander toe te schuiven en als dat niet lukt komt een keten van vaak genoeg geautomatiseerd genomen beslissingen op gang. Het slachtoffer loopt vast in procedures. Iedereen doet zijn plicht en kleurt binnen de lijntjes. Het resultaat is rampzalig. De slachtoffers kunnen geen kant meer op en niemand neemt de verantwoordelijkheid. Of liever gezegd: zij worden zelf verantwoordelijk gesteld voor hun ongeluk. Het is allemaal hun eigen schuld. Achter elk bureau zit men met de handen in het haar. Met deze burgers valt geen goed garen te spinnen. Wellicht zijn zij zelfs van kwade wil. Men plaatst een vinkje achter de naam van deze lastposten zoals gebeurde in de toeslagenaffaire. Op een gegeven moment gooit een beslisser het fatale dominosteentje om, zoals burgermeester Wobine Buijs-Gloudemans met haar gebiedsverbod voor iemand die de politie essentiële hulp had verleend.
Nederland is al lang een rechtsstaat met een gekozen regering. We hebben geleerd de overheid te beschouwen als een welwillende kracht die we uiteindelijk met zijn allen gekozen hebben. Nog steeds bestaat dan ook de neiging dit wangedrag te bagatelliseren. Het zijn incidenten. We hebben te maken met bestuurlijke ongelukjes. Verreweg de meeste ambtenaren doen tenslotte hun stinkende best om het voor ons allemaal beter te maken in dit kikkerlandje. Ja, ja hun stinkende best doen ze voor ons allemaal. Met elkaar. Juist in deze tijd. Van premier Rutte en minister Hugo de Jonge tot de vuilnisman werken zij zich drie slagen in de rondte. Petje af. Natuurlijk gaat er dan wel eens iets mis. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Dan mag je niet zomaar alles op een hoop gooien. Dat is appels met peren vergelijken. Laten we toch in godsnaam met zijn allen vaststellen dat het rood-wit-blauwe glas half vol is en niet half leeg. Haal geen ouwe koeien uit de sloot maar richt je oog op de toekomst. We zitten tenslotte wel met zijn allen in die verdomde coronaschuit.
Zo denken de meeste mensen in Nederland. Tot ze hun Wobine tegenkomen.
Het is te hopen dat het thema van Omtzigt, het slechte en vertrouwen ondermijnende functioneren van de overheid, in de verkiezingscampagne een thema wordt. Het loopt inderdaad de spuigaten uit, niet af en toe maar overal en aan één stuk door.
Mijn partij roept het al tientallen jaren, maar ja die mag natuurlijk niet genoemd worden. Die is extreem en populistisch, wil geen verantwoordelijkheid dragen.
Zijn aanhangers van Mao en zijn rode boekje, of Pol Pot, of Noord Korea.
Het is hypocriet geleuter van alle neoliberale aanhangers om nu geschokt te zijn, het systeem is ziek.
Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut. Als je neoliberaal blijft stemmen, blijft het beleid neoliberaal en zal dit soort zaken steeds vaker voor komen. Het zijn geen incidenten meer, maar systhemisch en institutioneel. Blijf maar wegkijken en kortstondig geschokt zijn, het bekende glas plas en was principe.
Neoliberalisme is stilstand en afbraak
Het enige tegengif is partijplannen en stemmingen doornemen en dan sociaal te stemmen op het plan, de stemmingen vd persoon en de visie vd persoon ipv diens imago en kop. Buitenom gevestigde kaders aan nieuwe neo-liberalen welk zich voor doen als liberalen, conservatieven, socialen en/of progressieven (we zijn redelijk een mix prive qua standpunten) en reeds door dezelfde school allemaal geindoctrineerd met of zonder politieke verschuiving binnen de gelederen.
@mezelf in navolging op mijn reactie op Martin v L.: Het ondermijnen, waaronder qua norm naar beneden blijven bijstellen, van checks and balances in de vorm door volksvertegenwoordigers en een deel v diens uitvoerende macht hoort hier gewoon bij. Mediacampagne er tegen aan, menigeen medium haalt enkel de puntjes naar voren welk de politiek wil plus diens "framing". Beetje volksmennen en bevolkingsgroepen systemisch tegen elkaar uitspelen. Hoe anders blijf je met het juiste imago de macht v het volk verzwakken, en blijf populaire terwijl..idd er overal de betonrot vd fundamenten van onze rechtsstaat en zekerheid, tot (afnemende mate humaan) beleid worden gemaakt. Utalitarisme als excuus v gemakzucht en persoonlijke deontologische politiek binnen hierarchie. Mijn punt is dat het in de persoonlijke levenssferen vd burger reeds voorbij is gegaan aan het ongemak, maar evident inhakt op diens levensloop doormiddels het miskennen van heel wat van zulks checks and balances. Idd een papieren werkelijkheid met echte (negatieve) consequenties v menigeen. Waar nu een deel vd wegkijkers een kleine amouche bouche v heeft gekregen door de pandemie ipv een ander diens levenslange werkelijkheid. En toch..altijd weer hetzelfde blijven stemmen, alhoewel veel van de alternatieven zijn allemaal zo ongeveer v hun "geloof" afgevallen, v dezelfde "school" en denkwijzen en bieden meer van hetzelfde v het normerende deel in deze volksvertegenwoordiging (?). Anyway, als de rechtsstaat ergens wel ondermijnd wordt in dit land is dit naast de criminaliteit wel in de nationale politiek en laat dit nou net zijn waar de trickledown theorie wel werkt, maar de currency is niet enkel de euro maar mensenrechten, vrijheden en verworvenheden (waaronder ook het uitbannen van dien).
Het leven in een bureaucratie valt niet mee.
Hoewel je over een half jaar weer mag stemmen, deze ambtenaren blijven gewoon zitten waar ze zitten dus verandert er niets wezenlijks.
Ambtenaren maken absoluut fouten. Maar het gemeentebestuur stuurt aan, gecontroleerd door de gemeenteraad. Beetje laf om de schuld bij de ambtenaren te leggen.
De sociaal advocatuur wordt niet voor niets steeds meer om zeep geholpen! Dat is bewust beleid. Je hebt mensen van waarde en van nul en generlei waarde in Nederland.
Ik noem Nederland al geen rechtsstaat meer, helaas. De rechten van de mens worden hier op alle terreinen aan de laars gelapt, de rechten van mensen op het halen van hun recht op allerlei manieren ondermijnt. Ik heb weleens met enig cynisme gezegd dat we teruggaan naar de jaren 30 en dat is al heel wat jaren geleden hier op Joop. We zijn goed op weg! Je dan in dit soort gevallen ook nog verwonderd durven afvragen waarom mensen geen getuige meer willen zijn. Waarom nog iemand dienen die jou niet dient.
Wat zo tekenend was in het geheel, ook hier, is dat de politie meteen de oorzaak van het 'ongeluk' klaar had staan, dat het een ongeluk was stond per direct vast hoe knullig de uitleg ook was.
De man had wat brandbare vloeistof op de grond gedeponeerd en had 'per ongeluk' zelf vlam gevat.
Zo dom kun je toch niet zijn dacht ik nog.. Fitterwijl anderen al wisten dat dit niet waar was, hij had het aangemeld.
Ik heb al heel lang vraagtekens gezet over de rol van de politie, de snelheid waarmee zij vaak met een conclusie komen, per direct, terwijl er nauwelijks 'onderzoek' is gedaan of kan zijn gedaan. Dat is niet alleen hier het geval zo, maar hier was het wel heel opvallend.
Dat was helemaal hier met die knullige doorzichtige uitleg zo. Niets aan de hand, een ongeluk.
Vraag me af wat de rol van justitie hierin is, ook zij waren nl. betrokken in het geheel.
Het is in en intriest.
Een afschuwelijke gebeurtenis.
Bedenk ook hoe ver iemand gedreven is als hij/zij zo een daad begaat.
Doet me een beetje denken aan de zelfverbranding van monniken in Vietnam in 1963 alhoewel dat natuurlijk een heel andere oorzaak had.
De burgemeester heeft haar excuses aangeboden voor haar eerste weinig empathische reactie en voor velen is daar de kous weer mee afgedaan.
Is dat werkelijk zo? Want gezien de reactie van de burgemeester waarin ze als belangrijkste punt naar voren bracht dat het gespendeerde geld aan de heer Dekker wel erg veel was toont ze aan wat de mindset van de bestuurder mevrouw Wobine is. Een mindset die heel veel bestuurders hebben want wat mag een mens kosten? Wat moet een mens opbrengen? De rest is nonsens. Neoliberaal ten voeten uit.
In een volgend interview gaf mevrouw Wobine aan dat er nooit toegegeven zou worden aan mensen die druk proberen uit te oefenen als ze vuilnis over zichzelf gooien of in een gemeentehuis deponeren.
Daar valt wat voor te zeggen.
Maar wat is er aan vooraf gegaan voordat de heer Dekker tot die acties over ging?
Want als argumenten of een vraag of hulp niet gehoord worden, wat rest het individu dan nog anders om te vechten tegen een Kafkaiaanse overheid?
Ik ken niet alle details en we zullen het onderzoek moeten afwachten.
Dat zal een hele tijd in beslag nemen en de heer Dekker zal dan allang in ons geheugen weggezakt zijn.
Het spijt me, maar het onderzoek zal glas plas was zijn zoals zoveel onderzoeken aflopen.
We weten hoe de overheid met klokkenluiders omgaat, hoe mensen door de belastingdienst worden gemangeld, hoe het UWV de mens die op een uitkering aangewezen is vaak als een crimineel ziet. Hoe zieke mensen opgejaagd worden om in slachterijen te werken en onder druk maar aan het werk gaan omdat anders de basale levensbehoeftes worden bedreigd. Wat er met arbeidsmigranten gebeurt.
Zoals al eerder aangegeven, Covid is nog niet voorbij en de economische impact zal enorm zijn.
Mensen gaan hun baan verliezen, veel ZZPers en kleine bedrijven redden het niet. De staatsschuld loopt schrikbarend op.
Mensen gaan het heel moeilijk krijgen en we hebben een overheid nodig die hun er doorheen loodst.
Maar ik heb daar heel weinig vertrouwen in. Ik denk eerder dat we een overheid gaan krijgen die de mensen de gesel van de markt zal laten voelen.
Dat is namelijk de stijl van besturen die de laatste 40 jaar zo immens populair is geweest.
Afschuwelijke geschiedenis en de burgemeester heeft het empathisch vermogen van een lantaarnpaal. Was volgens mij ook verantwoordelijk voor het open houden van de slachthuizen in een deel van Brabant terwijl er grote aantallen besmette werknemers rondliepen. Van beste burgemeester c.q. bestuurder in 2018 naar de slechtste in 2020.
Een hele prestatie alleen wel erg dat het over de ruggen van de mensen gaat.
We hebben de overheid die we verdienen. We ergeren ons allemaal groen en geel aan de regels, maar als er een incident is, roepen we massaal om ingrijpen en maatregelen van onze overheid. Dan rest hun niets anders dan weer nieuwe regels, toetsingcommissies etc. in te gaan richten, om hun eigen burgers tevreden te houden. Uiteraard wil niemand deze regels voor hemzelf, maar wel voor de buurman.
wat een afschuwelijk verhaal en des te verschrikkelijker te weten dat er in Nederland zulke extreme bijstand bestaat als je de weg maar kent.
Wat mij betreft is dit ten top ook een Dekker Lives Matter.
"Nederland is al lang een rechtsstaat met een gekozen regering. We hebben geleerd de overheid te beschouwen als een welwillende kracht die we uiteindelijk met zijn allen gekozen hebben. Nog steeds bestaat dan ook de neiging dit wangedrag te bagatelliseren. Het zijn incidenten.." tot en met "Zo denken de meeste mensen in Nederland. Tot ze hun Wobine tegenkomen."
En wilde je dan beweren dat het dus vooral (!) niet zo is zoals de meeste mensen erover denken (omdat ze dat zo ervaren voeg ik eraan toe) dat het incidenten zijn?
En juist omdat het incidenten zijn men zich er tegelijkertijd ook massaal terecht boos maakt maar dan m.b.t. de verantwoordelijke(n) maar dan natuurlijk niet t.a.v. Nederland of de rechtstaat als geheel die er immers zorg voor draagt dat het niet anders dan incidenten zijn?
Hebben we hier niet veel meer te maken met iemand, net als sommige anderen eveneens die een typisch deel van de Nederlandse identiteit vormen overigens, die uit een behoefte deze incidenten tot patroon verheven wil zien?
Een onuitroeibaar deel van de Nederlandse identiteit voortkomend uit een typisch uit het protestantisme voortkomend vooral succesvol naar het socialisme overgeheveld schuldbesef waar behalve de Nederlandse overheid altijd op de beklaagdenbank zit in relatie tot het steeds weer gevonden slachtoffers daarvan dat ook meer algemeen voor de Nederlander als boosdoener geldt t.a.v. allerlei slachtoffers die dat niet zijn?
In werkelijkheid is veel vaker is een tragedie als deze dankzij onze overheid en daarmee ook dankzij de Nederlandse identiteit verbonden met onze bevolking die haar mede gevormd heeft niet meer dan een incident.
@Pater
Wat zegt hij dan? Een onuitroeibaar deel van de ... is het onderwerp, maar wat is het werkwoord?
Of zegt hij dat het een deel van de Nederlandse volksaard is dat mensen zich naast de overheid op de beklaagdenbank zetten, tegenover steeds weer gevonden slachtoffers die dat helemaal niet zijn?
En dan Han's ontmaskering:
'Hebben we hier niet veel meer te maken met iemand die uit een behoefte deze incidenten tot patroon verheven wil zien?'
Uit Han's column:
'Er zit een patroon in deze zaken. In alle gevallen gaat het om mensen in een zwakke positie die de overheid niet zo gemakkelijk in de vastgelegde kadertjes kan wringen. Zij gedragen zich op een manier die op gemeentehuizen en openbare diensten onaangepast wordt genoemd. Zij raken in moeilijkheden waarvoor geen standaardoplossing te vinden is.'
Dus ja, Han ziet een patroon. Maar ik ben wel benieuwd naar die behoefte van Han waar je naar verwijst. Aan wat voor een behoefte zit je te denken?
@Stok
Ja, het was weer even doorbijten bij Legioen, ondanks mijn verstandige adviezen af & toe is er nog geen leercurve zichtbaar. Maar je snapt hem zoals ik: die calvinistische nederlanders zoeken vaak de schuld bij zichzelf/de eigen overheid terwijl het alleen maar 'incidenten' zijn.
Die 'behoefte' duidt gok ik op hetzelfde,
Ik vind dit geval zo erg omdat Legioen dat schrijft in een tijd waarin de fouten van de overheid steeds duidelijker en hinderlijker worden. Legioen heeft kennelijk besloten dat hij dat negeert.
“als iemand een handgranaat voor je deur legt, wordt jouw zaak door de burgemeester verzegeld terwijl de daders zelden worden gepakt.”
Ik wil niet lullig doen, maar wat Hvd Horst opschrijft geldt voor overgroot deel van de migranten. Al jaren zijn ze onderhevig aan discriminerende behandelingsprofielen en kaders van overheid en privé sector. Als zij erover klagen komt er bijna nooit een vervolging. En de “criminelen” dekken zich uitstekend met de wet en macht.
Hoe tragisch ook wat Arie den Dekker overkwam, hij volgde de gemiddelde patroon van een burger niet en profileerde zich meer als onderdaan van een staat die al lang geleden afstand heeft genomen met burgerlijke samenleving, en daarin plaats haar eigen participatie eisen opgelegd heeft!
"Zo denken de meeste mensen in Nederland. Tot ze hun Wobine tegenkomen." Tja, de meeste mensen in Nederland zullen zo blijven denken, omdat ze hun Wobine helemaal nooit tegenkomen, en in DIE zin doet de overheid het nog niet zo slecht. Maar het klopt natuurlijk dat het we-ontvangen-bijna-nooit-klachten verweer weinig troost biedt als je zelf vermalen dreigt te worden tussen de tandwielen van de overheidsbureaucratie.
Overigens wist ik niet dat er een blad Binnenlands Bestuur bestond. De abonnees zullen waarschijnlijk niet zo representatief zijn voor de hele bevolking.
De manier waarop machthebbers omgaan met hun kwetsbaren, is een maatstaf voor de beoordeling van die machthebbers.
Daarbij maakt het niet uit of ze links, rechts of uit het midden komen.
In die zin doet deze regering het niet zo best, voorbeelden te over van slachtoffers die tussen de molenstenen vermorzeld worden. De groep wordt steeds groter en de diversiteit op inkomen ook.
De werkelijkheid is een andere dan de bekende peilingen en enquetes, waar de media en de politiek zo veel waarde aan hechten. Die uitkomsten zijn altijd een gemiddelde van de meerderheid. De Gauss kromme bestaat uit meer dan de 95% van het gemiddelde incluis de standaard deviatie. En 5 % van de totale bevolking van Nederland zijn 850.000 mensen met hun eigen ervaringen. Die wonen in Groningen, in Twente, hebben een dubbele nationaliteit, of naast tata steel in IJmuiden, of naast chemours in Dordrecht, zijn boer, werkeloos, zitten in de WIA of bijstand, of zijn allochtoon.
Gewone burgers met problemen, waarmee ze zich richten naar de machthebbers in dit land. Helaas vallen daar dan slachtoffers, een incidentje volgens diezelfde politici. Iedereen veegt dan snel zijn of haar straatje schoon, belooft beterschap en richt zich gemakzuchtig op de toekomst. Tot het volgende incidentje, met dezelfde aanpak en gevolgen. Soms sneuvelt er een politicus, maar daar is vast wel een mooie baantje voor. Zo niet, dan bestaat er ook nog een ruime wachtgeld regeling.
Die mazzel hebben de gewone burger slachtoffers niet, die zijn echt de pineut. Meestal voor jaren en jaren, ook hier voorbeelden te over.
Neoliberalisme is stilstand en afbraak
Gimli, je hebt helemaal gelijk. Maar we hebben een klein probleempje in Nederland.
Onze kinderen krijgen geen les in "basiskennis politiek"
Niemand weet dus het verschil uit te leggen tussen VVD en bijvoorbeeld SP.
Niemand heeft ooit gehoord van het Angelsaksisch model, Rijnlandsmodel of nachtwakersstaat.
Niemand weet waar liberalisme voor staat.
Ik heb al zo vaak commentaar gekregen dat heel duidelijk weergeeft: het enige alternatief voor liberalisme is communistische dictatuur.
Tja, dan kun je kletsen tot je blauw ziet.
@Kees, ik verwacht dat het blad binnenlands bestuur een hoog gehalte van wij van WC eend heeft.
Nee er zullen verhoudingsgewijs niet zoveel klachten zijn omdat de meeste mensen met hun baantje er wel doorheen rollen. Die zullen niet zo snel die overheid tegenover zich vinden.
Maar wanneer mensen werkelijk onrecht van die overheid ervaren en daar proberen tegen in het geweer te komen dan pas merken ze dat het geen zorgende overheid is maar een overheid die keihard terug slaat. Zie belastingdienst en klokkenluiders.
Bureaucratie is nodig om willekeur te voorkomen. Daarom zijn er regels, procedures, regelingen en toezichthouders. Maar bureaucratie heeft ook verschrikkelijk neveneffecten zodat een woud van verstikkende regels ontstaat waarin iemand hopeloos kan verdwalen. En, wat nog erger is, aanloopt tegen een muur van ambtenaren die zich verschuilen achter diezelfde regels, procedures, regelingen en toezichthouders EN achter elkaar. Een mens zonder (identiteits)papieren bestaat zelfs niet in een bureaucratie. De ambtelijke Moloch wordt ook wel aangeduid als Vierde Macht, naast de Trias Politica.
Dat verklaart ook waarom een staat met veel bureaucratie en veel ambtenaren niet goed functioneert. Door zijn enorme macht vormt zo'n staat ook nog eens grote bedreiging vormt voor vrijheid en democratie.
Gimli, de bureaucratie is ontstaan door het politieke model van na de oorlog.
Maar, daar hoort toch wel een kanttekening bij.
Na de oorlog was die bureaucratie er om mensen te helpen.
Sinds het ontstaan van CDA, het rechts worden van de PvdA en hun beider samenwerken met de VVD, is die bureaucratie voornamelijk gebruikt om uitdrukking te geven aan het wantrouwen dat de overheid kreeg richting de burger.
Waardoor kwam dat wantrouwen? De liberale ideologie die leidend werd na 1980, is de dictatuur van het geld, het grootkapitaal. Dat mensen daar tegen gaan protesteren is niet zo gek. Het wantrouwen van de liberale partijen richting de (frauderende) burger is het zelfde wantrouwen dat elke dictator heeft naar zijn volk.
Op hun beurt, krijgt de bevolking weer wantrouwen in de regering, nu steeds duidelijker wordt dat die regering er alleen maar is voor zichzelf en het grootbedrijf.
Maar, omdat het merendeel van de bevolking denkt dat "Links" gelijk staat aan "communisme" blijft iedereen door stemmen op de partijen die al 40 jaar bezig zijn om Nederland 150 jaar terug in de tijd te werpen.
Het wordt hoog tijd dat onze jeugd wordt onderwezen in de basiskennis over politiek.
Kwestie van een kwartiertje.
Mooie stelling hoor: "een staat met veel bureaucratie en veel ambtenaren niet goed functioneert."
Hoeveel is "veel" bureaucratie? Hoeveel zijn "veel" ambtenaren? Hoe meet je dat "goed functioneren"?
Welk onderzoek is dit allemaal gebleken?
@Allen
Ik zeg hierboven dat bureaucratie nodig is om willekeur te voorkomen en zaken ordelijk te laten verlopen. Maar bureaucratie kan snel ontsporen en een doel op zichzelf worden. Dan beginnen de problemen.
Maar alles is relatief. De bureaucratie in Nederland is soms verstikkend maar in Italië of Griekenland is het vele malen erger. Het kan in dat soort landen maanden duren voor je water of stroom hebt. In Griekenland gaan dingen sneller met een "envelop". In de voormalige communistische landen met hun planeconomieën was het nog weer beroerder. Het gevolg was volledige stagnatie en uiteindelijk totale ineenstorting.
Linkse mensen verwachten vaak (te) veel van de staat. Een staat die alles voor zijn onderdanen regelt en het collectief boven het individu stelt, lijkt mooi. maar creëert mensen die initiatiefloos, passief en afhankelijk zijn. Een staat die (te) veel macht heeft, is bovendien een grote bedreiging voor vrijheid en democratie.
@GB
Wijzen naar andere landen brengt deze meneer niet tot leven, het is geen genoegdoening voor de hardvochtige manier waarop de gemeente vaak omgaat met slachtoffers van het beleid.
Bureaucratie is van alle tijden en alle plaatsen, je verschuilen achter hullie zijn nog erger is een bekende neoliberale truc. Zo wordt alles wat afwijkt van een neoliberaal beleid weggezet als extreem, populistisch en vergeleken met ja wel het verfoeilijke communisme. Enige zelfkritiek of inzicht is afwezig, waardoor er een alomvattend TINA ontstaat, waarbij de richtlijnen en protocollen leidend zijn, waarna er gebeurtenissen ontstaan als deze.
Het vervolg is door je eigen reactie al voorspelbaar. Glas, plas en was principe tot het volgende "incident".
Neoliberalisme is stilstand en afbraak
@Martin
De liberale ideologie heeft weinig meer te maken met het huidige neoliberalisme, liberalisme heeft ooit voor de leerplicht gezorgd.
Bij het liberalisme, socialisme, christen democratie is in een gezonde democratie nog een keuze te maken tussen de verschillende ideologieen.
Ze weken principieel af van elkaar en gingen ook anders om in het oplossen van de maatschappelijke problemen.
Er is nu geen keuze meer, het is een alomvattend niet te ontsnappen globaal en lokaal systeem geworden. Je kunt het ook het neo-whatever noemen, er zitten liberale onderdelen in het beleid, maar ook van het socialisme en de christen democratie. Helaas zijn het de slechte onderdelen, de ongecontroleerde marktwerking uit het liberale kamp, de bureaucratie uit de socialistische kant, en de maatschappelijke onderdrukking en preutserigheid op gebied van vrijheid van meningsuiting uit de christen democratie.
De voordelen zijn voor een steeds kleinere groep, terwijl de gevolgen steeds verder om zich heen grijpen. De groep slachtoffers wordt steeds groter en net als in het echte leven, zijn de mensen die het nieuws bereiken, de bekende tipje van de ijsberg. De anderen krijgen zo nu en dan heel kort de aandacht.
Of worden weggezet als lui, populistisch, extreem links of rechts.
Neoliberalisme is stilstand en afbraak
@gimli55
Er is wel een oplossing: minder ambtenaren, minder regels, minder (financiële) regelingen en lagere belastingen. Maar dan moeten mensen hun zaakjes weer zelf gaan regelen, ZONDER hulp van de overheid. En dat kan lang niet iedereen.
Het blijft manoeuvreren tussen Scylla en Charybdis. Linkse politiek resulteert vaak in een verstikkende bureaucratie die alles probeert te regelen en daardoor tot onvrijheid, hoge belastingen en economische stagnatie leidt. Rechtse politiek - door jou neoliberaal genoemd - leidt dan weer tot minder bureaucratie en beperkte voorzieningen, waardoor de zwakkeren veelal aan hun lot worden overgelaten. Dat is grosso modo het geval in de VS.
De waarheid ligt zoals gewoonlijk in het midden. Er moet evenwicht zijn tussen gelijkheid en vrijheid, tussen bureaucratie en zelfbeschikking, tussen individu en collectief. En voor dat evenwicht moet je in het politieke midden zijn.
@gimli55
"Bij het liberalisme, socialisme, christen democratie is in een gezonde democratie nog een keuze te maken tussen de verschillende ideologieen.
Ze weken principieel af van elkaar en gingen ook anders om in het oplossen van de maatschappelijke problemen.
Er is nu geen keuze meer, het is een alomvattend niet te ontsnappen globaal en lokaal systeem geworden. Je kunt het ook het neo-whatever noemen, er zitten liberale onderdelen in het beleid, maar ook van het socialisme en de christen democratie. Helaas zijn het de slechte onderdelen, de ongecontroleerde marktwerking uit het liberale kamp, de bureaucratie uit de socialistische kant, en de maatschappelijke onderdrukking en preutserigheid op gebied van vrijheid van meningsuiting uit de christen democratie."
Dit is een hele goede beschrijving van de maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste 60 jaar, ook wel ontzuiling genoemd! Door het verdwijnen van de zuilen zijn ook de principiële verschillen tussen de ideologieën weggevallen en is het, ik chargeer een beetje, een pot nat geworden.
Deze politieke ontwikkelingen maakten in 1992 paars mogelijk. Twee politieke partijen die altijd lijnrecht tegenover elkaar stonden, gingen samenwerken en sloten hun vroegere coalitiepartner, het CDA, uit. Oud-vakbondsleider Kok werd premier en verloor en passant zijn ideologische veren.
De vraag is of dat echt zo erg is. In landen waar partijen nog duidelijke profielen hebben, gaat het zeker niet beter. De polarisatie is daar soms zo groot, dat samenwerking niet meer mogelijk is, met alle gevolgen van dien. Wat jij "neo-whatever" noemt, past toch het beste bij "het land van kleine gebaren" dat Nederland is. Hier geen grootse politieke vergezichten maar polderen tot we erbij neervallen. Dat is geen aantrekkelijke omgeving voor mensen op de politieke flanken, die houden van duidelijkheid, utopistische vergezichten, ingrijpende hervormingen en polarisatie. Maar zij zullen het er (voorlopig) mee moeten doen.
@GB
Links gelijkstellen met communisme is lui en gemakzuchtig, het is precies wat ik zei. Er bestaat ook nog zo iets als sociaal democratisch zoals in Noorwegen en Zweden. Dat is links, maar wel gericht op het welzijn van de bevolking.
Daar zijn ze heel anders omgegaan met de opbrengsten van het gas en olie.
Ze hebben alleen het rendement van de opbrengst gebruikt om de infra structuur te verbeteren en geinvesteerd in het onderwijs en andere maatschappelijk noodzakelijkheden.
Net als de opmerking over minder ambtenaren, ze horen andere opdrachten te krijgen. In plaats van systhemische en institutioneel racisme horen ze hun werk eerlijk te doen. Het ligt niet aan de uitvoerders, maar aan de managers met de deadlines en targets. De richtlijnen en protocollen zijn fout en doel geworden, in plaats van middel.
Rechtse politiek heeft niet tot een kleinere overheid geleid, maar juist tot een grotere. De uitkomst van de beloftes zijn juist omgekeerd aan de beloftes.
Neoliberaal rechts zorgt juist voor de zaken die nu fout gaan, zij hebben de macht en zelfs de aanhangers blijven overtuigd dat wat ze zeggen waar is.
Terwijl het tegenovergestelde gebeurt.
Je kunt veel van wat ik zeg kopieren, en beschrijven hoe het is gekomen. Je legt jezelf er zelfs bij neer. Dat is precies wat ik stel, het is een TINA systeem.
Iedere afwijking word gedwongen zich aan te passen en nu is Rutte zelfs in de EU aan het dwingen dat het overal zo zal gebeuren.
Geeft nog maar eens wat ik jaren geleden al constateerde, namelijk dat dit land is afgegleden naar een bananenrepubliek. Maar wel een bananenrepubliek met torenhoge belastingen voor mensen die dit land laten draaien, namelijk de werkenden.
Nederland is juist één van de best geregeerde democratieën ter wereld, met een vrije pers, een regering die professioneel en eerlijk is en een land met de beste verzorging ter wereld. Met ook een goede en eerlijke rechtspraak met niet corrupte rechters en goede advocaten.
Met uw "Nederland is een bananenrepubliek uitlating" die u vast van anderen hebt gehoord en hier "overpapagaait" slaat u dan ook de plank volledig mis.
@L
Lees de meeste reacties en begrijp de inhoud van het stuk en als je het dan nog vol blijft houden, heb je een plaat beton voor je hoofd.
Het OM houdt regelmatig ontlastende gegevens achter in de strafzaken, er zijn genoeg strafrechtelijke blunders om te spreken van systhemische fouten.
Heb je het niet gehoord over het politie bureau van Horst, waar 9 agenten tussen 2014 en 2019 geintimideerd, valsheid in geschrifte hebben gepleegd, waar alle zaken onder de loep moeten worden genomen.
Welke vrije pers, de pers die regelmatig copy paste stukken publiceerd, stemming maakt. Er is een Tweede golf onderweg, het aantal Covid besmettingen stijgen schrikbarend, waarna vandaag blijkt dat het percentage niet gestegen is, hooguit het aantal testen. Ze praten Rutte na, eerst kwam het niet, toen was testen niet nodig, ouderen opsluiten noodzakelijk, maar mondbescherming niet voor de zorgmedewerkers. Aerosols onbelangrijk tot het opeens wel zo was.
Welke beste zorg, er zijn 800 IC bedden weggesaneerd tegen de adviezen in. Er is op 2 bedden na geen triage nodig geweest, dat betekent op 2 bedden na, was alles vol.
Een regering die professioneel en eerlijk is? Ik wacht nog op mijn €1000 en Rutte staat bekend als Pinnokio met een hele lange neus. De echte problemen liggen er al jaren en worden doirgeschoven naar 2050.
De rechters zijn goed en niet corrupt, de advocaten ook, al wordt er stevig bezuinigd op de vergoeding van pro-deo advocatuur.
Op papier ziet het er redelijk tot goed uit, maar er is sprake van structurele betonrot op vele plekken van de maatschappelijk relevante instituten.
Kijk even verder onder het tapijt wat Nederland bedekt, is mijn advies.
Je moet het alleen wel willen zien, je kunt je ook richten op de papieren werkelijkheid.
Leontrotsky
Er zijn trouwens wel heel veel mensen in Nederland die het helemaal niet zo goed hebben in dit land. Mensen die oneigenlijk en onrechtvaardig behandeld worden omdat ze geld kosten bijvoorbeeld of gewoon omdat ze een andere huidskleur hebben of een andere achternaam hebben zoals in de toeslagenaffaire. Het gaat hier niet om incidenten, er zit een patroon in zoals dhr. Han van der Horst uitlegt in deze column. En dan hebben we het over alle mensen die in de ellende zitten en dan praten we nog niet eens over de dieren want daar zijn er ook behoorlijk wat van die het onnodig heel slecht hebben in dit land.
In het algemeen kun je zeggen dat staatsmacht de verschrikkelijkste macht is die je je kunt voorstellen. Zoals Han zegt, zolang het goed gaat werkt ze als een paraplu maar kom je op de een of andere manier in de problemen met diezelfde staatsmacht dan ben je de sigaar. Dan laat de staatsmacht zijn lelijke gezicht zien. Dan verandert die lieve overheid is een gruwelijk, fascistisch monster dat geen genade kent. Kijk maar naar de vrijheden die de overheid kreeg om terroristen te vangen.Om ons dagelijksleven in kaart te brengen. Inez Weski noemde het in zomergasten, Britta Böhler schreef er over in Crisis in de Rechtstaat. Stapje voor stapje lijken de beschermlagen die de burger moeten beschermen tegen willekeur van de overheid te worden afgebroken. Het recht wordt steeds vaker een kwestie van Volksempfinden in elkaar geflanst door een populistische volksvertegenwoordiging. Niet de bescherming van het individu staat centraal maar de angst van de massa.
Ik moet Mr. I. Weski nog gaan kijken, maar irt jou post en overigen hier op dit stuk; laten we het beestje een naam geven welk past: demogagie.
Het kapen van het staatsbestel en het in stand houden van een dergelijke coupe, vanuit de authoritatieve hierarchie zelve welk zich als doel heeft gesteld doormiddel van het kenmerk van populisme en het voertuig van polarisatie zich op te dienen als volksmenners van de angst vd massa, diens collectieve bewustzijn dusdanig "gasslightend" dat de normatieve meerderheid structureel laat afleiden en/of klakkeloos aan neemt van wat de werkelijke prioriteiten en motieven zijn. Waarbij de bureacratie idd verheven is tot een wapen en niet een middel voor volksvertegenwoordiging. Niet te spreken over andere belangen cq persoonlijk, professioneel en politiek/partij. Overeenkomstig zoals hier op microniveau het verschil wordt aangeduidt tussen een ambt en een baan in diens verlengde.
Punt is...demogagie, ik heb t eerder gezegd
We zijn allen slechts ieder een asset, een kostenpost voor de VVD-bestuurders, in hun Neo-liberale blikveld. Volkomen uit-en inwisselbaar door/voor andere mensen, als je de gemeenschap meer gaat kosten dan dat je iets oplevert.
Met deze zin ben ik het niet eens: "In alle gevallen gaat het om mensen in een zwakke positie die de overheid niet zo gemakkelijk in de vastgelegde kadertjes kan wringen."
Ik ken een gemeente waar burgers die bezwaar willen maken tegen grote projecten te horen krijgen dat ze dat uiteraard mogen doen, maar dat dan de rest van hun leven al hun eigen aanvragen voor vergunningen afgewezen zullen worden.
De goede uitgezonderd, zie ik te veel ambtenaren die niet meer begrijpen dat ze een ambt hebben en geen baan. Ze dienen de burger, de maatschappij. Te vaak beschouwen de burgers als vijand voor hun eigen (machts)positie.
Ja maar volgens de burgemeester van Oss, Wobine Buijs; koste die Arie den Dekker 'ook heel veel geld'...
Dat je het uit je strot krijgt als burgemeester.
Arie den Dekker deed zijn burgerplicht. De instanties die hem hadden moeten beschermen bleken onverschillig voor zijn lot en uiteraard heeft iedereen zich netjes ingedekt. Niemand heeft iets fout gedaan, alle procedures zijn keurig doorlopen.
Zijn verhaal is te beluisteren in een podcast van NRC en drie weken geleden gepubliceerd. Toen ik gisteren van zijn zelfverbranding hoorde was ik allerminst verrast.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/07/de-omerta-van-oss-a4005268
Het systeem faalt, en met het systeem de instituten die ons moeten beschermen.
Het zijn geen incidenten, maar systhemisch en institutioneel. Het is het gevolg van het neerleggen van de gevolgen van het falend beleid bij de burger. Geen verantwoordelijkheid nemen voor de besluiten en politiek alleen interesse hebben in het leermoment, waarna de volgende blunder zich voltrekt.
Doorschuiven, ontwijken, negeren, zo complex maken dat niemand er nog iets van snapt.
Het systeem faalt, en zo lang dat niet geaccepteerd wordt, is er geen leermoment en treedt er geen fundamentele verbetering op en zal het vaker herhaald worden.
Voorbeelden genoeg, je moet ze alleen wel willen Zien.
Voor wie nog meer over dit rampzalige systeem wilt lezen raad ik het volgende artikel aan:
https://decorrespondent.nl/11414/hoe-de-verzorgingsstaat-mensen-niet-langer-helpt-maar-in-de-problemen-brengt/686681066786-6ed9a00f?fbclid=IwAR0Dm3O_m7wIDiV4hFwMIFmB-dLCJwIptYdyucLQtglf-RMGUqQZfXkpJnM
Met als kersje op de taart dat je blijkbaar je uitkering kwijtraakt op het moment dat je niet meer officieel ergens staat ingeschreven (en dus op straat bent gekomen).
Nu weet ik het e.e.a. wb deze zaak, aangezien het in mijn omgeving is. Het uiterst tragisch hoe de overheid met de man is omgesprongen.
Het was geen onbeschreven blad, hij was ook niet bijster slim waardoor hij het misschien lastiger heeft gemaakt voor zichzelf in communicatie met de overheid. Maar iemand die wil getuigen tegen een van de grootste criminelen die Nederland rijk is (De mocro-maffia steekt geen poot uit naar deze groepering om een indicatie te geven) aan zijn lot over te laten is een grote schande.
Een ding heeft het wel opgeleverd, niemand gaat nog getuigen tegen Martien R.