‘De behandeling van Jerry Afriyie ten opzichte van Jenny Douwes in de uitzending van RTL Late Night op vrijdag 12 oktober was een dieptepunt in de journalistieke televisie-geschiedenis.’ Dat schrijven de directie, raad van toezicht en programmamakers van Pakhuis de Zwijger woensdag in een spijkerhard opiniestuk in Het Parool. Volgens de mensen achter het Amsterdamse culturele platform was er in de veelbesproken uitzending geen enkele sprake meer van een dialoog.
Pakhuis de Zwijger noemt het item ‘zowel redactioneel als journalistiek ernstig ontspoord’. Volgens hen in eerste instantie omdat Douwes aan tafel mocht plaatsnemen en ruim de tijd kreeg om te spreken, terwijl Afriyie was verbannen naar de voorste rij in het publiek vanwaar hij zich nauwelijks kon verweren. Daarnaast is ook het feit dat Douwes als gast eisen mocht stellen ten aanzien van een andere gast ‘onacceptabel voor een journalistiek medium’. Daar leidde ertoe dat er sprake was van een totaal verstoorde verhouding in iets dat een tweegesprek had moeten zijn:
"Jenny Douwes [kreeg] aanzienlijk meer spreektijd en gelegenheid om haar standpunten onder de aandacht te brengen dan Jerry Afriyie. Zo kreeg Douwes niet alleen in de eerste vijftien minuten zelfstandig spreektijd, ze kreeg ook in de rest van het programma meer ruimte."
Wat ook niet door de beugel kon, zo schrijft Pakhuis de Zwijger, is dat Douwes aan tafel leugens mocht verspreiden over Afriyie. In de uitzending zei ze onder meer niet met hem in gesprek te willen omdat hij op een terrorismelijst van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) zou voorkomen. Die valse beschuldiging werd door Huys ‘als onafhankelijke journalist’ niet weersproken of kritisch bevraagd:
"Voor veel kijkers hebben deze onweersproken insinuaties vermoedelijk tot een vertekend beeld geleid. Juist vanwege de mogelijke impact van dit type fake news had RTL Late Night hier zeer zorgvuldig mee om moeten gaan."
In het rapport uit 2017 waar Douwes naar verwijst wordt Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijdelings genoemd in een passage over de opkomst van extreemrechtse groeperingen als bijvoorbeeld Pegida. KOZP is volgens het rapport een van de nieuwe bewegingen die tegen racisme en extreemrechts in het verweer komen. Nergens wordt gesproken over terrorisme of dreiging die van KOZP uitgaat. In het rapport van 2018 wordt KOZP zelfs helemaal niet meer genoemd, in tegenstelling tot de zogenaamde “blokkeerfriezen” met Jenny Douwes als spreekbuis.
‘Welke motivatie ook aan deze vertoning ten grondslag heeft gelegen, deze uitzending was een schokkend voorbeeld van een oneerlijk en ongelijkwaardig gesprek,’ concludeert Pakhuis de Zwijger:
"Dit oneerlijke gesprek heeft schade berokkend aan alle betrokkenen en met name aan de kwaliteit van het publieke gesprek in Nederland, een van de belangrijkste pijlers van onze democratische rechtsstaat."