Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Den Haag, doe als Berlijn: ook Nederland moet de Mietenwahnsinn stoppen

  •  
05-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
8150386661_feac63c17c_o

© cc-foto: CorporatieNL

De waanzin is compleet. Met een laag en gemiddeld inkomen is een huis kopen vrijwel onmogelijk. De wachtlijsten voor de sociale huur zijn lang en de huren in de vrije sector zijn torenhoog.
co-auteur: Jochem Visser
“Onze leraren, brandweermensen en verpleegsters moeten ook goed en betaalbaar kunnen wonen.” Bel een willekeurige politicus ’s nachts wakker en hij of zij kan dit zinnetje opdreunen. Maar de realiteit is totaal anders. De afgelopen jaren is er door de opeenvolgende Nederlandse regeringen nauwelijks iets gedaan om te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen zijn. De neoliberale meerderheid in de Tweede Kamer liet wonen aan de markt over. Het resultaat is een diepe wooncrisis. Berlijn doet dat anders. Daar zijn de huren voor de komende vijf jaar bevroren en wordt de markt teruggedrongen. Wij vinden dat ook Nederland de woonwaanzin aan moet pakken.
Deze week bleek dat de huren in de vrije sector het afgelopen jaar met 4,8% zijn gestegen. Een week eerder bleek de prijs voor koopwoningen met 8% te zijn gestegen. In december bleek dat er de afgelopen 5 jaar 100.000 sociale huurwoningen zijn verdwenen. De waanzin is compleet. Met een laag en gemiddeld inkomen is kopen vrijwel onmogelijk. De wachtlijsten voor de sociale huur zijn lang en de huren in de vrije sector zijn torenhoog.
De regering doet bar weinig om de crisis aan te pakken. Zo werd in het regeerakkoord slechts één hele maatregel aangekondigd om de stijgende vrije sector huren te beteugelen. De zogenaamde ‘noodknop middenhuur’ waarbij de aanvangshuur op plekken met woningnood kan worden beperkt. Drie jaar later is de maatregel nog steeds niet ingevoerd. De in het regeerakkoord beloofde aantallen te bouwen woningen zijn ook bij lange na niet gehaald.
Het kabinet Rutte schijnt niets van de laatste financiële crisis te hebben geleerd en geeft (internationale) beleggingsfondsen opnieuw volop de ruimte om in Nederland flink ontroerend goed op te kopen, waardoor de prijzen de pan uit rijzen. Tegelijkertijd brengt ze de sociale huursector steeds verder in het nauw door steeds hogere belastingen op te leggen. Steeds meer mensen met een laag en gemiddeld inkomen komen hierdoor gigantisch in de knel.
Ook in de Duitse hoofdstad stegen de huren de afgelopen jaren hard. De gemiddelde huurprijs is in 10 jaar tijd bijna verdubbeld. Veel Berlijners vreesden dat ze hun huur niet meer zouden kunnen betalen en gingen daarom vorig jaar massaal de straat om tegen de Mietenwahnsinn , de huurwaanzin, te demonstreren. Het protest richtte zich in het bijzonder tegen het grootkapitaal dat de afgelopen jaren vele, vooral kleinere huurwoningen in Berlijn heeft opgekocht en vervolgens op prijsstijgingen heeft gespeculeerd.
Het Berlijnse stadsbestuur heeft inmiddels besloten een Mietendeckel, een huurdeksel, in te gaan voeren en daarmee de huren van 1,5 miljoen woningen de komende vijf jaar te gaan bevriezen. Ook heeft de stad al ruim 10.000 woningen teruggekocht van particuliere eigenaren. Bovendien loopt er een campagne om per referendum beursgenoteerde woningfondsen te gaan onteigenen. Met als doel meer zekerheid en zeggenschap voor de huurders te krijgen.
Waar Den Haag de markt om zich heen laat grijpen, grijpt Berlijn hard in op de markt. Het is hoog tijd dat ook in Nederland de waanzin op de woningmarkt een halt wordt toegeroepen. Begin met het beperken van de huren, stop de verkoop van woningen aan (buitenlandse) beleggingsfondsen en schaf de verhuurderheffing af, zodat er snel betaalbare woningen kunnen worden gebouwd. Verder moeten huisjesmelkers, en andere profiteurs, hard worden aangepakt en desnoods onteigend.
Kortom, huisvesting moet in ons land niet meer gaan worden beschouwd als een handelswaar, maar bovenal als een grondrecht. Berlijn laat zien hoe dit kan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
6 feb. 2020 - 12:57
"Met een laag en gemiddeld inkomen is kopen vrijwel onmogelijk. De wachtlijsten voor de sociale huur zijn lang en de huren in de vrije sector zijn torenhoog" Wat mij steeds heel erg stoort is dat we doen alsof dit iets van deze tijd is, alsof dit nu uit de lucht komt vallen. Dat was echter in mijn tijd helemaal niet anders, op alle punten niet. Er waren destijds zelfs nog minder vrije sector woningen en de huren waren ook toen enorm hoog.
1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt8 feb. 2020 - 17:50
Minoes, misschien zijn wij wel uit dezelfde tijd. Maar mij stoort het meeste dat een jong stel/gezin vandaag de dag geen huis kan krijgen. Tenzij zij samen een hoog inkomen hebben. Vele jaren heeft de politiek gezegd, koop maar een huis, ik denk dat ze dat nu nog doen. Maar nu zijn de omstandigheden daar niet naar, door het strooigeld van de ECB zijn de huizenprijzen zodanig op gelopen dat eigenlijk niemand het zou kunnen betalen, zeer lage rente en blij als je ingeloot bent. Maar als de koopprijzen omlaag gaan, en dat staat wel vast, dan zullen nog meer dan 10 jaar geleden de drama's weer op borrelen. 55 jaar geleden moest ik 5 jaar wachten, heb het benodigde geld bijeen gescharreld en een huis gekocht. Veel steun maar dat is niet iedereen gegeven. Vooral de PvdA neem ik kwalijk dat zij meegaat met de praatjes van VVD/D66.
Petra Privacy
Petra Privacy
6 feb. 2020 - 12:53
Dank je wel Sandra en Jochem. Voor wie de Woonconferentie van de SP van zaterdag 18 januari nog terug wil zien, dat kan via het YouTube kanaal van de SP. Daar vindt u dan ook de andere bijdragen van deskundigen, zoals van Paulus Jansen als directeur van de Woonbond. En misschien beginnen de inwoners van dit land toch wel duidelijk te krijgen dat er een wooncrisis is in dit land, maar dan ook vooral dat Nederland ons land is. En dus bepalen wij ook het beleid maar zolang steeds meer mensen niet gaan stemmen (wat ook een keuze is) blijft dit afbraakbeleid bestaan. Omdat er tientallen miljarden mee verdient worden. En omdat de mensen die het treft, zich niet verzetten en niet organiseren, kan ieder kabinet mensen blijven uitbuiten. Mensen zijn wel boos, maar organiseren en verzetten zich niet en dat is dus wel te merken. Kansen genoeg die je samen kan benutten en dat is nog steeds zo. Dus wie een ander beleid wil, gaat weer zelf aan de slag. Door volgend jaar sociaal en positief te stemmen, maar je kan ook terecht bij Omslag in Eindhoven, het kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven. Want duurzaam wonen doen we samen en daar is Omslag een geweldig voorbeeld van.
Rode druppel
Rode druppel
6 feb. 2020 - 9:54
Laat ik eens wat breder mijn gedachten opschrijven. Waarom is de randstad zo populair om te wonen ? Ontzettend duur en een lucht die enorm vies is. Zou dat komen door de bedrijven die er gevestigd zijn ? Is een concentratie van bedrijven met zoveel inwoners nog gezond ( Wuhan ) ? Zou een hervestiging van bedrijven in de regio niet ontlastend werken voor de woningnood ? Dan kunnen die bedrijven naar de laatste techniek hun uitstoot verminderen. Een regionale economie die zoveel mogelijk zelfvoorzienend is, is ook uit klimaat oogpunt beter. Immers het transport wordt zo tot een minimum beperkt. Dat waren even zo maar een paar overwegingen.
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty
6 feb. 2020 - 9:03
Je zult ook het taboe op een spreidingsbeleid van economisch zwakke huishoudens moeten doorbreken. Gemeente Rotterdam heeft hier een lans voor gebroken. Hebben woningzoekenden met een slechte vooruitzichten het recht om op de plek van hun voorkeur te wonen? Dit zijn immers vaak de steden waar de druk op de woningmarkt al zeer hoog is. Politieke partijen moeten hierover een standpunt innemen. Verder bedacht ik dat je als noodoplossing ecologisch gebouwde mobiele "Tiny Houses" in de periferie rond steden kan realiseren. Alleen moet je ervoor waken dat dit geen permanente "Trailer park"-achtige woonlocaties worden zoals in de VS. Maar als tijdelijke maatregel wel zeer het overwegen waard.
Greendutch
Greendutch
6 feb. 2020 - 8:51
In Zembla of de Monitor(?) eerder ook getoond dat Arabieren in z-Limburg gewone huizen als vakantiewoning hebben gekocht en daardoor die huizen op 4 weken na leeg staan. Huizen horen in bezit van NL te zijn. Waarom investeren pensioenfondsen er niet in i.p.v. in niet-groene bedrijven? Ik wil ook wel weten hoe het met de bekabeling zit? Daar was jaren geleden ook sprake van verkoop aan het buitenland?? Wat de regering vergeet is dat al die huizen en verdere voorzieningen vnl zijn opgebracht vanuit belastinggeld en dus van ons allemaal zijn. Hoe komt men erbij om dat te verkopen aan vreemden zonder overleg met ons allemaal?? Verder eens met bovenstaand stuk!
4 Reacties
Max6
Max66 feb. 2020 - 9:09
Pensioenfondsen kopen volgens mij meer vastgoed op als de buitenlandse beleggers uit dit opinie stuk. Ze moeten iets met de lage rente En natuurlijk mogen buitenlanders ook een huis kopen in NL... ik gok dat er meer Duitsers in Zeeland een woning hebben dan Arabieren in Limburg ;-) Er zijn ook heel veel Nederlanders die een tweede woning in het buitenland hebben. Ik heb hier in de straat ook pensionado's wonen die maanden in Spanje zitten. Hoe zou je dit willen verbieden? En ik weet niet wat precies de verhouding is, maar veel woningbouw (koopwoningen) gebeurt ook door projectontwikkelaars (los van de coöperaties), en een groot percentage wordt tegenwoordig ook particulier gebouwd. Volgens mij verdienen 'we' daar juist veel geld aan door de hoge grondprijzen
Klaas Punt
Klaas Punt6 feb. 2020 - 9:10
dutch - in de jaren 1970 heeft het ABP een de buurt waar ik nu woon een groot aantal huizen laten bouwen. Maar naar goed kapitalistisch gebruik zijn die alle verkocht. Dat moet een forse winst hebben opgeleverd. Evenzo kan het ABP de inflatie niet bijhouden. Verder zijn jouw uitingen echt socialistisch, en dat doet mij goed. Ben ik toch niet de enige in dit land. De voorzieningen waar wij allen noodzakelijk van gebruik maken, zorg, wonen, vervoer dienen ons eigendom te zijn en geen winstobject voor joost mag weten wie.
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2020 - 13:01
Max Heeft een woningbouwvereniging niet een heel flatgebouw aan sociale huurwoningen aan een investeringsmaatschappij ( verzekeringsmaatschappij) verkocht? Die huurders werden in een klap huurders van een vrije sector woning.
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2020 - 18:12
Wanneer de pensionado meer dan acht maanden in een jaar in het buitenland verblijft, wordt er aangenomen dat hij/zij niet meer in Nederland woont. Dat heeft consequenties. Zo iemand kan uit zijn woning gezet worden. Bij acht maanden of minder kan iemand zijn sociale huurwoning straffeloos leeg laten staan ( voor zover ik weet).
mjansen2
mjansen2
6 feb. 2020 - 7:53
Idioot dat de politiek buitenlandse investeerders vastgoed laat opkopen om mee te speculeren! Tja dat geeft weer economische activiteit en daar gaat het blijkbaar om. De kabinetten Rutte zijn verblind door de economische cijfers onder aanvoering van de EU....de economie staat er goed voor . Een 9 ! gaf laatst in het programma Buitenhof Klaas Knot van de Nederlandse bank de nederlandse economie. Helaas is het verder treurig gesteld met Nederland en de Nederlanders
Eric Minnens
Eric Minnens
5 feb. 2020 - 23:41
Het is overal hetzelfde. De politici laten Gods water over Gods akker stromen, net zolang tot het een zompig moeras is. Of het nou de huur, de bouw, de bio-industrie, de zorg, het onderwijs, het klimaat, de toeslagen, of noem maar op, is. Pas als er een scheepje in dat moeras is vastgelopen, komt men in actie. Doch slechts om het scheepje vlot te trekken. Niet om het moeras te dempen. Zo raken we van de regen in de put, waar ook al verdronken kalveren liggen. Deze beeldspraak deugt niet helemaal, maar dat doen die politici ook niet.
itsme3
itsme3
5 feb. 2020 - 22:19
Amsterdam heeft één van de grootste (sociale) huursectoren in het land. Daarom is er veel te weinig vrije sector huur en koophuizen en wordt de prijs zwaar opgedreven. Het gevolg is dat iemand die in een sociale huurwoning woont er niet over piekert om te verhuizen of als hij de kans krijgt onderhuurt. Gevolg, een hopeloze huizenmarkt.
Max6
Max6
5 feb. 2020 - 22:05
Hoeveel vierkante meter per persoon zou dan dat grondrecht zijn? we hebben namelijk nog nooit zoveel vierkante meter per persoon gehad. Misschien passen er wel meer mensen in de beschikbare huizen... zet subsidie op relatie-therapie (minder scheidingen), geef subsidie aan dating events (minder vrijgezellen), stimuleer mensen om samen te gaan wonen (financieel), splits huizen op, regel iets met bewoning van vakantie-woningen... en zorg dat er mensen naar de krimpregio's verhuizen (daar staan nog wat woningen leeg). Zo maar wat losse flodders ;-)
Wladimir Beekmans
Wladimir Beekmans
5 feb. 2020 - 20:11
Het is heel duidelijk dat de VVD de Nederlandse woningmarkt totaal heeft verneukt met hulp van de PVDA. Nu het in de Media steeds vaker over woningnood gaat hoor je politieke partijen vooral zeuren. Kom met oplossingen. Pak die boeren aan die voor de hele wereld voedsel verbouwen en dieren slachten. Ga bouwen en kom met hervormingen. De onzin die Sandra hier verkondigt is niet serieus te nemen.
3 Reacties
adriek
adriek5 feb. 2020 - 21:00
Alles is altijd de schuld van de PvdA, tenslotte al jaren de grootste en machtigste en in elke regering. Toch?
Katootje2
Katootje26 feb. 2020 - 12:08
Eirda - Nee, een stelletje impotente lullen, die elke keer als het er op aankomt voor de noodzakelijke parlementaire meerheid van rechts zorgen, om ook een graantje mee te mogen pikken. GL is overigens geen haar beter. Voor een sterke tegenstander moet je respect hebben, maar een laffe medestander verdient slechts verachting, -vooral wanneer diens lafheid de oorzaak is van wéér een nederlaag.
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2020 - 13:03
Katootje Helemaal mee eens, niets aan toe te voegen. Het zijn allemaal machtspartijen.
J.janssen2
J.janssen2
5 feb. 2020 - 20:08
Goeie maatregelen daar in Berlijn! Maar hier kunnen ook nog alle leegstaande winkelpanden, kantoren, schoolgebouwen en appartementen voor bewoning geschikt gemaakt worden. Zorgbehoevende mensen weer gewoon in bejaardentehuizen en opvanghuizen en dan eens zien hoe groot de woningnood nog is. Het erge is dat de vraag naar woningbouw wordt aangejaagd door t tekort aan sociale huurwoningen maar dat eenmaal mogelijk gemaakt door bestemmingsplannen er vooral weer dure woningen zullen verrijzen
RechtdoorZee93
RechtdoorZee93
5 feb. 2020 - 19:30
Tja de problemen komen door een chronisch tekort aan de aanbod kant en een chronische groei aan de vraagkant. Nederland heeft een relatief goede economie binnen de EU en dat trekt veel mede EU burgers aan + wat mensen van buiten de EU. Daarnaast is Nederland ook een van de volste landen en wil de Nederlandse regering vaak het braafste jongetje van de klas zijn. Zo gaat Nederland als eerste van het gas af etc etc. Woningen zijn daardoor ook enorm duur en duurt het lang eer de bouw kan beginnen. Een bevriezing van de huur is leuk voor de mensen die nu een woning hebben maar gaat de zoekenden zeker niet helpen omdat er nóg minder incentive is om te bouwen en te investeren. Het heen en weer schuiven tussen sociale en liberale huur is ook stuivertje wisselen. Netto zijn er x mensen en y woningen. bouwen bouwen bouwen en / of beter demografisch beleid. Bovenal, maak keuzes! Willen we van Nederland een bomvolle stadstaat maken of willen we dat niet?
Frits Jansen
Frits Jansen
5 feb. 2020 - 17:28
De huren in Berlijn zijn nog steeds stukken lager dan in Amsterdam.
1 Reactie
madbako
madbako6 feb. 2020 - 12:27
Kan je nagaan hoever we hier al doorgeschoten zijn
Gefaald
Gefaald
5 feb. 2020 - 17:14
Je kunt de hele stad vol zetten met sociale huur, zodat je een stad vol armen hebt en nul woningen voor leraren en zorgpersoneel. Dat is het Amsterdam van vandaag. Gefeliciteerd, PvdA, met je vijftig jaar links woonbeleid !
3 Reacties
Lucas2000
Lucas20005 feb. 2020 - 17:41
Wat een onzin; Amsterdam is nu voor expats en rijkelui, niet te betalen voor midden- en arm.
RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 feb. 2020 - 19:35
Naja armen. De grens voor sociale huur is/was 38.000 en meende te herinneren dacht dat deze voor alleenstaanden naar 35.000 ging en voor samenwonenden naar 42.000 . Alhoewel, eigenlijk heb je gelijk want met 35.000 ben je bijna arm in Nederland. Je moet erg veel moeite doen voor een heel klein beetje meer omdat je net naast het toeslagen net vist.
Klaas Punt
Klaas Punt5 feb. 2020 - 19:45
Dit is zo ver van de waarheid dat ik moet zeggen: you failed!
madbako
madbako
5 feb. 2020 - 16:45
Kan mij hier volledig in vinden. De huren in de vrije sector zijn waanzin op het moment. Of doe als China en stamp wolkenkrabbers binnen 19 dagen uit de grond. https://www.youtube.com/watch?v=N6f_sayw0mM
3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed5 feb. 2020 - 18:32
In Rotterdam zijn ze wolkenkrabbers uit de grond aan het stampen, vanaf een tonnetje of 5 mag u op de wachtlijst. In ieder geval storten ze niet in en krijgen bouwvakkers hier meer dan 5 euro per week.
madbako
madbako6 feb. 2020 - 12:30
@Abel 5 februari 2020 at 19:32 . In ieder geval storten ze niet in en krijgen bouwvakkers hier meer dan 5 euro per week. Factfree gezwam. In China is er nog geen enkele wolkenkrabber ingestort.
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2020 - 18:25
Een appartementje in Wuhan is ook een stuk goedkoper, maar ik heb daar niets te zoeken. China is qua oppervlak ook ruim bemeten. Dat ligt in Hong Kong weer heel anders.
DenFlexwerker
DenFlexwerker
5 feb. 2020 - 16:18
Lapmiddel en kiezersbedrog. Ja, het is erg hoe rijke mensen een slaatje kunnen slaan uit het duurder maken van een schaarse primaire levensbehoefte. "Begin met het beperken van de huren, stop de verkoop van woningen aan (buitenlandse) beleggingsfondsen en schaf de verhuurderheffing af, zodat er snel betaalbare woningen kunnen worden gebouwd", klinkt leuk maar de echte oplossing wordt juist verhuld door dit blok tekst. Je kan blijven goochelen hoe je de gevolgen van de schaarste aan pakt. Maar die schaarste blijft zo. Als de SP echt wat wil doen: een noodplan om massaal te bouwen. Dan maar even geen stikstofplan maar geen huizen, geen medewerking.
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty
5 feb. 2020 - 16:11
Ik begrijp de oproep, maar het reguleren van de huidige geliberaliseerde huursector is ook tricky. Dit kan potentiele investeerders afschrikken, overheidsbemoeienis met de hoogte van de huren in de "vrije" sector zorgt namelijk voor grote onzekerheid in de te behalen rendementen. Dit plan kan tot gevolg hebben dat er minder middenhuur-woningen worden gebouwd en het woningtekort juist oploopt In mijn ogen zou je de woningcorporaties weer meer ruimte moeten geven om als projectontwikkelaars op te treden. Daarnaast zou je eraan kunnen denken om de corporaties per gebouwde woning in de huursector een fikse korting op de afdracht van de verhuurdersheffing te geven.
1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty5 feb. 2020 - 16:23
Tijd voor een "Deltaplan" voor de woningbouw. Kom op SP, dien een motie in voor een "spoedwet" waarbij er voor de komende jaren van rijkswege tijdelijk generieke ontheffingen voor een aantal zeer belemmerende milieuregels gelden. Anders zal er weinig veranderen aan het grote woningtekort, vrees ik.
Phil2
Phil2
5 feb. 2020 - 16:05
Nu Tesla een nieuwe fabriek nabij Berlijn gaat openen, zal het daar alleen maar erger worden. Inderdaad moeten we het voorbeeld volgen van Berlijn. Het bevordert de leefbaarheid en de toegankelijkheid ook van betaalbare diensten. Van dit kabinet gaat verdomd weinig uit. Snel de boeren met hun 46% aandeel in het stikstofprobleem kaltstellen, en aan de slag met woningbouw.
Gi Raf
Gi Raf
5 feb. 2020 - 15:49
''Met een laag en gemiddeld inkomen is een huis kopen vrijwel onmogelijk.'' Weer lekker bezig de SP, het lijkt de warempel wel of ze gesouffleerd worden door ''progressieve'' PvdA elite die met wat extra propaganda voor verkiezingen nog wat extra pluche zetels proberen te bemachtigen. Mensen met een laag inkomen moeten natuurlijk helemaal geen huis willen kopen. Mag wel maar of dat nu wel zo verstandig is. Wat er wel fout gaat is natuurlijk dat door falend huurbeleid van de Rutteregeringen met gedoogsteun van de oppositie huren van een arbeiderswoning al jaren duurder is dan de netto woonlasten van een (gelijkwaardige) eigen villa met subsidie. De ''progressieven'' beginnen nu pas te koeren omdat de rijken (waaronder buitenlandse beleggers) zijn begonnen om vrijkomende villa's van andere rijken op te kopen en die extreem duur te verhuren. Het probleem van de ''progressieve'' SP is niet dat de armen geen eigen villa kunnen kopen maar dat nu ook de rijken die een villa zoeken om zelf in te wonen een beetje tegenwind ervaren. De (buitenlandse) rijken kopen al veel langer huurwoningen op. Ook de sociale huurwoningen van woningcorporaties die als taak hebben om de allerarmsten te voorzien van betaalbare huurwoningen. Die huurwoningen worden door de rijken zo snel mogelijk onttrokken aan de sociale verhuur. En dan hoor je praktisch niks van de ''progressieve'' oppositie.
2 Reacties
Kaas2
Kaas25 feb. 2020 - 17:50
"Rutteregeringen met gedoogsteun van de oppositie huren van een arbeiderswoning al jaren duurder is dan de netto woonlasten van een (gelijkwaardige) eigen villa met subsidie." Op een groot gedeelte van de "arbeiderswoningen" die gehuurd worden zit subsidie. Dit in tegenstelling tot een koopwoning waarbij je enkel een aftrekpost voor de rente hebt. Een aftrekpost die eerlijk is bovendien, immers hoe meer belasting je betaald hoe meer je uiteindelijk kan aftrekken. Daarbij is het niet zo vreemd dat huren maandelijks duurder is dan kopen. Bij een huurwoning betaald de verhuurder het onderhoud en loopt al het risico. Bij een koopwoning zijn die kosten voor de koper zelf. Bovendien zal et op een huurwoning nog verdient moeten worden. Het is wel weer heel makkelijk om de schuld bij de "rijken" in de schoenen te schuiven. Het zijn net zo goed de normale woningbezitters die bij verkoop van hun woning voor de hoogst mogelijke winst gaan. Dat die woning daardoor enkel nog te betalen is voor de meer vermogenden intereseert hun niet.
RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 feb. 2020 - 19:38
"Mag wel maar of dat nu wel zo verstandig is." - waarom niet? Momenteel niet nee, maar enkele jaren terug toen je voor 100k nog appartementjes kon kopen was het geen slechte zet. Op die manier kunnen ook mensen met minder inkomen vermogen opbouwen ipv een leven lang huren en met 0,0 eindigen (en ovedragen aan de komende generatie).
RaymondenJoop
RaymondenJoop
5 feb. 2020 - 14:43
Het is een combinatie van instroom en vergrijzing. Met 600 erbij iedere week en een sterke vergrijzing en sowieso ook meer alleenstaanden kan een kind uitrekenen dat die nieuwe 100000 huizen in 2019 niet genoeg is.
Van Tax
Van Tax
5 feb. 2020 - 14:20
Er is woningnood. Te weinig woningen. Dat is niet de schuld van huisjesmelkers. Die verhuren immers de huizen, die huizen zijn dus gewoon bewoon, door huurders. De beste oplossing is meer huizen bouwen. Dan hoef je niet te reguleren, dan hoeven er geen opkoopprogramma's te komen en al helemaal geen onteigening. Het is aan de gemeenten om te bepalen wat er gebouwd wordt.
1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee935 feb. 2020 - 19:40
Zo zie ik het ook. Momenteel hebben we een extreme have - have not situatie. Er is zo weinig aanbod en zoveel vraag dat je voor complete bagger de hoofdprijs kan vragen. Eigenlijk zou een huur niet elk jaar hoger maar ietsje lager moeten worden, het gene wat je bewoond is langzaam aan het verouderen t.o.v. nieuwer vastgoed.
Rode druppel
Rode druppel
5 feb. 2020 - 14:19
Dit is vloeken in de neoliberale kerk. Huren bevriezen alleen zal weinig effect hebben. Immers de huizen blijven door schaarste in waarde stijgen. Onteigenen, ben ik eigenlijk tegenstander van, maar om dit opgelost te krijgen eigenlijk onontkoombaar. Maar ik sta achter jullie, Sandra.
1 Reactie
erikbos
erikbos5 feb. 2020 - 18:00
"Onteigenen, ben ik eigenlijk tegenstander van, maar om dit opgelost te krijgen eigenlijk onontkoombaar." Buiten dat het juridisch totaal onhaalbaar is zal er geen enkel huis extra door bijkomen. Wilt u overigens ook de pensioenfondsen onteigenen want die zitten ook voor een flink stuk in de vastgoed.
GHS
GHS
5 feb. 2020 - 14:11
Probleem: Er zijn momenteel te veel mensen in Nederland. En er komen er iedere week nog meer bij. Die willen allemaal een woning hebben. Minister Drees zei ( kort na WO2) Nederland is vol. En duizenden, ja duizenden Nederlanders vertrokken naar andere landen. En nu?
3 Reacties
madbako
madbako5 feb. 2020 - 16:48
Inderdaad, terug naar de tijden van Drees. Ruimt lekker op zo'n 12 miljoen mensen het land uit sodemieteren. De echte enige endlösung
Joe Speedboot
Joe Speedboot5 feb. 2020 - 20:04
'Probleem: Er zijn momenteel te veel mensen in Nederland. ' Ooit van krimpgebieden gehoord? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bevolkingsdaling/krimpgebieden-en-anticipeergebieden
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2020 - 19:01
Het teveel krimpt echter niet maar verplaatst zich vooral naar de grote steden in het westen.
tinus1969
tinus1969
5 feb. 2020 - 13:46
Nou ben ik niet tegen het beperken van de huren, maar lost dat de woningnood op? Er komt door huurverlaging echt geen enkele woning bij; het netto-effect is langere wachtlijsten voor huurwoningen (economisch gezien: wachtlijsten ipv prijsmechanisme om schaarse goederen te verdelen).
frankie48
frankie48
5 feb. 2020 - 13:40
Als je prioriteit aan betaalbaar wonen wilt gaan geven, dan zou je als politieke stroming de ongewenste sociale effecten van een markteconomie waar wij nu midden inzitten moeten gaan bestrijden met logische keuzes, en zouden zij vanaf nu moeten gaan eisen dat er alleen nog maar sociale betaalbare huurwoningen bij mogen gaan komen, zodat alle inkomensgroepen die nu in de knel zitten, geholpen kunnen gaan worden!
Middenman
Middenman
5 feb. 2020 - 13:23
De Berlijnse oplossing is net zo goed Wahnsinn. De waarheid zit zoals meestal in het midden. Want wat is er mis met kleine ondernemers die mede door overheidsingrijpen maar heel moeilijk hun eigen pensioen kunnen opbouwen en 2-3 huizen of appartementen kopen en de huur als pensioen gebruiken? Je praat dan echt niet over exorbitante winsten, als je netto 2-3% overhoudt doe je het al heel goed. Dergelijke mensen als profiteurs wegzetten is links populisme. Buitenlandse en hele grote investeerders strenge regels opleggen lijkt me prima. Verder de grote corporaties opsplitsen naar kleine lokale woningbeheerders die weer begrijpen wat hun kerntaak is. Direct een einde maken aan de schaalvergroting met hun megalomane directies. En de perverse fiscale prikkels uit het systeem halen.
WillemVanWanorde
WillemVanWanorde
5 feb. 2020 - 13:01
Dat zou hoog tijd worden. En grote "huisjesmelkers" nationaliseren en voor de genationaliseerde toestand de compenseren!
JasDon
JasDon
5 feb. 2020 - 12:31
De maatschappelijke meerwaarde van de huisjesmelkers is nihil, inkomsten uit particuliere verhuur zouden gewoon zodanig belast moeten worden dat verhuur vanzelf onaantrekkelijk wordt en de woonvoorraad beschikbaar komt voor de middeninkomens.
Rik Achterom
Rik Achterom
5 feb. 2020 - 12:30
Je kan het probleem van de aanbodzijde bekijken en proberen op te lossen. Je kan het ook vanuit de vraagzijde bekijken. Dat leidt echter tot maatregelen die de meeste reageerders hier en de redactie tegen de borst zullen stuiten. Desondanks ben ik van mening dat je toch je ogen hier niet voor mag sluiten.
3 Reacties
Jansen7
Jansen75 feb. 2020 - 14:47
@Rik: je bedoelt dat mensen niet meer bij het werk mogen gaan wonen? Hoe wil je de klimaatdoelen halen als mensen gedwongen worden om te gaan reizen.
Robotnik1
Robotnik15 feb. 2020 - 14:57
Ik denk dat ik weet wat je wilt zeggen. Tevens ken ik veel mensen in die beroepsgroepen en zij woning bijna allen in heel mooie nieuwbouw rij of twee onder een kap woningen in Den Haag en Rotterdam dus dat valt wel mee. (Solo en erg jong is moeilijker)
Klaas Punt
Klaas Punt5 feb. 2020 - 15:01
Rik, ik bekijk het probleem van mijn zijde en het feit dat dit al 55 jaar speelt vind ik een schande van de eerste orde. Verder zou ik graag vernemen welke maatregelen ik volgens jouw mening onder ogen moet zien.
korheiden2
korheiden2
5 feb. 2020 - 12:16
Goed voorstel. Mee eens. Misschien kunnen banken ook eens worden gedwongen om eerder tot hypotheekverstrekking over te gaan. De rente is zeer laag en de maandlast voor een koopwoning pakt al snel lager uit dat huren. Toch mogen huurders wel zeer hoge huren ophoesten, maar krijgen ze geen hypotheek voor een vaak lagere maandlast. De banken zijn te voorzichtig.
1 Reactie
Elias Unique
Elias Unique5 feb. 2020 - 14:58
Uw voorstel de leennormen te verruimen, leidde de vorige crisis in. Private partijen verplichten een risico te nemen lijkt het niet de weg voorwaarts. Helaas is er niet een simpele oplossing voor dit complex probleem. Tuurlijk, meer bouwen helpt. Maar waar bouw je, en wat voor type woning? Mag de overheid een scheefwoner dwingen elders duurder te gaan wonen om doorstroming te garanderen? Dat impliceert dat er een optimaal/gewenst percentage aan woonlasten is. Dat grijpt nogal in in de manier waarop mensen hun leven organiseren.
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart
5 feb. 2020 - 12:08
Die Mietenwahnsinn was weer zo'n kek ideetje van de VVD: lever de huurders uit aan de heidenen zodat die hen voor de leeuwen kunnen werpen. Kortom, de bekende diepzinnige filosofie van die uitbuiters: verpauperen, verelendungen, afpakken wat je kan en verarmen, die sloebers, want - zo luidt de apotheose van deze denktrant - alleen dan worden we gelukkig. Deze krankzinnige filosofie - voorheen vooral beleden door de hogere adel en wat ridicule en potsierlijke politici en de orakelende priesterkaste (de een houdt hen dom, de ander arm) - is inmiddels gemeengoed geworden en wordt door de arbeider zelf met verve verdedigd. (Ook de arbeider - door de bazen en hun lakeien rijk voorzien van slachtoffers - smaakt inmiddels het genoegen om naar beneden te kunnen trappen) De keizer gaat naakt te paard, maar men ziet brokaat en tule.
Klaas Punt
Klaas Punt
5 feb. 2020 - 11:52
Sandra, ik denk dat ze in Berlijn op de goede weg zijn. Huizen moeten er zijn voor de bevolking en niet alleen winstobject voor willekeurig welke grootkapitalist. Helaas is onze maatschappij zo verzot op koophuizen met de rijkssubsidie en nu een zeer lage rente dat kopen blijkbaar de voorkeur heeft maar iedereen weet dat de huizenprijzen de pan uit gestegen zijn de afgelopen jaren. Wat wil je, gratis geld. Er is behoefte aan een goed gereguleerde huurhuizen voorraad, op gemeentelijk niveau. Niks corporaties met investeringen over de gehele wereld. Die ook nog het rijk moeten onderhouden waardoor ze hun bezit wel moeten verkopen. Stop die verkoop om te beginnen!
Sam V
Sam V
5 feb. 2020 - 11:50
Dit werkt niet zomaar. Beperking van de huren betekent minder inkomsten voor de verhuurder. Dit maakt huurwoningen voor verhuurders minder aantrekkelijk met als mogelijk gevolg dat er minder nieuwe huurwoningen worden gebouwd. Daarnaast geldt dat een maximum per m2 tot gevolg kan hebben dat er juist meer duurdere huurwoningen nieuw worden gebouwd. Daarmee heeft de verhuurder immers een schaalvoordeel bij de hoge grondprijzen. Het afschaffen van de verhuurderheffing betekent een verlaging van de belastinginkomsten voor de Staat. Hoe gaan we dat compenseren? Meest logische stap zou dan zijn het verlagen van de huurtoeslagen. Is dit ook de wens van de SP?
4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt5 feb. 2020 - 13:14
Mij lijkt het nuttig om die centen uit andere bron te halen in plaats van bij de huurders. Woningwetwoningen, een onbekend begrip bij u, Sam. Er zijn best wel andere opties zeker nu, nu het staatsbudget jaar op jaar een fors overschot vertoont. Ik hoop van harte dat die EU zich daar niet tegen verzet....
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 feb. 2020 - 13:39
Nee de meest logische stap zou zijn eens een beetje te laten betalen door de superrijken die Rutte het ene na het andere kadootje geeft. Hou toch eens op met die onzin dat sociaal beleid ten koste gaat van andere belangrijke zaken.
Middenveld
Middenveld5 feb. 2020 - 13:50
We hebben woningcorporaties. En die moeten linksom of rechtsom in staat gesteld worden sociale huurwoningen te bouwen, te verhuren en te onderhouden. Mensen hebben toch een dak boven hun hoofd nodig, het gaat om een primaire levensbehoefte. Verhuurdersheffing: mee stoppen. Huurtoeslag: mee stoppen. Commerciele/vastgoed activiteiten bij woningcorporaties: mee stoppen. En dan gewoon gaan rekenen. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld grond door gemeenten niet meer verkocht kan worden maar gegeven moet worden t.b.v. sociale woningbouw. En dat de huurprijs voor sociale huurwoningen inkomensafhankelijk wordt. Dat kan betekenen dat de een meer huur betaald dan de ander, maar goed, nu ontvangt de een meer toesalg dan de ander. Het kan niet zijn dat er geen oplossing te bedenken is.
Jansen7
Jansen75 feb. 2020 - 14:45
@Sam V: een woningmarkt is geen gewone woningmarkt want grond kun je niet vermenigvuldigen in de fabriek zoals pennen. Daarom heb je wel huisjesmelkers maar geen 'pennenmelkers'. Op de meeste woningmarkten kun je woekerprijzen verwachten als de overheid niet ingrijpt.
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland
5 feb. 2020 - 11:34
Maar dat is nou net NIET de bedoeling van Den Haag . Men wil juist de sociale huur kapotmaken. Wij zijn het enige land ter wereld dat juist de huur voor de laagste inkomsten extra belast. Dat is beleid ! [Op haar website is de VVD hier vrij open over: "Woningcorporaties moeten een verhuurdersheffing betalen. Dat is hun bijdrage aan de schatkist. Wij willen die heffing verhogen. De heffing is een prikkel voor woningcorporaties om sociale huurwoningen te verkopen en om efficiënter te werken." Een kleinere sociale huursector, dat is het doel.] https://www.rtlz.nl/opinie/column/4865751/overheid-woningmarkt-verhuurderheffing-volkshuisvesting-corporaties?fbclid=IwAR24S7o8PBnBiVtic8ZPslJVIRINX3en3s2owoBXRfrzxZb45HB7TvtORe8
Gefaald
Gefaald
5 feb. 2020 - 11:32
Op Cuba is de hele gezondheidszorg gratis en zijn de huren uiterst laag. Erdogan heeft de kruideniers verboden de prijzen te verhogen. In Venezuela mogen de prijzen ook niet omhoog ondanks een zekere inflatie. Het lijkt geweldig, zo'n overheid die de markt wel eens even mores zal leren. Het is echter een recept voor rijen voor de winkel resp. wachtlijsten voor huurders. Als het complete systeem niet werkt helpt het niet om de prijzen geforceerd te drukken. Amsterdam heeft teveel woningzoekenden in verhouding tot het aantal woningen. Berlijn ook. Turkije gooit de rente omlaag om de inflatie te bestrijden ..... Berlijn past niet het aantal bewoners aan maar de prijzen van de huizen.... Je kunt vantevoren aan zien komen dat het een drama wordt, in Turkije, in Venezuela, in Berlijn.
7 Reacties
Paul250371
Paul2503715 feb. 2020 - 13:11
Dit recept smaakt je beter?
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 feb. 2020 - 13:37
Onzin Dat die landen zo problemen hebben heeft andere oorzaken.
Marinus C.
Marinus C.5 feb. 2020 - 13:57
Noorwegen en Zweden zijn ook heel socialistisch, maar die passen niet in je dom-rechtse verhaaltje, dus die negeer je. Het is niet zo dat linksmensen de argumenten van uw slag niet willen bekijken, het is zo dat uw slag simpelweg geen argumenten heeft. Ja er zijn uitzonderingen, maar die bevestigen de regel. 95% van de posts van de gebruikelijke verdachten op JOOP bevat geen valide argumenten. Het bovenstaande verhaal is namelijk geen argument, het is een drogredenering. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking
tinus1969
tinus19695 feb. 2020 - 14:04
@Gefald [Amsterdam heeft teveel woningzoekenden in verhouding tot het aantal woningen. Berlijn ook.] Precies. Je kunt dus wel de huren laag houden, maar dat lost dat tekort niet op.
Jansen7
Jansen75 feb. 2020 - 14:43
@Gefaald: Nederland heeft ook strengere huurregulering gekend en het was in die tijd één van de prettigste landen om te wonen.
5trong5tyle
5trong5tyle5 feb. 2020 - 14:58
Blijkbaar konden we niet het drama zien aankomen, want voor veel Nederlanders (en verder in Europa) is de huur de grootste kostenpost per maand, vaak de helft of meer van het inkomen. Ik zie van de marktfetisjisten nog niet een oplossing voor dit probleem, sterker nog, zoals in een andere reactie aangegeven is de verpaupering van landgenoten een standpunt van de VVD. Werkende mensen die dakloos zijn is een groter drama dan exorbitant rijke mensen die misschien minder winst maken. En met die woningbouw zal het ook wel goed komen, aangezien er genoeg vraag is. Één van de standpunten van de marktfetisjisten is toch dat de markt altijd reageert op vraag? Of geldt dat niet wanneer renteniers en huisjesmelkers in het geding komen? Het is absurd dat in een rijk land als Nederland aan een eerste levensvereiste, huisvesting, niet voldaan kan worden als je voltijd werkt. Dat is het ware drama, niet overheidsingrijpen.
MountEverest
MountEverest5 feb. 2020 - 22:28
@Marinus C. De bevolking is de laatste jaren veel harder gegroeid dan verwacht, de prognoses waren gebaseerd op een lagere groei. Het afgelopen jaar groeide de bevolking met 132.000 mensen, dat is ongeveer 50.000 (!) huizen. Daar komt dan nog de vervanging (sloop en nieuwbouw) bij. Dan is een flinke uitdaging. Ik was dan ook verbijsterd dat de bouw vanwege de stikstofcrisis werd stilgelegd. Ongelofelijk! Uiteraard maakt he niet uit wie de eigenaar is van een woning. De voorraad wordt niet groter. Het is puur stemmingmakerij. Ter vergelijking: de Belgische bevolking groeide sinds 1945 van 10 naar 11,5 miljoen inwoners, de Nederlandse bevolking van 9 naar 17,3 miljoen. Vandaar dat het begrip 'woningnood' in België nagenoeg onbekend is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor