De debuutroman van Hillary Clinton is vanaf dinsdag te koop. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken schreef het boek State of Terror met de Canadese schrijfster Louise Penny.
Het boek vertelt het verhaal van de mediamagnaat Ellen Adams, die toetreedt tot de regering van net verkozen president Douglas Williams. Williams slaat zo twee vliegen in een klap: hij haalt zijn grootste criticaster binnenboord en zorgt ervoor dat zij afstand moet doen van haar media-imperium.
Als minister van Buitenlandse Zaken ontdekt Adams al snel dat de Verenigde Staten een probleem hebben: onder de vorige president was er nauwelijks aandacht voor internationale politiek en diplomatie. Dat komt slecht uit nu er tal van terroristische aanslagen plaatsvinden waarbij Pakistan, Afghanistan en Irak zijn betrokken.
Voor Deutsche Welle is de verschijning van het boek van Clinton aanleiding om aandacht te besteden aan de romans van andere politici. Die waren niet altijd een succes. Zo werd The Hornet’s Nest (2003) van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter bepaald geen bestseller. Winston Churchill, die nota bene de Nobelprijs voor de Literatuur won voor zijn biografische en historische boeken, raadde mensen af om zijn enige roman te lezen. Ook de romans en dichtbundel van Saddam Hoessein schijnen behoorlijk taai te zijn.
Meer succes had John Grisham, die begin jaren tachtig als Democraat werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden van Missisippi en vanaf eind jaren tachtig een van de best verkopende schrijvers ter wereld werd.
In het Verenigd Koninkrijk werd het Conservatieve Lagerhuislid Jeffrey Archer bekend met een flink aantal romans. Een deel van zijn boeken schreef Archer overigens in de gevangenis: in 2001 werd hij veroordeeld wegens meineed.