Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de begroting van volgend jaar. Volgens Sigrid Kaag (Financiën) betreft het een “heel evenwichtig pakket”. Opnieuw een energietoeslag van 1300 euro voor mensen met de laagste inkomens zit er echter niet in, weet de NOS. Gemeenten hadden al bezwaar gemaakt tegen een nieuwe energietoeslag omdat de uitvoering daarvan veel werk kost.
Het is nog onduidelijk hoe het demissionaire kabinet wil voorkomen dat er nog honderdduizenden Nederlanders extra in de armoede terechtkomen. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eerder deze maand dat er bij ongewijzigd beleid volgend jaar bijna een miljoen Nederlanders in armoede zullen leven. Nu zijn er nog ruim 800.000 armen.
NRC schrijft: “Over of in het akkoord plannen zijn opgenomen om de armoede te beperken, bleef de minister van Financiën woensdagavond vaag. De plannen zijn opgesteld „met oog voor de mensen die het moeilijk hebben”, zei de minister. Maar ook: „Ik kan niet in de portemonnee van eenieder kijken.””
Het AD schrijft dat het demissionaire kabinet van plan is om tabak en alcohol zwaarder te belasten. Een pakje shag gaat volgend jaar gemiddeld 20 euro kosten, een pakje sigaretten 10 euro. Daarnaast gaan hogere middeninkomens meer belasting betalen: een groter deel van hun inkomen valt volgend jaar in het hoogste belastingtarief.
Er komt daarnaast een einde aan de accijnsverlaging op brandstof. Daardoor zullen automobilisten weer meer moeten gaan betalen aan de pomp. De opbrengsten van deze maatregelen moeten ten goede komen aan armoedebestrijding en het verbeteren van de koopkracht van burgers.