Europa is de afgelopen jaren wakker geworden en heeft zich op brute wijze gerealiseerd dat de grootste bedreiging voor haar veiligheid en welvaart wordt gevormd door oligarchen. Ten eerste besefte Europa na de wereldwijde financiële crisis dat diep in zijn eigen boezem de financiers en bankiers de touwtjes in handen hebben. Toen was er op de oostelijke flank de Russische oligarch Vladimir Poetin die de oorlogshonden losliet op een Europa. Daarna, vanaf de westelijke flank, liet de Amerikaanse oligarchie, het meest zichtbaar vertegenwoordigd door Donald Trump en Elon Musk, niet alleen hun techgiganten en wapenindustrie los op Europa, maar ook hun minachting. Trump, Musk et al. zijn de nieuwe feodale opperheren en Europa zijn onderdaan.
Europeanen moeten de dreiging niet onderschatten. Zuid-Afrika is een voorbeeld van een eeuwenoude oligarchie die een ernstige waarschuwing bevat voor Europa over wat er gebeurt als een oligarchie de politieke macht in handen krijgt. De president van het land is zelf een oligarch, die danst naar de pijpen van het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven, die geniet van ontmoetingen met collega-oligarchen als Rishi Sunak, Elon Musk en Vladimir Poetin en die onlangs heeft gebeld met Donald Trump. Dit gesprek was voor hem geregeld door de Zuid-Afrikaanse aartsoligarch en Stellenbosch miljardair Johann Rupert - de rijkste persoon van het Afrikaanse continent met een gerapporteerd persoonlijk fortuin van US$ 14,4 miljard. Rupert is lid van wat de Stellenbosch Maffia wordt genoemd, een verwijzing naar het intellectuele bastion van de Apartheid, waar veel van de blanke miljardairs in Zuid-Afrika gevestigd zijn - allemaal mannen. De Stellenbosch Maffia is een club die de grootste bedrijven in Zuid-Afrika controleert. Het is dan ook niet verrassend dat Stellenbosch en haar universiteit, meer dan 30 jaar na de democratie, nog steeds gebukt gaan onder racistische controverses.
Voor miljardairs en oligarchen elders is Zuid-Afrika's staat van dienst in het tenietdoen van de democratische eisen van de meerderheid van de bevolking een benijdenswaardige. Overal in het Westen ondermijnen oligarchen de democratie op Zuid-Afrikaanse wijze. Niet alleen staat de Zuid-Afrikaanse oligarchie model voor de Amerikaanse oligarchen, deze laatste hebben ook opmerkelijke banden met Zuid-Afrika: Elon Musk, Peter Thiel, David Sacks, Joel Pollak en Patrick Soon-Shiong hebben allemaal een deel van hun jeugd doorgebracht in Zuid-Afrika. "Boere Billionaire" Roelof Botha, kleinzoon van de laatste minister van Buitenlandse Zaken van het Apartheidsregime, is nauw betrokken geweest bij PayPal van Thiel, en is partner bij Sequoia Capital en bestuurslid van verschillende technologiebedrijven in de VS. En na de apartheid werd de grondwet van het land beïnvloed door de advocaten van een van de grootste Amerikaanse bedrijven om ervoor te zorgen dat corporate personhood in de grondwet staat, en dat bedrijfsgeld een rol kan spelen in de politiek.
Hoe heeft de oligarchie de Zuid-Afrikaanse democratie ondermijnd? Sinds het midden van de 17e eeuw functioneert Zuid-Afrika als Zuid-Afrika B.V. - een ondernemingsproject van het wereldwijde kapitalisme. De controle ging achtereenvolgens via de VOC, het Britse Rijk en de Afrikaner elite. Toen het African National Congress (ANC), dat in 1912 werd opgericht om te strijden voor bevrijding van het kolonialisme en de apartheid, in 1994 de macht overnam, werd de ontluikende democratie snel ondermijnd door de oligarchie van het bedrijfsleven, die het leiderschap van het ANC strategisch inlijfde waardoor de oligarchie ongehinderd haar economische extractie kon voortzetten.
De inlijving van het ANC door de oligarchie was zo effectief vanuit het oogpunt van het mondiale kapitalisme, dat de ANC-regeringen na 1994 dertig jaar fiscaal en monetair conservatisme omarmden - fiscale waterboarding zoals Yanis Varoufakis het zou noemen. De door oligarchen gecontroleerde en geconcentreerde media blijven dit beleid aanprijzen als de enige optie voor het land.
Het voorspelbare resultaat was dat de rijken rijker werden en de rest van de bevolking te maken kreeg met stagnatie. De levenskwaliteit van de armsten in Zuid-Afrika is in meer dan twintig jaar nauwelijks verbeterd: 23% van de huishoudens is nog steeds afhankelijk van open vuur op hout en kolen om te koken en zich te verwarmen. Ongeveer 45% van de jongeren is werkloos. Milieuracisme gaat onverminderd door, inclusief het opzettelijk plaatsen van vuilnisbelten en vervuilende industriële installaties in arme gemeenschappen. De vooruitgang op het gebied van de meeste SDG's ligt niet op koers. Met 35 moorden per 100.000 inwoners per jaar is men veiliger in het door oorlog verscheurde Afghanistan en Irak. Slechts 3.500 individuen op een bevolking van 60 miljoen bezitten 15 procent van de nettowaarde van alle huishoudens, meer dan de onderste 90 procent samen.
Daarentegen is de oligarchische industrie in het land - mijnbouw, financiën, landbouw - geïsoleerd tegen de verankering van armoede. Zij verkopen mineralen en voedsel aan de rest van de wereld en profiteren van de verslechtering van de wisselkoers van het land. In 2003 had de Johannesburg Stock Exchange (JSE) een marktkapitalisatie van ongeveer ZAR 344 miljard. Op dit moment is dat ongeveer ZAR 20 biljoen. Dat is een 61-voudige toename. De JSE wordt gedomineerd door ongeveer 49 zeer winstgevende bedrijven met een marktkapitalisatie van ongeveer ZAR 4,7 biljoen. Als ruwweg de top 49 bedrijven op de JSE geliquideerd zouden worden, dan zou iedereen in Zuid-Afrika voor bijna 10 jaar uit de armoede gehaald kunnen worden.
De drievoudige waarschuwing van Zuid-Afrika aan Europa zou duidelijk moeten zijn. Ten eerste, oligarchie is onverenigbaar met democratie - verwacht steeds meer beleid dat ten goede komt aan de rijken ten koste van de rest. Ten tweede, oligarchie ondermijnt inclusieve economische groei - verwacht dat de rijken nog rijker worden en politiek invloedrijker, en de politici nog grilliger. Ten derde, het is niet eenvoudig om de oligarchische controle te ontmantelen als deze eenmaal is verankerd - onder andere door controle over de media zal de oligarchie ervoor zorgen dat haar verhaal over de toekomst van Europa het enige is dat wordt gehoord. Kan Europa de oligarchie stoppen voordat het te laat is?
Johann Rupert - de rijkste persoon van het Afrikaanse continent.
Klopt niet. De rijkste persoon van het Afrikaanse continent is Aliko Dangote uit Nigeria.
Het klopt wel. Aliko Dangote was sinds april vorig jaar de rijkste Afrikaan, maar sinds augustus is deze titel (weer) overgenomen door Johann Rupert!
Zuid-Afrika is geen kapitalistisch land. Het heeft geen vrije markt economie. De ANC, die al 30 jaar regeert, is een socialistische partij. De schrijver lijkt te ideologisch om in te zien dat de staat Zuid-Afrika tegenhoudt, niet bedrijven.
"De ANC, die al 30 jaar regeert, is een socialistische partij. "
----
Onjuist.
Volrin: ANC is een socialistische partij met een zwart racistisch nationalistisch sausje eroverheen.
De term ‘oligarch’ is wel een beetje een rage geworden. Plotseling zijn ze blijkbaar overal. Lees net hiervoor een heel verhaal over de ‘oligarchen’ in Brussel.
Oligarchie is geen modewoord. Er bestaan reeds oligarchen sinds de oudheid.
Het was een van de vijf staatsvormen die werden beschreven door de Griekse filosoof Plato. Dat waren in zijn tijd: aristocratie (‘regering van de besten’), timocratie (‘bestuur door soldaten’), oligarchie (‘regering van weinigen’), democratie (‘bestuur door het volk’) en tirannie (‘bestuur door een tiran / alleenheerser’).
IK dacht dat men voornamelijk de oligarchie in de voormalige Sovjet republieken bedoelde. De komiek Zelenski is er een produkt van en belazert zijn volk. Verder is het neoliberalisme het grootste gevaar van het westen.
De 19de eeuwse Amerikaanse oligarchen zoals Andrew Carnegie, J.P. Morgan, John D. Rockefeller konden er ook wat van als het om politieke invloed ging.
De Russische miljardairs hebben de wind nog steeds mee. Overigens zijn superrijken een globaal verschijnsel. India staat in de top drie.
Is ons huidige rechtse PVVD-kabinet nu ook een kabinet dat in de macht is van oligarchen?
nog niet. Oligarchen hebben Nederland nog niet in het verzier, valt nog niet genoeg te halen, hoewel ze al wel huizen opkopen voor hun investeringsmaatschappijen.
De Nederlandse politiek heeft ze nog niet door dat ze bijna geen verschil meer kunnen maken. Alles wat ze willen veranderen lukt niet omdat er wel weer ergens een verdacht, weten, of regeltje is die het onmogelijk maakt.
Europa heeft het uiteindelijk voor het zeggen.
Nederland ís Europa, het idee dat we niets te vertellen hebben in de EU is niet gewoon domrechts maar echt totaal van de pot gerukt en vooral ook onbegrijpelijk; de enige manier om ook maar íets te betekenen op het wereldtoneel, zowel economisch als politiek-strategisch, is in samenwerkingsverband. Denk maar niet dat we ook nog maar een pinkie in de pap hebben als we uit de EU stappen. Dan zijn we een mier die met gemak vermorzeld wordt. Het is de EU die de macht van bedrijven nog een beetje aan banden legt, met regels die o.a. voorkomen dat je nóg meer vervuilende, ongezonde en ronduit gevaarlijke troep krijgt aangesmeerd. Die nog een beetje eisen stelt aan producten en dienstverlening...and so on und so weiter...
Anyway, autonomie is sowieso een illusie, maar dát heeft domrechts dan weer niet door - zélfs niet als ze er met de Brexit-neus bovenop zitten
[ ... de enige manier om ook maar íets te betekenen op het wereldtoneel, zowel economisch als politiek-strategisch, is in samenwerkingsverband. ] Precies . Meedoen of tekenen bij het kruisje.
Dat de EU theoretisch een macht zou kunnen worden wil niet zeggen dat het een democratie is. Nederland was vroeger een souvereine staat met redelijk sociaal model. Stemmen voor volksvertegenwoordigers betekende meedoen aan een regereing met capaciteit. Vandaar dat men het een democratie kon noemen. Nu is die publieke sector geprivatiseert en machten overgehevelt naar raden waar je via via via mischien wat kan bedelen. De EU via de ondemocratische bank en hof verdrags protocollen zorgt dat er MINDER aan banden word gelegd.
. .
Niemand vraagt om absolute autonomie. Maar je moet de afbraak van de sociale democratie bevechten. Niet bewieroken.
Liberalisme, kleinere overheid, institutioneel falen.
Het is natuurlijk wel ingewikkeld als de ene partij zich liberaal noemt en de andere partij zegt ervoor de bevolking te zijn.
Het kan toch niet zo zijn dat dit niet klopt?
Beide zeggen voor vrijheid te zijn.
En welk volk mag profiteren?
Het rijke volk, het deel van het volk, dat hard werkt zijn kansen pakt.
Ga werken, zeggen ze.
Ga meer werken.
Ga je invechten, zeggen ze.
De vrijheid is voor de sterken in dit land.
En de les : zorg zelf voor het pakken van je kansen.
De definitie van volk verschilt bij rechtse politici en linkse.
Daar gaat het mis in de discussie.
Ik geloof dat het niet waar is. 25 jaar werkte ik voor een Amerikaanse multinational, maar we waren heel bang vooral voor de Amerikaanse mededingingsautoriteit, die in de loop der jaren complete bedrijven heeft gesplitst of zelfs opgeheven.
Oligarchie is inderdaad een bedreiging voor de democratie, dat vind ik al sinds Soros er zich mee ging bemoeien.
elke variant waarbij iemand zijn eigen macht gebruikt om openlijk de mening van de bevolking te beïnvloeden, buiten de politieke arena is fout.
Feitelijk geldt, dat naarmate je macht groeit, je vrijheid van meningsuiting krimpt en je geen openbare opmerkingen meer kunt maken.
Goh die Soros is blijkbaar weer helemaal hot in de domrechtse bubbel...just goes to show,:
Nothing old, nothing new, nothing ventured
Nothing gained, nothing stillborn or lost
Nothing further than proof, nothing wilder than youth
Nothing older than time, nothing sweeter than wine
Nothing physically, recklessly, hopelessly blind
Nothing I couldn't say, nothing, why? 'Cause today
Nothing rhymed
Karingin,
Soros is sinds libertariërs hem als vijand gingen zien in de aandacht van de trollen.
Net als Bill Gates.
Miljardairs, die geld steken in projecten, die de mensheid vooruit willen helpen….
Waarom werd die misleiding omarmd?
@Karingin
Mooi liedje, maar dat verbloemt niet dat hij met zijn miljarden politieke doelstellingen probeert te bereiken. Geld en politiek gaan vaak samen en het stinkt altijd, ongeacht welke politieke kleur er van profiteert.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
"Europa is de afgelopen jaren wakker geworden en heeft zich op brute wijze gerealiseerd dat de grootste bedreiging voor haar veiligheid en welvaart wordt gevormd door oligarchen. "
Is Europa wakker geworden?
volgens mij is nergens in de EU, ook niet op nationaal nivo, een regering die dit als de grootste bedreiging beschouwt.