© cc-foto: Roel Wijnants
Overal in Nederland hangt de vlag op zijn kop. Dat is zogenaamd een teken van de noodtoestand waarin wij met zijn allen verkeren. Het is een kreet van wanhoop. En om dat te rechtvaardigen verwijst men naar een praktijk uit de zeevaart in vorige eeuwen: als een schip in grote moeilijkheden verkeerde, hees men de vlag op zijn kop.
Flauwekul allemaal, onzin. Er met de haren bijgesleept. Het soort volk dat in de Verenigde Staten het Capitool bestormde, had soms de neiging de Stars and Stripes omgekeerd op te hangen. Nederlandse activisten die je hier wel eens met de Confederatievlag ziet sjouwen, hebben dit ideetje uit de Verenigde Staten geïmporteerd. Ter herinnering: de Confederatie vocht in de Amerikaanse Burgeroorlog vóór het behoud van de slavernij.
Veteranen en hun familieleden noemen het omgekeerd uithangen van de driekleur ontheiliging. Ze zien er minachting in voor het dundoek dat wapperde boven de kampementen van waaruit zij hun leven waagden. Het moet bitter zijn dit te zien als jouw zoon of dochter met die vlag op de kist begraven is.
Het Journaal toonde een of andere jongen uit Hazerswoude die het had over een ludieke actie. Een omgekeerde vlag als politiek symbool is alles behalve ludiek. Het is een naar en agressief teken. Het brengt geen hoop op een betere toekomst tot uitdrukking maar verongelijktheid en verbittering. Onder dit vaandel vindt de jacht op zondebokken plaats. Dit is het symbool van wat de helaas overleden filosofe Sietske Altink feitenresistentie noemde.
We hebben te maken met een regering die het reces in vlucht uit angst voor de realiteit. De oplossing van de grote crises in onze samenleving is toevertrouwd aan personen en partijen die ze voor een belangrijk deel eerst met eigen handen hebben geschapen. We voeren een economische oorlog met wapens die zich tegen ons dreigen te keren. Onze frivole bestuurders creëren door hun houding mede het klimaat waarin de omgekeerde vlag gehesen wordt.
Maar dat is geen excuus. De mentaliteit die ze tot uitdrukking brengt, het gevóel er achter, wordt in het filmfragment bij dit stuk haarscherp naar voren gebracht. Alles van waarde in onze samenleving wordt verraden als de dag van morgen behoort aan het verhaal achter de omgekeerde vlag, dat teken van haat en wraak.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
cc-foto: Roel Wijnants