Hoe zou het ingewikkelde debat over onze identiteit, immigranten en andere religies en culturen zijn geweest als een staatsman als Wim Kok premier was geweest?
Toen ik op mijn telefoon gisteren het bericht las dat Wim Kok was overleden flitsten verschillende gedachten door mijn hoofd. Staatsman. Arbeid. Kapitaal. NVV. FNV. WAO-crisis. Veren. Rita. Slotervaart. Twee lieve oude mensen keuvelend op de fiets door het park. Maar ook, multiculturele samenleving. Toen we daar nog niks van hoefden te vinden.
Ik ben in 2002 lid geworden van de PvdA, na de nederlaag van toen. Ik stemde al wel PvdA maar had nooit de aanvechting gehad om lid te worden. Maar in dat jaar, waarin alles wat ik tot dan toe vanzelfsprekend had geacht omver werd getrokken, realiseerde ik me dat je lid moet zijn van de vereniging om krachtiger de golf van haat te weerstaan.
Wim Kok was de premier van de tijd dat het politieke debat vooral ging om economie, de verzorgingsstaat, sociaaleconomische verdelingsvraagstukken. Dat was al ingewikkeld genoeg. Toen hij moest ingrijpen in de WAO-crisis (werkgevers die al te makkelijk werknemers afschreven en ‘ziek’ verklaarden) stond de PvdA op haar achterste benen. Maar het was een veenbrand, hij doofde uiteindelijk wel.
Aan het eind van zijn tijd als premier werd een andere kwestie dominant: wie zijn wij en kunnen anderen daarbij horen? Paul Scheffer schreef in 2000 dat de multiculturele samenleving was mislukt, de aanslagen van 11 september in 2001 maakten dat veel moslims bij voorbaat verdacht waren en Pim Fortuyn kapitaliseerde de angst en het onbehagen. Vanaf toen waren alle problemen in wijken met veel immigranten, op de arbeidsmarkt, in de sociale zekerheid veroorzaakt door de PvdA en/of de multiculturele samenleving.
Er was ook niet niks aan de hand, te veel voormalig gastarbeiders leefden in armoede, geïsoleerd omdat veel van hen de taal niet leerden, met alle problemen van dien voor hun kinderen. Die problemen waren te weinig gezien door de politieke partijen die tot 2002 regeerden.
Maar er is sinds 2002 vooral olie op het vuur gegooid. Toen Stef Blok met zijn commissie in 2004 concludeerde dat de multiculturele samenleving niet was mislukt, ondanks regeringsbeleid werd hij de Tweede Kamer uitgejouwd. De toenmalige regeringen Balkenende deden ook niet veel om het debat beter te laten voeren. Ja, een waarden en normen campagne die bestond uit een website met goede voorbeelden. Want de overheid mocht natuurlijk niet voorschrijven hoe we moesten leven. Ik ken die site en de postmoderne kramp ervan want ik was toen Coördinator Waarden & Normen bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Ik verzin dit niet.
Hoe zou het ingewikkelde debat over onze identiteit, immigranten en andere religies en culturen zijn geweest als een staatsman als Wim Kok premier was geweest? Zouden we dan nog naar hem hebben geluisterd? Ik denk dat de stille meerderheid van Nederlanders die blij is om lid te zijn van de Europese Unie, die vertrouwen heeft in elkaar wel weer toe is aan zo’n staatsmens.
Kleine Vos kwam net in de auto, op zoek naar haar favoriete liedje, per ongeluk bij ‘ As de Liefde Mar Blef Winnen ’ van Daniel Lohues. Prachtliedje met een vleugje Bach en veel liefde. Die draai ik vandaag grijs en ik denk aan Wim Kok.
Om over de heer Kok te praten moeten wij niet vergeten echte oorzaak van de benen nemen van de hoor Kok als premier: De weduwen van Srebinica en natuurlijk de onterechte klappen van Pim, de eerste verkrachter van onze Grondwet door te roepen: '''Islam is een achterlijke cultuur'' en zijn collega PVDA-er Oudkerk die riep stiekem:'' Kut Marokkanen''. Kok was slap en kon onze Grontwet niet verdedigen. Slap was dat van de heer Kok.
'Een expliciete schuldbekentenis of omstandige excuses zijn niet te verwachten. De echte schuld ligt bij Mladic, heeft Kok gezegd. Excuses roepen spookbeelden op van morele afbetalingen als 'het Indische gebaar' en de joodse Maror-gelden. Kok zelf gaf al nadrukkelijk aan 'geen behoefte te hebben aan demonstratieve boetedoening, met een stoet journalistieke waarnemers'. Met lege handen kan hij evenwel niet bij de vrouwen van Srebrenica aankloppen. Maar het IKV verwacht geen groots financieel gebaar van Kok.'
Vanaf dat moment had ik de PVDA verlaten als PVDA stemmer.
Volgens het Westen, na het moorden van 3000 onschuldige Amerikanen door criminele moslims is de wereld veranderd, maar de wereld moest blijven hoe hij was na het moorden van meer dan 8000 moslims in Srebinica in 1995,nota bene onder de ogen van het Westen!!
En dat moet ook gezegd worden!
De oplossing van de eenvoudige Kok zou zijn geweest: zet ze allemaal maar aan het werk. Zoals werk bij hem altijd overal de oplossing voor leek te zijn. WAO-problemen? Herkeuren en iedereen aan het werk. Economische problemen? Bezuinigen op de lonen en door arbeidstijdverkorting meer mensen aan het werk. O ja, en meer loon voor de bestuurders en andere mensen aan de top natuurlijk. Dat dan weer wel.
Vreemd dat Kok bij zijn verscheiden voor velen ineens een soort halfgod is, terwijl hij natuurlijk wel degene is die de idealen van de PvdA verkwanseld heeft en als premier de deuren wijd openzette voor de zo funeste vermarkting van de publieke sector.
Zelf vermoed ik dat Koks oplossing voor het debat over de multiculturele samenleving zou zijn geweest: iedereen verplicht aan het werk. Het sturen van integratie aldaar via de markt uitbesteden aan particuliere bureaus, met goedbetaalde topbestuurders aan het hoofd uiteraard, want zonder bonussen en exorbitante salarissen kunnen we daar natuurlijk nooit goede mensen voor krijgen. Verder niet zeuren en gewoon aan de gang.
Gelukkig is de vraag hoe Kok zaken zou hebben aangepakt net zo relevant als b.v. “Wat als Duitsland nu de oorlog gewonnen zou hebben?” En hebben we nu een andere lobbyist als premier.
"Hoe zou het ingewikkelde debat over onze identiteit, immigranten en andere religies en culturen zijn geweest als een staatsman als Wim Kok premier was geweest?"
Oh boy, Kok was zich 20 jaar geleden al totaal niet bewust van de tijden waarin we toen al leefden.
Kok was een regeringsleider van het niveau Drees en De Jong. Een onbetwiste leider waar de eenvoud en vanzelfsprekendheid van af droop.
Maar hij was bepaald geen staatsman.
Vos memoreert de ingreep in de WAO. Welnu, de WAO werd misbruikt door werkgevers èn vakbeweging om massaontslagen te versoepelen. Kok had een einde moeten maken aan het misbruik van de WAO in plaats van de basis te leggen voor de afbouw ervan, waardoor tienduizenden werknemers zijn gedupeerd.
Lubbers zei ooit: 'Dat van de pensioenen, dat hadden we nooit moeten doen.' Dat van de pensioenen, dat was de bijl aan de wortel van het pensioenstelsel ten faveure van ondernemingen en overheid. Kok heeft daar volop aan meegewerkt.
Onder Kok werden de belastingen voor bedrijven en topinkomens verlaagd en namen die op arbeid toe. Onder Kok besloot Nederland om mee te doen aan de euro terwijl het onverantwoordelijke karakter ervan bekend was.
Onder Kok schoof de PvdA op in neoliberale richting, een keuze die uiteindelijk heeft geleid tot de marginalisering van de partij. Kok bestond het z3lfs om GroenLinks extreem links te noemen.
Als regeringsleider was Kok een voorbeeld voor velen. Als vader des vaderlands en als leider van de socialistische beweging was hij een ramp.
Denk daarbij nog aan het gegeven dat hij middels een uitgebreid rapport voor de EU heeft bijgedragen aan het huidige arbeidsmarktbeleid en de cirkel is rond. Door mensen als Kok is iedere tegenbeweging t.a.v. neoliberale politiek ten gronde gegaan. Ik denk daarbij ook aan zijn commissariaat bij bijvoorbeeld de ING en hoe hij de buitenproportionele beloningen en bonussen aldaar, met dezelfde 'consensus' hartstochtelijk verdedigde en het commissariaat vervulde.
Ik vraag me af of dat in alle lofuitingen nog wel gezegd mag worden.
Voor mij is de PvdA die het onder zijn leiding geworden is de verpersoonlijking geworden van het huidige neo-liberalisme. De tegenmacht helemaal afgebroken gaf het die stroming alle ruimte en ging het er uiteindelijk in mee.
Hij persoonlijk is daar m.i. steeds verder in meegegaan. Dus begrijp ik niet dat er mensen zijn die zeggen dat hij toen niet de consequenties had kunnen overzien van het 'afschudden van de ideologische veren', alsof hij dat later ergens ooit gecorrigeerd/rechtgezet heeft. Ik begrijp dat niet en zal dat nooit begrijpen. Ik heb later nl. nooit enige spijt gezien of haperingen daarin.
Ik kan in reactie op desbetreffend artikel echter deze enorme 'teleurstelling' in hem niet kwijt. De ex-vakbondsman, de bevlogen vakbondsman en de politicus Kok waren voor mij twee totaal tegengestelde mensen. Als 30 jaar lange PvdA kiezer heb ik dat enkel als een groot verraad kunnen voelen met enorme consequenties, en kan dat nu niet anders zien.
Voor mij was die 'eenvoud' er ook wel vanaf moet ik zeggen.
Minoes,
ik had het geluk bevlogen SDAPers te kennen die in de jaren 30 zich volledig inzetten voor de volksverheffing. Zij waren zich in hoge mate bewust van de samenhang tussen competenties en kansen kunnen gebruiken. Kampen hadden bijvoorbeeld altijd een scholingscomponent. Mensen in achterstandssituaties werden geholpen om daar uit te komen.
En ook toen al wisten liberalen en christenen niets beters bij te dragen dan een oproep om de handen uit de mouwen te steken, de boodschap dat in de hemel alles goed zou komen en, uiteraard en mede op verzoek van de christelijke vakbonden, een enorme loonsverlaging.
Veel van hen keerden de PvdA de rug toe toen Wim Kok de touwtjes overnam van Joop den Uyl. Zag overigens Kok in Kijken in de ziel, en een groter contrast dan tussen hem en de pias Balkenende is nauwelijks denkbaar. Over Van Agt zwijgen we.
Kok was een regeringsleider van het niveau Drees en De Jong. Een onbetwiste leider waar de eenvoud en vanzelfsprekendheid van af droop.
Maar hij was bepaald geen staatsman.
Vos memoreert de ingreep in de WAO. Welnu, de WAO werd misbruikt door werkgevers èn vakbeweging om massaontslagen te versoepelen. Kok had een einde moeten maken aan het misbruik van de WAO in plaats van de basis te leggen voor de afbouw ervan, waardoor tienduizenden werknemers zijn gedupeerd.
Lubbers zei ooit: 'Dat van de pensioenen, dat hadden we nooit moeten doen.' Dat van de pensioenen, dat was de bijl aan de wortel van het pensioenstelsel ten faveure van ondernemingen en overheid. Kok heeft daar volop aan meegewerkt.
Onder Kok werden de belastingen voor bedrijven en topinkomens verlaagd en namen die op arbeid toe. Onder Kok besloot Nederland om mee te doen aan de euro terwijl het onverantwoordelijke karakter ervan bekend was.
Onder Kok schoof de PvdA op in neoliberale richting, een keuze die uiteindelijk heeft geleid tot de marginalisering van de partij. Kok bestond het z3lfs om GroenLinks extremistich te noemen.
Als regeringsleider was Kok een voorbeeld voor velen. Als vader des vaderlands en als leider van de socialistische beweging was hij een ramp.
In een open en vrije samenleving maakt de vrije mens zelf zijn of haar identiteit. "Onze" identiteit is een verzinsel van nationalisten en socialisten. Vrije mannen en vrouwen breken los uit de "Eigen" groep.
@ Frans -
pardon?
Dat is nieuw voor me: een vrij iemand die zijn eigen identiteit maakt.
Zou je in enkele alinea's willen toelichten hoe dat proces eruit ziet? Ik bedoel: vertel iets, maar geef niet teveel prijs. Want je hebt vermoedelijk kennis in huis die goed is voor een Nobelprijs, en voor een boek dat beter zal verkopen dan de Bijbel en 'Das Kapital' bij elkaar.
Dat is een hele nieuwe benadering die veel kansen zou kunnen openen voor de toekomst wanneer die op waarheid zou berusten.
Van mij mag je best wat uitgebreider reageren dan de paar alinea s die Cliff je gunt om je stelling toe te lichten.
Ik ben erg benieuwd om te vernemen hoe dit in elkaar steekt
@Frans_Cobben_Halsteren, 21 oktober 2018 at 16:45,
“Vrije mannen en vrouwen breken los uit de “Eigen” groep.”
Bedoel je o.a. het volgende:
Binnen het neoliberalisme hebben prooimensen de kans om roofmensen te worden?
Helaas komt “het hoofd boven het maaiveld uitsteken” hier te vaak op neer. Het tegenwoordig dominante neoliberalisme is daar een demonstratie van.
Het laten vallen van de ideologische veren door Wim Kok was natuurlijk ook een losbreken uit de eigen groep?
Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Heren, heren,
wat Frans zegt is best aardig en, als je even nadenkt, ook wel helder. Het is, dunkt me, te linken aan het volgende citaat uit het artikel van Vos:
"wie zijn wij en kunnen anderen daarbij horen?"
Over de uitwerking kan Frans meer zeggen.
"Dat is nieuw voor me: een vrij iemand die zijn eigen identiteit maakt."
Kennelijk heb je de ontzuiling en de daarop volgende individualisering niet meegemaakt. En ook nog nooit van globalisering gehoord.
"je hebt vermoedelijk kennis in huis die goed is voor een Nobelprijs"
Onder mensen die ook maar een beetje op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in Nederland gedurende de laatste halve eeuw is dat toch echt common knowledge.
Tijdens de verzuiling werd je identiteit bepaald door het dorp waarin je was geboren en door de zuil waartoe je behoorde. Je zat bijvoorbeeld op een roomse school en op een roomse sportvereniging tussen allemaal geloofsgenoten uit hetzelfde dorp. Daar leerde je ook je partner kennen en anders wel op de dansavond in het dorp. Je complete identiteit en leefomgeving kreeg je aangereikt. Of opgedrongen, afhankelijk van hoe je erin stond.
Op wat plattelandsgemeenten na werkt dat tegenwoordig niet meer zo. Je zoekt je eigen groep gelijkgestemden en creëert zo je eigen identiteit. En dat is lang niet altijd in je eigen dorp of buurt. Desnoods reis je naar het buitenland om met soortgenoten een popfestival van jouw smaak te bezoeken in plaats van in de dorpsdisco tussen plaatsgenoten te blijven hangen. De schoolklassen zijn veel gemêleerder geworden dan vroeger en naarmate je verder leert wordt dat effect alleen maar sterker. En dankzij internet kun je wereldwijd op zoek naar mensen met dezelfde interesses en overtuigingen als jij, in plaats van dat je afhankelijk bent van wat je in je directe omgeving wordt aangereikt.
Je partner kies je uiteindelijk ook niet meer uit dezelfde bloedgroep uit dezelfde buurt of hetzelfde dorp. Ook daarbij baseer je je op de identiteit die je zelf hebt ontwikkeld en niet op de identiteit die je vroeger werd opgedrongen en die bepaalde of je wel of niet een rooms of atheïstisch meisje mocht kiezen.
@ Piet de Geus -
ja, als je het elders aflegt tegen me, dan probeer je het hier nog maar eens.
De begrippen 'ontzuiling', 'individualisering', en 'globalisering' zeggen mij:
helemaal niets.
En desondanks houd ik mezelf wonderwel in leven.
Hoe zou dat nu toch kunnen?
Het zal in mijn genen zitten, of anders wel in mijn brein (twee moderne non-verklaringen die morgen alweer achterhaald zullen zijn).
Hier is de complete uitleg van al die ziektes van de moderniteit:
https://www.youtube.com/watch?v=R3kfFJeq3nU
"als je het elders aflegt tegen me"
Leuk als mensen niet eens snappen dat ze zichzelf bevlekken als ze omhoog proberen te pissen.
"De begrippen ‘ontzuiling’, ‘individualisering’, en ‘globalisering’ zeggen mij:
helemaal niets.
En desondanks houd ik mezelf wonderwel in leven.
Hoe zou dat nu toch kunnen?"
Dankzij de verzorgingsstaat uiteraard, hoe anders?
Het debat was nagenoeg of precies hetzelfde geweest. Het debat ontstaat namelijk door de aanwezige problemen en die zijn niet anders omdat er toevallig een andere politicus aan het roer staat.
Aan de kant van degenen die niet enthousiast worden van immigratie wordt er, met of zonder opinieleiders, toch wel langs dezelfde lijnen gedacht.
Ik kan me slecht voorstellen dat men zich ter linkerzijde door de partijleider laat voorschrijven wat men over de immigratiekwestie moet denken, maar je weet het nooit. Maar Kok was er de man niet naar om zulke voorschriften uit te vaardigen. Asscher doet dat eigenlijk ook niet.
Dus, maak je geen illusies, mevrouw Vos: het maakt niets uit.
Tenslotte: wat er zo ingewikkeld is aan dat debat zou ik niet weten. Misschien dat die "ingewikkeldheid" een verklaring voor besluiteloosheid en verwarring biedt.
Ik denk dat de werkelijkheid van alledag meer dan wat dan ook het immigratiedebat bepaalt.
Ik kan dit stukje alleen zien als PvdA romantiek. Dat debat over identiteit, immigranten en andere religies en culturen, was al lang aan de gang. Frits Bolkestein was er bijvoorbeeld al mee bezig, voordat Fortuijn in opkomst was. Dat geeft al het antwoord op de vraag of Kok daar nu verschil in zou kunnen maken: nee, hij kon het toen ook al niet. En die stille meerderheid, stemde na de hoogtijdagen van Kok, tegen de EU grondwet.
Mooie gedachte, denken aan Wim Kok met de vraagstukken waar Nederland zich nu voor geplaatst ziet.
Een paar dingen kun je zo al voorspellen.
Er zou geen gedoe over dividendbelasting zijn geweest.
Er zou een goed werkend opvang en terugstuur beleid geweest zijn voor asielzoekers.
Nederlanders gaan er niet in koopkracht op achteruit bij economische voorspoed.
Er zou een kabinet gevormd zijn waarin geen plaats is voor kneuzen als Zijlstra, van Ark, Bijlevelt en Schouten om er maar een paar te noemen.
Nederland zou homogener zijn, minder strijd tussen bevolkingsgroepen.
Wim Kok zou klemmende vraagstukken met visie aan pakken.
Het wachten is op een nieuwe mp met de kwaliteiten die hij bezat.
Beste Mei Li, een mooi verhaal, maar je laat toch enkele belangrijke minder mooie dingen ongenoemd. Zoals het "afschudden van de ideologische veren" en daarmee capitulatie voor het neoliberalisme, met alle heilloze gevolgen van dien ("privatisering" enz.), de volkomen foute keuzes wat betreft Srebrenica, en de commissariaten die Kok verwierf na zijn premierschap ondanks zijn voorgaande scherpe kritiek op "exhibitionistische zelfverrijking". (Misschien was zijn eigen zelfverrijking wat minder "exhibitionistisch"?).
In Kok heb ik nooit een groot "staatsman" gezien, integendeel. Zelfs als FNV-voorzitter vertrouwde ik hem niet helemaal, toen ik zelf kaderlid van de ABVO-KABO was.
Misschien kan ik dat gemakkelijk zeggen, want ik heb nooit op de PvdA gestemd. Altijd links daarvan.
Met het afschudden van die veren had Wim Kok een hele andere bedoeling. Dat is nooit uit de verf gekomen.
Dat mag je hem aanrekenen.
Voor Srebrenica droeg hij de verantwoordelijkheid.
De gemaakte fouten vonden hun oorsprong bij de VN en NAVO partners Engeland en Frankrijk.
Nederlandse militairen kregen een onmogelijke opdracht.
Daarvoor is de VN verantwoordelijk.
Wim Kok heeft zijn commissariaten uitstekend vervuld.
Hij heeft de daarvoor gebruikelijke vergoeding gekregen.
Daar is niets mis mee.
Jaren heb ik PvdA gestemd. Met overtuiging bij den Uyl. De twee paarse kabinetten waren het begin van de neergang van links. Kok, wellicht een prima vent, was daar medeschuldig aan.
Samsom is het gelukt de PvdA definitief de nek om te draaien.
@ Hiltermann: Kok heeft in zijn periode als commissaris van ING de basis gelegd voor het integriteitsbeleid van ING at the top. Een beleid waar het bedrijf nu nog steeds veel profijt van heeft, omdat het echt gewerkt heeft en nog steeds werkt.
@ Hiltermann:
[Met het afschudden van die veren had Wim Kok een hele andere bedoeling.]
Zoiets beweerde de vroegere voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet ook in het TV-programma "Buitenhof" afgelopen zondag. Mag jij uitleggen wélke "andere bedoeling".
[Voor Srebrenica droeg hij de verantwoordelijkheid.]
Inderdaad, juist omdat het kabinet verkeerde keuzes had gemaakt.
[Wim Kok heeft zijn commissariaten uitstekend vervuld.
Hij heeft de daarvoor gebruikelijke vergoeding gekregen.]
Juist, en die " gebruikelijke vergoeding" rekende hij ook tot de “exhibitionistische zelfverrijking”.
Noem dat maar een veenbrand. De ingreep heeft veel kwaad bloed gezet. Lubbers met z’n ‘1 mio werklozen; over my (politieke) dead body’.
Toen werkgevers die werknemers dumpten in de WAO en daarna de ‘echte’ WAO’ers die de prijs betaalden omdat de WAO ‘onhoudbaar duur’ was geworden: Verlaging van de uitkering en argwanende blikken naar weer zo’n werkschuwe (‘ja, ja het zal wel) arbeidsongeschikte in het ‘verdachtenbankje’...