De Deense Raad voor Ethiek buigt zich over de vraag of de Denen automatisch geregistreerd moeten worden als orgaandonor. Dat gebeurt op verzoek van minister van Volksgezondheid Sophie Løhde. Ze wil dat de raad onderzoekt wat de ethische implicaties zijn van een dergelijke verandering van de donorwet.
Volgens Løhde is ‘de tijd rijp’ om te overwegen dat elke Deen vanaf de leeftijd van 18 jaar automatisch orgaandonor is, in plaats van het huidige model waarbij mensen zich actief moeten registreren. Als de wet gewijzigd wordt, zal het omgedraaid zijn: iedereen is dan donor, tot er actief een aanvraag tot verwijdering uit het register wordt ingediend. Het voorgestelde model lijkt daarmee op de aangepaste donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra die onlangs in Nederland met een krappe meerderheid door de Tweede Kamer werd aangenomen.
In een persbericht liet de minister weten:
Denen staan over het algemeen positief tegenover orgaandonatie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een overweldigende meerderheid van de bevolking er ook positief tegenover staat om mensen automatisch orgaandonor te maken.
Løhde wees erop dat ondanks de houding van de Denen ten opzichte van orgaandonatie, ‘er nog steeds een tekort aan donoren is en elk jaar zijn er patiënten die sterven in afwachting van een nieuw hart, een nieuwe nier of een ander vitaal orgaan.’
De minister heeft zelf geen standpunt ingenomen over de wenselijkheid van een dergelijke wetswijziging. Ze heeft benadrukt dat ze een beslissing hierover zal laten afhangen van het oordeel van de Raad voor Ethiek en vervolgens een goed- of afkeuring van het Deense parlement. De Raad voor Ethiek, een onafhankelijk orgaan dat het parlement, ministers en andere overheden adviseert over ethische kwesties, zal in 2017 een aanbeveling doen.