De afbraak van Brusselse wet- en regelgeving heeft het startschot gekregen. Onder het mom van versimpeling van wetgeving en het verbeteren van de concurrentiepositie van bedrijven in Europa heeft de Commissie Von der Leyen meerdere dereguleringspakketten aangekondigd. De eerste snoeioperatie betreft Europese wetgeving die grote bedrijven oplegt niet langer weg te kijken van schendingen van werknemers- en mensenrechten en milieuschade. Het kabinet gaat mee in de dereguleringstrend en spreekt nu haar steun uit aan het eerste ‘Omnibus-pakket’. Voor werknemers in onze sectoren is dat onbegrijpelijk en onacceptabel. Zeker omdat de regeldruk in Europa en Nederland juist wel meevalt, afgezet tegen de Verenigde Staten. Daarom roepen we Tweede Kamerleden en Europarlementariërs op om in het geweer te komen tegen deze afbraak.
In haar werkprogramma heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zich voorgenomen om het aantal regels waar bedrijven aan moeten voldoen met 25 procent te verminderen. Dat is een ongericht target, vanuit de geloofsovertuiging dat de bestaande wetgeving enkel ballast voor het bedrijfsleven vormt. De economie in Europa zou gebukt gaan onder de zogenaamd overmatige regeldruk, waardoor we minder concurrerend zouden zijn. Wat in de afweging steevast wordt weggelaten is wat regulering eigenlijk oplevert voor zowel de economie als voor de samenleving.
Met deze agenda voert Von der Leyen de bedrijfslobby uit. De Europese werkgeverskoepel BusinessEurope heeft begin dit jaar een al een wensenlijst opgesteld van 68 Europese wetten die zij afgeknot wil zien worden. Dan gaat het bijvoorbeeld over klimaatwetgeving, voedselveiligheid, consumentenbescherming, of de gelijke beloning tussen vrouwen en mannen.
Is onze economie dan minder concurrerend vanwege de vermeende regeldruk? Die vlieger gaat niet op. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt dat de gemiddelde regeldruk in Europa lager ligt dan in de Verenigde Staten en dat die bovendien zelfs afneemt. De OESO onderzoekt ook in welke mate regelgeving zorgt voor een competitieve, open en goed draaiende economie. Ook daarin doet de EU het beter dan de VS. Op dit terrein scoort Nederland binnen de EU als één van de besten.
Desondanks wordt het regeldruk-mantra als rechtvaardiging gebruikt om op grote schaal te dereguleren. Von der Leyens eerste Omnibus-pakket, dat drie Europese wetten herziet, vormt de lakmoesproef. Onder meer de Europese anti-wegkijkwet (CSDDD) ligt op de snijtafel. Die EU-richtlijn verplicht grote bedrijven om schendingen van mensenrechten en arbeidsrechten op te sporen en aan te pakken. Daarbij moeten zij kijken naar hun eigen bedrijfsvoering, dochterondernemingen, zakenrelaties én de rest van hun toeleveringsketen.
In de voedingsindustrie, de bouw, de land- en tuinbouw en bij de supermarkten, waar wij opkomen voor de rechten van werknemers, wordt vaak gewerkt met lange ketens van toeleveranciers of onderaannemers. Daar staat wat op het spel: of we ronduit gevaarlijk en ongezond werk toestaan in de productie van palmolie, die bij ons in de vorm van een pot pindakaas of een tube tandpasta in de schappen ligt. Of we onderbetaling en uitbuiting van bouwvakkers toestaan, die door een onderaannemer van een onderaannemer aan het werk gezet zijn om glasvezelkabels door ons land te trekken. Dat gebeurt recht onder onze neus en daar moeten we een streep trekken.
In deze krant werd al openlijk betwijfeld of de doelstellingen van de anti-wegkijkwet nog wel overeind zullen blijven na de Omnibus-operatie. Daarover twijfelen is niet nodig, die doelstellingen blijven niet overeind. Als grote bedrijven enkel nog onderzoek moeten doen naar risico’s bij rechtstreekse toeleveranciers, dan blijft een grote deel van de misstanden buiten beschouwing. Bovendien hoeven handelsrelaties met zakenpartners die de fout ingaan niet meer verbroken te worden, waardoor verantwoordelijkheid weer doorgeschoven en afgeschoven kan worden. Geldboetes hoeven niet langer berekend te worden op basis van de netto wereldwijde omzet van een bedrijf. Hiermee gaat de afschrikwekkende werking verloren.
Dit betekent dat schendingen van mensen- en werknemersrechten en schade aan het milieu weer gewoon onopgemerkt door zullen gaan. Een straf voor bedrijven die het goede willen doen, die er concurrentienadeel aan zullen ondervinden. Bovendien getuigt het van onbehoorlijk bestuur ten opzichte van al die bedrijven die zich serieus aan het voorbereiden zijn en investeringen doen om werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het is voor ons onbegrijpelijk dat het kabinet zich aan de zijde van Commissievoorzitter Von der Leyen schaart en aan de Tweede Kamer schrijft dat zij het Omnibus-pakket in grote lijnen wil steunen. Hopelijk zijn de leden van de Tweede Kamer wijzer en slaan ze de handen ineen met hun collega’s in het Europees Parlement om deze dereguleringsdrang te stoppen. Juist in woelige tijden moet Europa haar waarden niet verloochenen en doen waar het goed in is: de wereldwijde standaard zetten en de lat daarbij hoog leggen.
Nurettin Altundal, FNV bestuurder Voedingsindustrie
Ellen Hoeijenbos, FNV bestuurder Bouwen en Wonen
Fatma Bugdayci-Karatas, FNV bestuurder Handel
René Kouwenhoven, FNV bestuurder Internationale Zaken Industrie & Agrarisch
De Eu regulering heeft een deel van het mkb lamgelegd. Alleen door te groeien en overnames te doen heb je nog voldoende liqiditeit om aan de bizarre hoeveelheid bureaucratie en bijbehorende overhead te bekostigen. In mijn beleveving sinds de kredietcrises verdrievoudigd.
Het gekke is juist dat ze het grootbedrijf willen ontlasten terwijl juist daar de gemeenschappelijke Eu markt voor ontwikkeld is.
Om de noodzakelijke innovatie te stimuleren moeten ze het kleinbedrijf ontlasten. Dat doen de bureaucraten weer niet omdat ze er vanuit gaan dat die toch niet vertrekken naar meer toegankelijke markten.
Het lijkt me problematisch dat regelgeving in vrijwel alle gevallen geldt: het maakt in de basis niet uit of je nou een kolencentrale of een windmolenpark bouwt, of dat je fairtrade of normale koffie verhandeld.
Hierdoor liggen ook werkzaamheden met maatschappelijke meerwaarde te lang stil. Op die manier boeken we geen vooruitgang
Deregulering is hoognodig om door de feitelijk vastgestelde bestuurlijk veroorzaakte overregulering op Europees en ook nationaal gebied af te bouwen. Niet alleen vanwege de tijds-en geldverspilling maar juist ook vanwege het grote aantal gevallen van onrecht wat er uit voorkomt tegen te gaan. Rechten worden nu juist beperkt en geschonden door de hoge mate van regulering. Deregulering kan prima met behoud van rechten, sterker nog, met het versterken eh herstellen van rechten.
Kom i.p.v. allerlei vage beschuldigingen te ventilleren eens met een aantal goed gedocumenteerde voorbeelden. En dan wel graag in normaal Nederlands.
Knap LaBou dat het probleem van de verstikkende en vaak tot onrecht leidende overregulering jou niet bekend is. Zelf geen ondernemer, werkzaam in de publieke werksfeer, bekend met de problemen op de woningmarkt, activiteiten in relatie tot klimaatregels, en ook geen sociale contacten die dat wel zijn en er dan zeker bekend mee zijn? Speciaal voor jou dan.
De EU is zelf inmiddels zover dat ze, omdat ze de slachtoffers en schade die het veroorzaakt niet meer kan ontkennen, en er plannen over heeft aangekondigd er mee bezig te gaan. Maar eerst zien en dan geloven waar het in ervaring met de EU toe leidt.
https://europa.eu/newsroom/ecpc-failover/pdf/ip-25-614_nl.pdf
In Nederland zelf is er een nieuwe politieke wind gaan waaien die veel heil ziet in deregulering van o.m. de belastingen, zaken rondom wonen, klimaat, werk, asiel, zorg, etc. hetgeen vermindering en vereenvoudiging van regels beoogt, en daarmee natuurlijk niet dat de overblijvende regels minder zullen gelden. Doel is juist de regels dan goed te handhaven maar af te zijn van de ondraaglijke hinder, kosten, en het huidige veel voorkomende onrecht van de huidige overregulering.
Ik zie een "eu" publicatie, en verder geen enkel gedocumenteerd voorbeeld van jouw "vele gevallen van onrecht door eu regulering". Verder is het nog steeds geen normaal Nederlands dat je gebruikt maar je standaard geneuzel waarmee je probeert te verdoezelen dat je maar wat uit je onderbuik roept. De problemen die je dan toch nog weet te noemen niet het gevolg van eu regulering maar worden die veroorzaakt door de politiek van die partijen waar jij nou juist kwijlend achter aan loopt. Overigens, die "nieuwe politieke wind " van jou, die stinkt als een enorme ruft.
De EU is opgericht om de bedrijven ons te laten plunderen.
Het klopt wel.
De EU is opgezet door de bedrijven ism de politiek.
Dat plunderen kun je inderdaad als een onwaarheid zien maar dat is het natuurlijk niet.
Dat is wat het neoliberalisme nu eenmaal voorstaat. De macht aan de bedrijven ten koste van de burger.
Wilt u een recent bewijs?
Lees het artikel hierboven gewoon dan weet u dat het waar is.
De Eu markt is er 1 met hoge toetredingsdrempels, hoge bureacratie kosten en weinig concurrentie. Dus erg duur voor de consument. Ook de privatisering van publieke goederen zoals energievoorziening, openbaar vervoer, zorg en gemeentelijke voorzieningen hebben dingen duurder gemaakt (meer bedrijven moesten eraan verdienen en er zijn ineens bakken met marketingkosten bijgekomen),
Resultaat: een gezin heeft een minimaal 2,5 of 3 x modaal inkomen nodig om een modaal leven te hebben (koophuis/auto/caravan of vakantie) ip 1of 1,5 x modaal in de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw.
En laten we het over de afgeroomde pensioenen door Ecb rentebeleid om de Euro te redden maar helemaal niet redden. (Pensioen is feitelijk uitgestelde consumptie, door het rente beleid krijg je nu nog maar 25 tot 50% van je uitgestelde consumptie terug op het moment dat je met pensioen gaat).
Een van de grootste problemen van Europe en de Europese landen is de verzengende regeldruk. Op vele fronten wordt de Europese concurrentiepositie kapotgemaakt. Het is goed dat daar eens zwaar de bezem doorheen wordt gehaald.
Ja natuurlijk, we moeten concurreren met de sweatshops in India en Bangla Desj, weg al die akelige regels!
Kijk anna, dát is tenminste sarcasme dat zoden aan de dijk zet. Die itsme lult in de zak van het bedrijfsleven
@anna
.
Dat is inderdaad een goed voorbeeld waar het misgaat. Nog een paar van dat soort regels en we hebben meer mensen aan het werk om de bureaucratie en de controle daarop na te leven dan mensen die daadwerkelijk produceren. Niet alles is maakbaar, of beter gezegd, weinig is maakbaar.
'Het is voor ons onbegrijpelijk dat het kabinet zich aan de zijde van Commissievoorzitter Von der Leyen schaart en aan de Tweede Kamer schrijft dat zij het Omnibus-pakket in grote lijnen wil steunen'.
Hoezo onbegrijpelijk? Onze dominante neoliberale politici zijn en gedragen zich dan ook als de vertegenwoordigers van de werkelijke baas van Nederland. En dat het is al sinds jaar en dag het egocentrisch op winstmaximalisatie opererende bedrijfsleven.
Regeldruk en het al dan niet uitvoeren van controles op die regels, zijn twee verschillende dingen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
''Onder het mom van versimpeling van wetgeving en het verbeteren van de concurrentiepositie van bedrijven in Europa heeft de Commissie Von der Leyen meerdere dereguleringspakketten aangekondigd.''
+
Dat zat er aan te komen.
Het thuisland van ongekozen EU Leider Van de Leyen heeft de grondwet aangepast en gaat met instemming van de EU weer mega schulden maken voor herbewapening.
En daar hebben ze geen pottenkijkers bij nodig.